OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Co i jak? - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Co i jak? (/showthread.php?tid=1641)

Co i jak? - mr_tom - 02-10-2014

Witam,

Lata temu miałem kontakt z TTD, jakiś czas temu (szukając gier w pierwszego komputera) dorwałem OpenTTD i sobie grałem w niego. Na moje (nie)szczęście trafiłem an tutejszą stronę. Okazało się, że gra jest mocniej złożona. Trochę już się w tym łapie, ale nadal większości rzeczy nie ogarniam. Prosiłbym zatem o potwierdzenie / poprawienie tego co napiszę i odpowiedź na ewentualne pytania. Ja korzystam z OpenTTD Portable w wersji 1.4.3

1. Cargodist jest zintegrowane i pasażerowie wybierają sobie gdzie jadą. A co się dzieje z towarami, przewożę je dowolnie?
2. FIRS rozbudowuje mi gałęzie przemysłu, ale jak generuję losową mapę, to nadal jest stary układ (NewGRF jest oczywiście uruchomiony a nie tylko ściągnięty)
3. Ściągając Mapę Polski 2048x2048 (by McZapkie) dossałem kilka NewGRFów i jeden z nich daje dużo większe możliwości budowy stacji. O co z tym chodzi? Ja przy tartaku muszę postawić stację dla tartaku? I czy te pozostałe budynki dają mi jakieś plusy (tak jak w Railroad Tycoon), czy są niezbędne do funkcjonowania stacji.
4. O co chodzi ze skryptami, o których kilka razy czytałem. Czy gdzieś znajdę jakiś zwięzły opis co to za ustrojstwo.
5. Z jakiś NewGRFów (a może i skryptów) wy korzystacie i które są godne uwagi? Chcę uniknąć sytuacji, że ściągnę 7 plików do regulacji wzrostu miasta, bo i tak będę korzystał z jednego, więc warto z tego najlepszego.

c.d.n.

RE: Co i jak? - McZapkie - 03-10-2014

Witam, jako wywołany w nawiasie odpowiadam na pytania na które umiem odpowiedzieć:
1. cargodist pozwala na włączenie/wyłączenie jego działania osobno dla pasażerów, poczty i innych towarów,
dla początkujących oraz dla standardowego prostego przemysłu polecam zostawić "manual" dla towarów.
3. IRS jest jedynie dekoracyjnym dodatkiem - przydatnym aby wizualizować oczekujące towary oraz by pamiętać do czego służy dana stacja. Niestety w openttd nie ma takiego czegoś jak w starym dobrym RRT - rozbudowy funkcjonalności stacji. A szkoda, przydałby się taki mod, np. postawienie hotelu zwiększa ocenę stacji.
4. https://wiki.openttd.org/Game_script - w uproszczeniu takie coś podobne do AI ale nie tworzy firmy tylko działa w trybie "god mode"
5. różne są gusta, ściągać można śmiało bo działają tylko te włączone.

RE: Co i jak? - mr_tom - 03-10-2014

(03-10-2014, 13:24)McZapkie napisał(a): 1. cargodist pozwala na włączenie/wyłączenie jego działania osobno dla pasażerów, poczty i innych towarów,
dla początkujących oraz dla standardowego prostego przemysłu polecam zostawić "manual" dla towarów.

A jak jest ustawione na Twojej mapie Polski, czy może to jest zależne od ustawień w samym programie?

(03-10-2014, 13:24)McZapkie napisał(a): 3. IRS jest jedynie dekoracyjnym dodatkiem - przydatnym aby wizualizować oczekujące towary oraz by pamiętać do czego służy dana stacja. Niestety w openttd nie ma takiego czegoś jak w starym dobrym RRT - rozbudowy funkcjonalności stacji. A szkoda, przydałby się taki mod, np. postawienie hotelu zwiększa ocenę stacji.

A myślisz, że jest to wykonalne?

(03-10-2014, 13:24)McZapkie napisał(a): 4. https://wiki.openttd.org/Game_script - w uproszczeniu takie coś podobne do AI ale nie tworzy firmy tylko działa w trybie "god mode"

A do czego to mogę wykorzystać, bo jakoś nie do końca rozumiem.

(03-10-2014, 13:24)McZapkie napisał(a): 5. różne są gusta, ściągać można śmiało bo działają tylko te włączone.

