OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
KOLEJ Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: KOLEJ Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja (/showthread.php?tid=1586)

Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja - gustlik - 26-07-2014

Z racji na to, że Tadeusz zapowiedział mające niedługo nastąpić zakończenie prac nad PKP Set 2.0., postanowiłem rozpocząć w tym wątku dyskusję na temat przyszłości polskiego set-u kolejowego w OpenTTD.

Jestem zwolennikiem wspominanego wielokrotnie na forum zwiększenia ilości taboru dostępnego w grze od końca lat 90-tych o zmodernizowane lokomotywy i EZT.

RE: Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja - Economicus - 26-07-2014

Ja jestem za stworzeniem dodatku lub rozwoju setu w powiedzmy formie 2.2 ...... fajnie by bylo jakby sie w nim znajdowaly tenowinki ktore beda wyjezdzac na tory pendo dart jak i jezdzace i brakujace obecnie w secie np impuls i cala rodzina spalinowych zestawow trakcyjnych bo z tym w secie bieda

RE: Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja - gustlik - 26-07-2014

Ze względu na to, że w PKP Set 2.0 nie było miejsca na takie składy, jak zmodernizowane EN57, EN57A, itp., uważam, że przyszły PKP Set powinien zostać podzielony na 3 osobne pliki. Jeden z taborem wysokich prędkości PKP IC – ED250, "Dart" i inne tego typu. Drugi ze składami typowymi dla linii regionalnych – tu znajdowałyby się składy niższych prędkości EZT i SZT, a wśród nich także EN57A. Trzeci plik – tabor towarowy PKP Cargo.

RE: Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja - Economicus - 26-07-2014

gustlik ja bym tego nie rozdrabnial w pkpsecie niech jest to co jest a w nowym secie dodac tylko to co brakuje albo jakies ewentualne testy nowych rzeczy ........ pamietaj o tym ze z czasem zesc pociagow i wagonow powinna znalezc sie w pkp secie droga ewolucji

RE: Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja - Damgam - 26-07-2014

Z tymi 3ma plikami to da sie rozwiązać inaczej. "Parametry" Smile

(26-07-2014, 12:07)Damgam napisał(a): Z tymi 3ma plikami to da sie rozwiązać inaczej. "Parametry" Smile
Myśląc o nowym secie mam na myśli zestaw uzupełniający.
Problem w tym, że dla wspomnianego m.in. przeze mnie EN57A nie ma miejsca w PKP Set z racji na parametry (tj. prędkość wyższą o 10km/h względem klasycznej EN57) i założenia set-u (odsyłam do dyskusji w wątku o PKP Set 2.0.). Gdyby powstał nowy, dodatkowy plik (nie muszą być aż 3 – to tylko propozycja), to znika kwestia założeń PKP Set 2.0. Wtedy można pracować nad parametrami modeli.
Swoją drogą, to rozdrobnienie set-u występuje w przypadku czeskich stacji kolejowych.

RE: Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja - Damgam - 26-07-2014

miałem na myśli parametry włącz/wyłącz lokomotywy w ustawieniach newgrf Tongue

Ja myślałem o parametrach taboru, ale Twój pomysł jest całkiem dobry. Miałem trochę inny. Myślałem o tym, aby lokomotywy i EZT były od danego roku zastępowane wersjami zmodernizowanymi o innych parametrach (np. wyższej prędkości, szybszym czasie ładowania, czy malowaniu). Tego typu rozwiązanie już jest w PKP Set, a mnie chodzi o jego rozszerzenie w przyszłym secie kolejowym.

RE: Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja - TadeuszD - 26-07-2014

(26-07-2014, 11:17)gustlik napisał(a): ...taborem wysokich prędkości PKP IC – ED250, "Dart" i inne tego typu.

Szerzycie dezinformację... Przecież pisałem, że Pendolino i Dart znajdą się w PKP Secie, o ile oczywiście w ogóle wyjadą na tory. Wink

(26-07-2014, 11:17)gustlik napisał(a): ... PKP Set powinien zostać podzielony na 3 osobne pliki. Jeden z taborem wysokich prędkości PKP IC – ED250, "Dart" i inne tego typu. Drugi ze składami typowymi dla linii regionalnych – tu znajdowałyby się składy niższych prędkości EZT i SZT, a wśród nich także EN57A. Trzeci plik – tabor towarowy PKP Cargo.

W sprawie ED250 i Pesa "Dart" – ja nie napisałem, że ich nie będzie w PKP Set. Opisałem, jak mógłby być podzielony przyszły (nieokreślony w czasie) polski set kolejowy z uwzględnieniem typów zadań, jakie dane składy wykonują. Poza tym, zgadzam się z Tobą, że nie powinny pojawić się w grze przed pojawieniem się na liniach rzeczywistych. Nie zaszła dezinformacja.

RE: Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja - Walter Novotny - 04-08-2014

Moim zdaniem najlepiej jak będzie aktualny set PKP 2.0 oraz jeden set uzupełniający z prywatnymi przewoźnikami. Inny podział typu zaproponowanego przez gustlika jest błędny, bo set podstawowy powinien być samowystarczalny a kilka dodatków tylko by komplikowało manewrowanie nimi.
Jako priorytet należałoby dodać nowe malowania do już istniejących lokomotyw (właściwie to chyba niemal kopiuj wklej z setu startowego, ale ja się na tym nie znam). Jako kolejny etap rozbudowy powinny być dodane nowe pojazdy jak Class 66, Ludmiła czy TRAXX F140 DE. Są też różne nowe zespoły trakcyjne, które mogłyby się pojawić w secie ale nie jeździły w PKP.

RE: Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja - gustlik - 04-08-2014

Walter Novotny i Economicus mają rację w tym, że mój pomysł z podziałem PKP Set-u jest błędny i wniesie zamieszanie. Proponowałem w tej dyskusji (podobnie, jak Walter) również powstanie set-u uzupełniającego obok PKP Set, gdzie znajdzie się miejsce dla pojętego szeroko taboru dodatkowego, zmodernizowanego, z nowym malowaniem, itp.).

RE: Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja - DzikiJeż - 05-08-2014

A dworce kolejowe lub budki dróżników będą? Smile

RE: Przyszłość polskiego set-u kolejowego – dyskusja - Walter Novotny - 05-08-2014

(05-08-2014, 13:01)DzikiJeż napisał(a): A dworce kolejowe lub budki dróżników będą? Smile
Jak ktoś zrobi to będą...
Ja gram na tych holenderskich dworcach i ISR a checkpointy też można znaleźć różne grafiki.