OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
INNE Polish Night Set 1.0 - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: INNE Polish Night Set 1.0 (/showthread.php?tid=1553)

Polish Night Set 1.0 - KJ(KeyJey)[PL] - 06-05-2014

Nie wiem czy słyszeliście o tym grf tak zwanym "nighttdw.cfg", jeżeli tak to czy waszym zdaniem dałoby się go dopracować tak by miał ręce i nogi?

Mowa o tym by tak go zmodyfikować aby działał pod:
- Polish Building set
- PKP set
- Polish Road Vehicles set
- ogólnie pod całą mapą

Zamysł jest taki aby set działał podczas całej rozgrywki czyli nocą co wpływałoby na mniejsze zmęczenie oczu Smiley62 Smiley2

Dodatkowo frajdy w grze bo wszystko odbywałoby się w klimacie nocnym (koleje, samochody, samoloty, statki, miasta, fabryki itp.) Tongue

Ogólnie dodałem powstały grf już do pobrania dla was i jeżeli da radę zmodyfikować go tak by był kompatybilny w grze. A co za tym idzie czy dalibyście radę by wyglądał mniej więcej tak:

[Obrazek: 990Nowy_obraz_mapy_bitowe.bmp]

Mi osobiście się podoba Smile i skoro zagraniczniacy nie potrafili to może Polacy dadzą radę Wink

RE: OTTD by Night - Damgam - 06-05-2014

Juz gdzieś to widziałemm Big Grin

RE: OTTD by Night - Ćlimak - 06-05-2014

Naprawdę super pomysł Smile

RE: OTTD by Night - showman - 06-05-2014

Dostępne jako podstawowy zestaw grafik "NightGFX" wygląda całkiem fajnie jak dla mnie, co to dostosowania setów do tego to zadałem to pytanie Tadeuszowi kiedyś i stwierdził że wymaga to narysowania całego setu od początku więc jest to strasznie dużo pracy a szkoda bo fajna odmiana by była...

RE: OTTD by Night - TadeuszD - 06-05-2014

(06-05-2014, 22:50)showman napisał(a): Dostępne jako podstawowy zestaw grafik "NightGFX" wygląda całkiem fajnie jak dla mnie, co to dostosowania setów do tego to zadałem to pytanie Tadeuszowi kiedyś i stwierdził że wymaga to narysowania całego setu od początku więc jest to strasznie dużo pracy a szkoda bo fajna odmiana by była...

Małe wyjaśnienie - nightttdw i NightGFX to dwa różne sety, choć zasada ich działania jest podobna. Wink
Oba sety podmieniają podstawowy zestaw grafik TTD na ciemniejsze, wyglądające jak nocne. Różnica polega na tym, że nighttdw jest dużo starszy, został stworzony w palecie 8bpp, na bazie old-scool'owych grafik z oryginalnego TTD. NightGFX jest nowocześniejszy, korzysta z grafik 32bpp i bazuje na grafikach OpenGFX.

No i niestety, aby zrobić pozostałe sety (przemysłowe, budynków, pociągów, itp.) kompatybilne z NightGFX, należałoby dla każdego z nich opracować dwa odrębne zestawy grafik - 'normalne' grafiki zgodne z OpenGFX oraz ich wersje dla NightFX.

RE: OTTD by Night - KJ(KeyJey)[PL] - 08-05-2014

Wiem, że to dużo roboty niestety, praktycznie pod takiego grf'a trzeba by było zmienić całą szatę graficzną OTTD, ale tak by działał on przykładowo tylko na polskich setach, ale nie mówię, że tak musi być.

Ogólnie to nie wiem dlaczego nie posunięto się dalej z tym projektem, pewnie problem polegał na ogromie pracy, ale tutaj uwaga z mojej strony, sądzę, iż zespół naszych forumowych grafików jest najlepszy na Świecie pod tym względem Big Grin Więc Kochani moi z takiego seta korzystałby cały Świat OTTD 24 (kariera, fani, z kasą z tego projektu raczej krucho by było ale czego nie robi się for fun Big Grin)

Wiem jestem noob jeżeli chodzi o te sprawy, ale wierze w was daliście radę wyprodukować wiele wspaniałych polskich setów. Bez was polskie znaczenie dodatków nie miało by miejsca Smile

Jest to tylko propozycja z mojej strony rzecz jasna, ale można by było zacząć projekt pt. "Polish Night Set" Smiley42

P.S. W wątku do którego nawiązuje ogólnie pisząc ten temat była mowa o cyklu dnia, ale to już chyba hardcore na realia OTTD aby w czasie gry zmieniały się pory dnia Smiley62

RE: OTTD by Night - Sander - 09-05-2014

Wypas Smile Bardzo mi sie podoba, aczkolwiek dostosowanie setow do tego to bedzie hardkor wiec sie nawet nie napalam Smile

RE: OTTD by Night - Sojita - 09-05-2014

Pomysł niezły, ale roboty tyle że aż strach ;_;. Poza tym z polskich setów tylko PKP jest porządnie zrobiony...
Reszta bazuje na starym GRFMakerze przez co jest "nieco" przestarzała. Building set 2.0 powoli powstaje ale jeszcze długa droga przed nim. Road set 2.0 chyba stoi, a obecny road set nadaje się tylko dla podstawowych towarów i tylko klimatu umiarkowanego. Więc zanim zaczęłoby się pracę nad takimi bajerami wypadałoby wpierw dopracować te sety. Więc niestety na nocny, polski klimat trzeba jeszcze dłuuuugo czekać.

RE: Polish Night Set 1.0 - KJ(KeyJey)[PL] - 19-05-2014

Znaczy się fajnie by było rozpocząć nad nim pracę od podstaw może zacznijmy od gotowego seta jakim jest PKP o którym wspomina Sojita Smile

Co do reszty zaczekamy na gotowego Building seta 2.0, który jak mniemam powstaje w nowym GRFmarkerze.

Następnie jest Road Set 2.0, którego trzeba rozbujać.

Resztę grafiki wiadome trzeba rozłożyć na czynniki pierwsze czyli sam teren, morze, latarnie itp. później drogi (latarnie) w miastach, budynki z Polish Building Seta, następnie standardowe fabryki bez dodatku FIRS'a.

Na końcu Polish Road Set.

Wiem, że to monstrualny projekt, ale czy tak nie było z innymi polskimi setami? Wink

RE: Polish Night Set 1.0 - Damgam - 20-05-2014

SUAWA CZEKA MOI MILI Smile coś tam kiedys moge nawet pomóc w rysunkach jak mi sie w wakacje bedzie nudziło. dobra muza i nawet podlewanie kwiatów na podwórku to zabawa Big Grin

RE: Polish Night Set 1.0 - lakajadiwa - 06-09-2014

Mam problem po zainstalowaniu mapa robi się różowa, czy ktoś ma jakiegoś fix'a?