Testuję i będę testował, ale nie chcę tracić czasu nie niewypały/martwe projekty

6. Widziałem na niektórych screenach, że tworzone jest coś na na kształt wiaduktów/estakad. Czy to jest zaleta jakieś NewGRF`a czy tylko ja nie umiem tego znaleźć.

RE: Co i jak? - McZapkie - 04-10-2014

(03-10-2014, 13:53)mr_tom napisał(a): A jak jest ustawione na Twojej mapie Polski, czy może to jest zależne od ustawień w samym programie?
U mnie włączone jest dla wszystkich. Ustawienie zależy od serwera (przy grze singleplayer można sobie zmieniać w trakcie).

(03-10-2014, 13:53)mr_tom napisał(a):
(03-10-2014, 13:24)McZapkie napisał(a): w openttd nie ma takiego czegoś jak w starym dobrym RRT - rozbudowy funkcjonalności stacji. A szkoda, przydałby się taki mod, np. postawienie hotelu zwiększa ocenę stacji.
A myślisz, że jest to wykonalne?
Jeśli posiadasz umiejętność programowania w C++ i wolny czas, to jak najbardziej.
Ja nie posiadam Smile

(03-10-2014, 13:53)mr_tom napisał(a): A do czego to mogę wykorzystać, bo jakoś nie do końca rozumiem.
Skrypty się wykorzystuje do tego, co wymyślił twórca skryptu - możliwości jest tyle ile możliwości programowania czyli olbrzymia liczba. Przed ściągnięciem można przeczytać krótki opis. Są skrypty modyfikujące wzrost miast, są skrypty "zadaniowe" do serwerów konkursowych, itp.

Co do wiaduktów/estakad to nie rozumiem o co chodzi.
Wiadukt to most nie nad rzeką. Normalna sprawa.
Może chodzi o mury oporowe? To jest w standardzie openttd.
One same powstają, gdy się buduje wzdłuż stoku, a nie po płaskim. W starym ttd tego nie było.

RE: Co i jak? - mr_tom - 06-10-2014

C++ zacząłem się powoli uczyć, z czasem kiepsko, ale nie wykluczam, że za jakiś czas będę starał się coś popełnić. Nie ukrywam, że w pierwszej kolejności chciałbym wprowadzić kilka mechanizmów znanych mi z RRT2 np. dodatkowe budynki w obrębie stacji modyfikujące ceny przewozów.

Z tymi wiaduktami to częściowo mi odpowiedziałeś, a częściowo sam znalazłem odpowiedź jak zrobiłem most na lądzie i wyszła mi estakada.

A co do skryptów to one są włączane na etapie tworzenia scenariusza? Bo np. na Twojej mapie kontrola wzrostu miast działa, a w losowe generowanej mapie już nie.

Daruj jeśli niektóre pytania są oczywiste, ale z moim angielskim czytanie OpenTTD wiki nastręcza pewnych problemów.

RE: Co i jak? - McZapkie - 07-10-2014

Tak, skrypty muszą być włączone w edytorze scenariusza, a w przypadku losowej mapy można to tez ustawić w trybie singleplayer (AI/game settings).

Nie wiem czy da się prosto zrobić budynki modyfikujące ceny przewozów - jeżeli już to raczej modyfikujące ocenę stacji dla danego towaru (np. restauracja, chłodnia itp), lub zwiększające limit oczekującego towaru powyżej którego ocena stacji spada (np. hotel).

Osobiście ze starego RT najbardziej mi brakuje systemu giełdowego -kupowanie "akcji" w openttd jest absurdalne.

RE: Co i jak? - mr_tom - 20-10-2014

Jak mam ściągnięty scenariusz i otwieram go w edytorze, to czy mogę dodać/usunąć wymagane NewGRF`y? Zależy mi, żeby w takim scenariuszu uruchomić np. PKP Set.

I mały pytanie do tych co "grają na" Polsce by McZapkie. Od czego zaczynacie grę na tej mapie, od jakiego środka transportu/towaru. Przyznam, że wielokrotnie ruszałem z tą mapą i skutek był rozmaity, ale zazwyczaj nie było się czym chwalić.

