![]() |
|
Depot-y i linie kolejowe - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41) +--- Wątek: Depot-y i linie kolejowe (/showthread.php?tid=1600) |
Depot-y i linie kolejowe - m.tumi - 14-08-2014 Witam serdecznie! Na forum jestem nowy od dziś, jednak w grze siedzę od dawna i strasznie mnie wciąga i ją uwielbiam ![]() Moja kwestia jedna ad. Depot-ów. Depoty zawsze nazywane są "nazwa miasta # numer kolejny depotu".... Ja zawsze zakładam depot-y przy wejściach i wyjściach ze stacjii. Jeśli jest to zwykła stacja pasażersko towarowa przy mieście, to cztery depoty tej stacji nazywam kolejno " ZNTK miasto A" i B,C,D. Depoty robię cztery, a peronów 4 lub 6. Dwa lub trzy perony są w jedną stronę wyłącznie, pozostałe w drugą. To wydaje mi się fajnie oddaje rzeczywisty układ torowy Polski, i fajnie się sprawdza w praktyce. Analogicznie robię dla fabryk, tyle że tam depoty wejściowe nazywam ND firma, a wyjściowe NW firma. Takie posegregowanie daje mi łatwo znaleźć każdą miejską i firmową nastawnię. Pytanie zaś moje: Jak pociąg przyjeżdża na stację z której ma coś zabrać, to zabiera to już na peronie dla przyjeżdżających, i czasem blokuje tym tor. Jak zaś zrobić by odrazu jechał na peron dla wyjeżdżających po nawrotce i tam dopiero się ładował? Niewiem czy dobrze myślę ale może jakbym mu wpisał najpierw depot końcowy a potem dopiero stację załaduknkową to będzie ok? CHciałbym wogóle żeby w obrębie jednej stacji wyładunki odbywały się na peronach w jedną stronę, a załadunki w drugą. Czy istnieje coś takiego? Druga sprawa to obiekty i elektryka. Dziękuje ślicznie Czechom za ich piękny set budynków stacyjnych, i wszystkim wogóle którzy dołożyli coś do kategorii "objects". Sam także zamierzam, ale dopiero uczę się tworzenia grf więc cierpliwości ![]() Takie obiekty naprawdę upiększają nasze plansze, i chętnie widziałbym ich więcej w grafice 32 bpp, i nad takimi głównie planuję pracować. A teraz tak: Posiadam wszystkie mody ECS, oprócz Town, bo jak dodam Town to mi wywala wiele "niewłaściwych ładunków". Czy ECS Town gryzie się z innymi ECS-ami? Też chciałbym powozić turystów ![]() Mod ECS Town wywala mi błąd póki co... Druga sprawa: Mod ECS vs FRISS, razem ze sobą widzę się gryzą, więc używam ECS... Czy warto się starać o FRISS? A trzecia moja sprawa to powerlines... Trochę czytałem na zagranicznych forach ale nie znalazłem nic konkretnego... Fajnie byłoby zaimplementować w OTTD linie WN które należałoby doprowadzić od elektrownii do każdej firmy przemysłowej (poza farmami i rybołówstwem), oraz do każdego miasta do jednej stacji która dawałaby prąd temu miastu... Takie coś dla firm powinno zwiększać poziom produkcji o jakiś procent, a dla miast delikatny wzrost mieszkańców, i wzrost zapotrzebowania na towary z fabryk. Taka jest moja wizja. A powiedzcie mi proszę jak jest w praktyce? Widziałem gdzieś na zagranicznym forum powerlines, jako grf z 2011, a na wikii jest "under construction". Na dzień dzisiejszy bardzo satysfakcjonowałoby mnie gdybyście mi podali linka albo nazwę do grf-a zawierającego fake powerlines, czyli takie dla ozdoby. Jak zaś rozwinę się w tworzeniu, to zrobię takie działające i wymagające, o ile nie zrobią tego przedemną
RE: Depot-y i linie kolejowe - McZapkie - 15-08-2014 Też robię osobne perony dla przyjeżdżających, depot na końcu i perony dla odjeżdzających, ale juz bez depotu na wyjezdzie, bo nie uzywam "wait for full load" dla pasażerów, w cargodist nie ma to zbytnio sensu. Aby perony dla przyjeżdżających działały poprawnie, to musisz dać dyrektywę "no loading" (rozwinąć opcję "wait for full load"). ECS Town vector musi być załadowany jako pierwszy. zmień kolejność na liście newgrf. Powerlines jest chyba na razie niemożliwe sensownie do zrobienia bez modyfikacji źródeł openttd. RE: Depot-y i linie kolejowe - Mouse - 15-08-2014 Cześć, Zrób depoty przymusowe przed stacją ![]() http://openttd-polska.pl/Temat-Train-Depot?pid=1516#pid1516 RE: Depot-y i linie kolejowe - m.tumi - 19-08-2014 Dzięki wielkie! Teraz ECS Town już mi działa prawidłowo ![]() Znalazłem też te Powerlines. Działają one jak PIPE, tzn. są to pociągi tyle że zamiast torów są same druty torowe i stacje, a latają po nich takie niebieskie iskierki z dużą szybkością. Mod ten dodaje też niestety nową elektrownię która produkuje electricyity. Niestety, bo nie od każdej z czterech rodzajów elektrowni można brać prąd. Prąd (electricity) dostarczamy tymi liniami do substations, które samoczynnie budują się nieopodal miast, ale oczywiście możemy je też stawiać sami przy zakładach. Problem tylko taki że chcąc zasilić każdy zakład i miasto spadłby realizm wyglądu, bo jak wiemy linie prądowe nie mogą mieć w rzeczywistości skrzyżowań ani semaforów, to zaś wymuszałoby budowę tylu linii ilu odbiorców ![]() Działa jednak fajnie i jestem happy ![]() Gdyby ktoś chciał się pobawić także to plik jest tu: http://www.tt-forums.net/viewtopic.php?f=26&t=63356 Mimo iż dość leciwy, działa z obecną wersją nightly której używam bez żadnych błędów. RE: Depot-y i linie kolejowe - Damgam - 19-08-2014 Dzięki wielkie zaraz przetestuję
|