![]() |
|
Refleksje po miesiącu grania na serwerach OpenTTD Polska.... - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Refleksje po miesiącu grania na serwerach OpenTTD Polska.... (/showthread.php?tid=1708) |
Refleksje po miesiącu grania na serwerach OpenTTD Polska.... - tomb - 30-01-2015 Przez ostatni miesiąc grywam na serwerach OpenTTD Polska i chciałbym przekazać kilka komentarzy na ich temat. Zbiorczo, w sekcji "Dyskusji ogólnych", może się jakaś dyskusja ogólna z tego wywiąże ;-) Pamiętajcie, że to tylko moje zdanie, każdy może myśleć inaczej. Ogólnie: Mapa Polski + dodatkowe polskie GRFy, zwłaszcza PKP set, są oszałamiające. Świetnie zrobione, bardzo realne, idealnie pasują do gry. Jakby były projektowane przez twórców gry. Włożyliście Panowie w to mnóstwo wysiłku, ogromny szacunek! OpenTTD Polska PKP Set: Na plus: mapa, sety, dużo graczy tworzących ładne siatki połączeń. Na minus: zbyt szybkie usuwanie nieaktywnych firm. Poza tym: widzę zdecydowany nacisk na transport pasażerów, to nie moja "bajka", wolę transport towarów. Ale nie zmieniałbym tu nic, całość ma swój urok. OpenTTD Polska STANDARD: Na plus: że jest ;-) Na minus: zbyt szybkie usuwanie nieaktywnych firm (raz mi się zdarzyło po mniej niż godzinie AFK). Co bym zmienił? Podniósł koszty eksploatacji, modyfikacji gruntu, zmniejszył początkowy kredyt - czyli trochę utrudnił rozgrywkę (nie za dużo, żeby nie wyszedł z tego HARD). Poza tym - ponieważ tu nie ma dodatkowych GRFów - wydłużył czas rozgrywki, np. do roku 2100. Może gracze zdążyliby powymieniać całą sieć na maglevy... OpenTTD Polska HARD: Na plus: że jest ;-) Na minus: zbyt wysokie koszty eksploatacji, zmuszające do oszustw (jak to nazywacie: kasyn) prowadzących do łamania regulaminu serwera. Co bym zmienił? Koszty eksploatacji. Mało grałem on-line, ale sporo robiłem prób na save'ach z HARDa, w różnych latach. Bez oszukiwania na łączeniu stacji ciężko coś zarobić, przynajmniej w pierwszych kilkudziesięciu latach gry. Poza tym: rok 1850 i konie 8 km/h to chyba nie jest duch tej gry. A jak się pojawia pierwsze auto - 10 albo 12 km/h - to ledwo da się zarobić na koszty... OpenTTD Polska FIRS: Na plus: FIRS jest świetny! Na minus: właściwie brak... tak na siłę: brak możliwości transportu ryb drogą wodną. Co bym zmienił? Wydłużyłbym rozgrywkę, na próbę o 25 lat. Często przy roku 2050 jeszcze bym chętnie pograł. Możliwości FIRSa są przecież ogromne. Gdybym miał proponować nowe serwery to widziałbym takie: 1. Serwer z określonym goalem, np. 1 mld euro, potem restart. 2. Serwer FIRS o restarcie w określonym czasie, np. w piątek o 15:00 (żeby pograć przez weekend) i w poniedziałek o 15:00 (żeby pograć w tygodniu). Polskie sety obowiązkowo! Przydałoby się również - na wszystkich serwerach - automatyczne rozłączanie klientów przy braku aktywności, np. jeśli przez dwa lata gracz nie ponosi żadnych kosztów na zakup pojazdów i przebudowę gruntu - to jest rozłączany. Często widuję połączonego gracza, czas leci, a nic się w grze nie dzieje. Kładziesz się spać, wstajesz, a w grze 30 lat minęło bezpowrotnie. Moim marzeniem byłoby też spowolnienie upływu czasu, np. dwukrotnie, ale chyba z tego jest więcej kłopotów niż korzyści. No, pożaliłem się trochę... ;-) Nie