RE: Co i jak? - FrontierPharmacist - 21-10-2014

(20-10-2014, 13:46)mr_tom napisał(a): I mały pytanie do tych co "grają na" Polsce by McZapkie. Od czego zaczynacie grę na tej mapie, od jakiego środka transportu/towaru. Przyznam, że wielokrotnie ruszałem z tą mapą i skutek był rozmaity, ale zazwyczaj nie było się czym chwalić.
Uniwersalnej recepty nie ma, gdyż McZapkie co jakiś czas zmienia położenie zakładów przemysłowych, dostępne pojazdy a nawet skrypty. Kilka moich porad:
1. Stawki za przewóz pasażerów są obniżone, więc na początku nie należy na tym opierać firmy. Na początku przewóz osób powinien mieć na celu tylko rozkręcenie produkcji w kopalniach itp.
2. Niezłym interesem jest drewno ale obozy drwali powstają losowo więc trzeba trafić. Nie wymagają one też rozkręcania (transport załogi zabezpiecza obóz przed zamknięciem ale nie wpływa na produkcję). Trzeba tylko pamiętać o sadzeniu drzew.
3. Jeśli zaczynasz w latach 40 lub później, dobrze jest zacząć od pojazdów drogowych. Budowa dróg jest droga ale ich utrzymanie bardzo tanie w porównaniu z koleją. Możesz też wykorzystać istniejące ulice miast. Wcześniej na małych dystansach stosuj tramwaje.
4. Zobacz, czy jakiś towar nie da się transportować statkami. Ich plusem jest brak kosztów infrastruktury i to, że na jednej trasie może ich być nieskończenie wiele. Ze statków dostępnych na serwerze godne polecenia są właściwie tylko holowniki i jedna z barek o większej ładowności. Nie polecam statków do dowożenia pracowników - są za wolne i przynoszą straty.
5. Przemyśl każdą inwestycję. Ten serwer nie wybacza - jeden nietrafiony biznes potrafi położyć nieźle prosperującą firmę. Zanim weźmiesz się za kolejną inwestycję "wymaksuj" poprzednią tzn. rozkręć produkcję do maksymalnego poziomu i puść tyle pojazdów aby na bieżąco odbierać towar.

RE: Co i jak? - McZapkie - 21-10-2014

Podpisuję się pod tym co powyżej, taka drobna uwaga: nieskończenie wiele = 100 Smile
Ponadto barki/holowniki są dobre na rzekach, na morzu szybsze są statki (aczkolwiek w początkowej fazie gry może się opłacać stosować barki na pełnym morzu, bo tańsze).
Generalnie zasada jest jak w każdym biznesie - zrobić biznesplan, nie zadłużać się za bardzo
(przy 4% płaci się 20 tys funtów rocznie samych odsetek za pełne zadłużenie - zyski muszą zrównoważyć to
oraz inne opłaty i żeby jeszcze było na inwestycje).
Co do tartaków, to wybrać taki, który ma trochę drzew wokół, ewentualnie dosadzić i obserwować, czy zacznie je wycinać - wstrzymać się z budową infrastruktury - jeśli nie zdążą w porę urosnąć, stracimy tylko niewielką sumę na drzewa.

RE: Co i jak? - FrontierPharmacist - 21-10-2014

(21-10-2014, 11:22)McZapkie napisał(a): Ponadto barki/holowniki są dobre na rzekach, na morzu szybsze są statki (aczkolwiek w początkowej fazie gry może się opłacać stosować barki na pełnym morzu, bo tańsze).
Niestety, w używanym secie parametry niektórych statków są od czapy (nie wiem czym kierował się Autor tworząc holownik o ładowności 200 i barkę o tych samych parametrach z ładownością 55 albo statek na 100 pasażerów w cenie takiego na 450) albo twórcy nie przewidzieli hardkorowych ustawień serwera McZapkie Smile Grając ostatnio, skuszony większymi stawkami za przewóz towarów łatwo psujących się, zainwestowałem w statek-chłodnię do przewozu owoców. Zarabiał mniej więcej tyle co holownik, za to kosztował ponad 10 razy więcej Smile Szkoda, bo statki są ładnie wykonane i chciałoby się móc korzystać z szerszego ich wachlarza.

RE: Co i jak? - McZapkie - 21-10-2014

Stosowany zestaw jest wersją wczesną alpha setu Fish2.
Niestety w bardziej zbalansowanej wersji beta autor powycinał większość statków w tym wszystkie śródlądowe,
zostawił tylko typowo brytyjskie. Twierdzi, że w przyszłości inne statki będą uwzględnione jako podzbiory.