OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
gra zarywa, malo fps? gra offline - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41)
+--- Wątek: gra zarywa, malo fps? gra offline (/showthread.php?tid=1515)

gra zarywa, malo fps? gra offline - piotrekgal - 05-03-2014

czesc, mam problem, jak nieco bardziej rozbuduje np swoja dzialanosc, to gra zaczyna klaktkowac, nie chodzi juz plynnie, jest na to jakies lekarstwo ? komputer mam swiezy Smile gram offline.

RE: gra zarywa, malo fps? - Damgam - 05-03-2014

Komp niewyrabia po prostu.

podaj dane kompa to icenimy czy komp za suaby czy cos innego

RE: gra zarywa, malo fps? gra offline - piotrekgal - 05-03-2014

a np ntel Core 2 Duo T5550 (1.83GHz) 2GB Ram DDR2 , no moze to nie nowe, ale kiedys w podstawowa wersje tycoona gralem na 486 i nie mialem tych problemow

RE: gra zarywa, malo fps? gra offline - Sander - 05-03-2014

Ja mialem/mam ten sam problem, rozwiazania nie znalazlem, sprzet inny, problem ten sam

masakra, jestem ciekaw jak jest u reszty

RE: gra zarywa, malo fps? gra offline - Sander - 05-03-2014

Przeszukaj forum, jest gdzies ten temat jeszcze, bylo tam kilka porad ktore moglbys sprawdzic.

p.s jaka karta graficzna?

jakas zintegrowana ati, no ale nie takie gry na nim odpalalem i chodzilo, ale zeby taka gra miala prawo zarywac?

RE: gra zarywa, malo fps? gra offline - Petr CZ - 05-03-2014

hraješ ofline kolik tam máš celkem vozidel myslím, že máš minimálně 3000 aut /samochodu/, a nebo okolo 2500 vlaků /pociagu/ či 500 lodí/statku/ originál co jsi hrál na 486 neměl tolik vozidel. Jinak do počtu vozidel musíš započítat i vozidla AI. Dej save ze hry. Jinak tato hra je starší /na 486/ takže užívá jen jedno jádro procesoru. Takže nejlepší komp paradoxně do teto hry je Pentium 4 na 3600 MHZ Je to poslední jednojádrový CPU. Takže ten tvůj dual 1800 je do hov... Máš hodně slabý komputer. Aby jsi ustál počet vozidel. Jinak o OS nepíšeš jestli máš win a jaký "98,xp,vista,7,8" či linux či mac.

RE: gra zarywa, malo fps? gra offline - Petr CZ - 05-03-2014

zapoměl jsem napsat, že hru ovlivňuje i počet stromů/drzew/

petr CZ, dzieki, ja mam windows XP, nie wiedzialem, ze ta gra moze miec az takie wymagania jednak, szkoda.

RE: gra zarywa, malo fps? gra offline - Petr CZ - 06-03-2014

Jsi opět Polák co poruzuměl Čechovi, takže se omlouvám, že jsem ti nepohl, ale vysvětlil včem je problém. Ale je to hra od roku 1993 a stále se hraje. Dejme velký poděkování panu SID Mayer. On nevěděl, že hru někdo bude hrát i vroce 2014. Jinak super je na online, s hráči se dá domluvit.

RE: gra zarywa, malo fps? gra offline - piotrekgal - 06-03-2014

Troche mozna zrozumiec to jak piszesz, ale i tak wszystko tlumacze translatorem Smile gra to magia, grywalnosc ogromna! dobrze, ze aktualizowana do tej pory.

RE: gra zarywa, malo fps? gra offline - TadeuszD - 06-03-2014

Trochę powtórzę za Petr_CZ:
Problemy z wydajnością OTTD biorą się ze specyfikcznych wymagań tej gry. OTTD jest aplikacją jednowątkową. Oznacza to, że paradoksalnie będzie ona lepiej chodziła na starszym 1 lub 2 rdzeniowym Pentium, taktowanym 2,4 GHz, niż na super nowoczesnym i wydajnym 4-rdzeniowym i 8-wątkowym Core I7, ale taktowanym jedynie 1,6 GHz.

Do tego może dołożyć się jeszcze sterownik grafiki, w którym autorzy "zapomnieli" o sprzętowej obsłudze archaicznego już dziś trybu 8bpp.

RE: gra zarywa, malo fps? gra offline - piotrekgal - 06-03-2014

No to faktycznie paradoks straszny, chyba bedzie trzeba nabyc starego naprawde laptopa do tejze gry, w ktora z przerwami gram od pewnie ok 13 lat.

RE: gra zarywa, malo fps? gra offline - Mouse - 06-03-2014

Wygeneruj mniejszą mapę, rób krótsze trasy (tu ma znaczenie system PF, YAPF) i wyłącz drzewa Wink

RE: gra zarywa, malo fps? gra offline - Damgam - 07-03-2014

Mouse ma racje. mi na duzych mapach(2048x2048) klatkuje ze 100ma pociągami a na małej (256x512) moge miec ich nawet 500 i chodzi płynnie.
a bez drzew nie widzialem różnicy