OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Swoboda - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41)
+--- Wątek: Swoboda (/showthread.php?tid=1673)

Swoboda - faja1231235 - 17-12-2014

Czy da się zrobić tak żeby przedsiębiorstwa nie upadały,tabor byłby niewymienialny tzn żywotność nieograniczona i żeby same fabryki,farmy itp budować gdzie się chce i ile chce. Pytam,bo uwielbiam tą grę na mapie Polski 2048x2048 a chciałbym stworzyć swoje imperium.

RE: Swoboda - pAter - 17-12-2014

Nieupadające przedsiębiorstwa - dodatek NewGRF o nazwie "Manual Industries II". W jego parametrach ustawiasz:
Kod:
Production changes/closure of raw industries: None
oraz:
Kod:
Closure of secondary industries: wył
A jeśli nie chcesz, żeby przedsiębiorstwa w trakcie gry stawiały się w losowych miejscach, to trzy pierwsze opcje ustawiasz na "Off".
Dodatkowo, jeśli chcesz, aby stawianie przedsiębiorstw w grze było darmowe, to również w tym dodatku musisz odznaczyć "Construction costs for [...]" (mają być czerwone prostokąciki).

Co do taboru - jeśli używasz Polish PKP Set, to w jego parametrach trzeba ustawić:
Kod:
Zachowuj stare pociągi w menu zakupu: wł
W innym przypadku - w ustawieniach zaawansowanych - raczej nie jest to możliwe.

Oczywiście, jeśli chcesz edytować dodatki w trakcie gry, musisz włączyć scenario_developer, a jak to zrobić, tłumaczyłem np. tutaj: http://openttd-polska.pl/Temat-mapa-polski-i-grf-y

RE: Swoboda - faja1231235 - 17-12-2014

Czyli rozumiem taboru nie będzie trzeba wymieniać? Dziękuje bardzo za odpowiedź. Smile

RE: Swoboda - Damgam - 17-12-2014

Tabor nadal bedzie miał swoją żywotność, ale bedziesz mógł np. W roku 2114 nadal kupować przedwojenne parowozy Smile

RE: Swoboda - faja1231235 - 18-12-2014

To nie o to mi chodziło.... Tylko o to żeby np. autobus nie miał żywotność przypuśćmy 9 lat ,a nieograniczoną czyli serwisowany jeździ i śmiga Smile

RE: Swoboda - pAter - 18-12-2014

(18-12-2014, 00:16)faja1231235 napisał(a): To nie o to mi chodziło.... Tylko o to żeby np. autobus nie miał żywotność przypuśćmy 9 lat ,a nieograniczoną czyli serwisowany jeździ i śmiga Smile

To po prostu wyłącz awarie pojazdów, powiadomienia o ich starzeniu się i oczywiście autoodnowę. Wszystko jest w opcjach zaawansowanych. Wtedy też nie będzie potrzebne serwisowanie.

RE: Swoboda - faja1231235 - 18-12-2014

A jak dokładnie ustawia się to ... Nieupadające przedsiębiorstwa - dodatek NewGRF o nazwie "Manual Industries II". W jego parametrach ustawiasz: ? Próbowałem i tylko mogłem dodawac i odejmować te parametry ...

RE: Swoboda - pAter - 18-12-2014

W górnym polu musisz kliknąć na "Manual Industries" i dopiero potem klikasz "Ustaw parametry". Tak powinno to wyglądać:
[Obrazek: a6XokAJm.png]

RE: Swoboda - faja1231235 - 21-12-2014

Zrobione tak jak na obrazku a jednak przedsiębiorstwa upadają ...

RE: Swoboda - pAter - 21-12-2014

(21-12-2014, 16:34)faja1231235 napisał(a): Zrobione tak jak na obrazku a jednak przedsiębiorstwa upadają ...

Czy te ustawienia edytowałeś w czasie rozgrywki, czy w menu głównym?

RE: Swoboda - faja1231235 - 21-12-2014

Czy to ma znaczenie skoro te ustwaienia są domyślne juz takie jak kazałeś ,czyli nic nie musiałem robić oprócz pierwszych trzech na off.

RE: Swoboda - pAter - 21-12-2014

Ma zasadnicze znaczenie, bo pewne ustawienia - w tym te - są zapisywane w pliku zapisu gry.

RE: Swoboda - faja1231235 - 22-12-2014

W menu głownym ustawione , w menu gry też ,ale w menu właczania scenariusza się nie da i lipa ...

RE: Swoboda - pAter - 22-12-2014

W menu włączania scenariusza się nie da, dlatego musisz włączyć scenariusz i jeśli masz w configu ustawione scenario_developer = true, to będziesz mógł edytować dodatki NewGRF do tej konkretnej gry.

Zrób screena jak we wczytanej grze/scenariuszu masz ustawione to o czym napisałem, bo na bank coś źle robisz.