OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Serwer Hamachi proszę o pomoc. - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41)
+--- Wątek: Serwer Hamachi proszę o pomoc. (/showthread.php?tid=1598)

Serwer Hamachi proszę o pomoc. - Kaiju - 02-08-2014

Witam.
Wiem iż temat był poruszany kilka razy lecz przeryłem całe forum poszukiwaniu odpowiedzi i nic sensownego nie znalazłem po za gaszeniem ludzi przez mouse-a (bez obrazy).

Grywałem ze znajomym na na różnych serwerach lecz serwery resetowały się po 50-200 latach albo serwer ma 15 tys lat i cała mapa to jedno miasto. Próbowaliśmy również grać na serwerach z goal-em lecz też szybko osiągaliśmy wyznaczone cele i serwer się resetował.
Dlatego też spróbowaliśmy utworzyć własny serwer ale tu zaczynają się schody. Próbowaliśmy chyba wszystkiego co znaleźliśmy na forum między innymi: dodawania serwer-u po przez podanie ip z hamachi, wyłączanie antywira itp ale nic nie działało dlatego pisze ten wątek i proszę o normalną instrukcje krok po kroku tworzenia serwera, a jeśli nie to dajcie link do wątku w którym jest to dobrze wytłumaczone.

Informacje które powinny wam się przydać:
internet: kablowy z osiedlówki (nie neostrada) kolega ma radiowy
router: tak obydwoje
system: win 7 64 bit obydwoje
wersja gry: 1.4.1 obydwoje
Jeśli czegoś nie podałem napiszcie mi to odpowiem.

PS: Proszć nie za szufladkować mnie jak większość tekstem "były już takie wątki na forum" bo naprawdę ni sensownego nie znalazłem i gdyby było to takie proste to nie było by tego wątku.

RE: Serwer Hamachi proszę o pomoc. - niemiec - 02-08-2014

Podstawowa sprawa. Czy macie ze sobą bezpośrednie połączenie przez hamachi?

RE: Serwer Hamachi proszę o pomoc. - Kaiju - 03-08-2014

Tak jesteśmy w jednej sieci tego nie pisałem bo to chyba oczywiste Smile

RE: Serwer Hamachi proszę o pomoc. - niemiec - 03-08-2014

Nie chodzi mi o to czy jesteście w jednej sieci, tylko czy w Hamachi między Wami jest bezpośrednie połączenie. Sprawdzisz to (jak dobrze pamiętam) klikając na kolegę w kanale w Hamachi.

Jeśli najadę na niego to pisze tunel bezpośredni a gdy kliknę 2 razy uruchamia się konsola i pisze "Pinging (jego ip) with 32 bytes of data: a poniżej pisze co chwila "time out"

Aha jeśli klikne lewym to domyślnie jest pingowanie ale prawym klikłem szczegóły to jest "Połączenie: bezpośrednie". Po za tym jeszcze "Status VPN ok"

RE: Serwer Hamachi proszę o pomoc. - pAter - 03-08-2014

Ten, który stawia serwer musi w Panelu sterowania > Zapora systemu Windows > po lewej "Zezwalaj aplikacji lub funkcji na dostęp przez Zaporę systemu Windows" > przy "OpenTTD" oznaczyć czekboksy dla publicznej lub prywatnej (w zależności od tego z jakiej korzystasz, a jak nie wiesz to dla obu).

Jeśli to nie zadziała, to prawdopodobnie masz router (osoba, która stawia serwer), którego firewall blokuje porty, w tym port 3979 dla OpenTTD. Musisz więc otworzyć ten port - jeśli masz anglojęzyczny soft, to szukaj opcji "Forwarding", "Virtual Servers", "Port Triggering", albo googlaj jak otwiera się porty w Twoim routerze Wink

Edycja: hmm w sumie jak teraz pomyślałem, to nie jest to rozwiązanie problemu Hamachi, ale jeśli zrobisz co napisałem, to spróbuj uruchomić serwer i niech twój kolega wejdzie na serwer bezpośrednio przez twoje IP (które sprawdzisz np. tu: http://www.whatismyip.com/) + port 3979, czyli np. 192.168.0.1:3979 (oczywiście musi to zrobić wchodząc w: Gra wieloosobowa > Dodaj serwer).

Utworzyłem port w Pot Triggering ale koledze nadal pisze serwer wyłączony, utworzyłem także serwer z tym portem w zakładce vitual serwer ale też pisze że serwer jest wyłączony a w zaporze systemowej nawet nie mam OpenTTD

RE: Serwer Hamachi proszę o pomoc. - Kaiju - 07-08-2014

Problem rozwiązany porty pewnie też musiały być odblokowane, lecz głównym problemem był wyłączony u kolegi ADAPTER SIECI HAMACHI. Po jego włączeniu kolega mógł wejść do mnie a ja do niego, wiec jeśli pisze wam że kumpla serwer jest wyłączony to sprawcie czy adaptery sieci są włączone.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i wskazówki, jak dla mnie to temat zamknięty.