krytykujcie niekonstruktywnie, proszę. (przy okazji: pierwszy raz grałem w OpenTTD, znaczy w TTD, znaczy w TT, w 1994 roku, więc mam gust i styl "wypaczony" przez oryginalne gry) RE: Refleksje po miesiącu grania na serwerach OpenTTD Polska.... - showman - 31-01-2015 Witaj, Cieszymy się że podobają Ci się nasze serwery, jeśli masz pomysł na jakieś ciekawe konstruktywne zmiany zapraszam do działu "Propozycje dot. configu" napisz swoją wizję i pomyślimy nad zmianami. Co do uwag które napisałeś ustosunkuje się tylko do kilku i dam szansę innym na wypowiedzi... Co do szybkiego usuwania firm, na wiekszości serwerów czas ten jest ustawiony na maksymalny dostępny, mówie oczywiście o firmach które mają hasło. Firmy bez pojazdów znikaja właściwie odrazu, natomiast te bez hasła po stosunkowo krótkim czasie by nie blokować slotów dla nowych graczy. Jednocześnie startamy się aby rozgrywka na naszych serwerach trwała w okolicach 100 lat, czasami jest 200 ale raczej ze wcześniejszym startem niż poźniejszym końcem. Serwer STANDARD jak sama nazwa wskazuje ma być czystym bez żadnych dodatków bardzo łatwym serwerem dla tych którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z OTTD i chcą także pograć online i może nauczyć się czegoś od innych grających. Serwer HARD, zdaję sobię sprawę jako opiekun tego serwera iż CFG wymaga drastycznych zmian gdyż stał się praktycznie niegrywalny, jednak tutaj bijąc się w pierś przyznaję iż nie mam czasu opracować nowego configu dla harda, jeśli masz jakiś fajny pomysł skontaktuj się ze mna na PRV to może coś ustalimy. FIRS... tak wiemy o braku GRF-a ze statkami, ktoś miał nawet go dodać ale chyba umkneło gdzieś... Serwer GOAL jest w trakcie opracowywania, jeszczę trochę cierpliwości i myślę że wystartujemy. Co do rozłączania nieaktywnych klientów była już rozmowa na ten temat i o ile pamiętam nie jest to możliwe technicznie do wykonania w tej chwili. Zostaje jeszcze upływ czasu, którego niestety nie da się spowolnić bez modyfikacji kody gry, gdyż nie ma GRF-a który by to umożliwiał. Modyfikacja kody gry serwera wiąże się z tym iż tylko zmodyfikowany klient gry może się podłączyć więc taka opcja też niestety odpada. Pozdrawiam i życzę miłej gry na naszych serwerach i nie tylko... RE: Refleksje po miesiącu grania na serwerach OpenTTD Polska.... - tomb - 31-01-2015 Dzięki za odpowiedź, showman! STANDARD - ok, niech będzie dla początkujących, zacna idea, już się nie będę wtrącać. HARD - pomyślę nad configiem; zdaję sobie sprawę, że to nie jest proste, bo powinno być zarówno ciężkie jak i grywalne... A propos "rozłączania nieaktywnych klientów" - rozumiem, że nie ma odpowiednich patchów w sieci? Może kiedyś się skuszę, ściągnę i skompiluję źródła i "pogrzebię" w tym kierunku... z zawodu jestem programistą, niestety mam mało czasu, ale może dałoby się z tym coś zrobić. Czy tu też by wchodził w rachubę zmodyfikowany klient gry? Chyba nie. Myślę, że to tylko kod serwera. Proszę o korektę, jeśli jestem w błędzie. RE: Refleksje po miesiącu grania na serwerach OpenTTD Polska.... - showman - 31-01-2015 Kwestia jest tego typu jakie informację jesteśmy w stanie wyciągnąć z konsoli gry, jeśli znajdzie się sposób na wyciągnięcie informacji o tym czy dany klient wydaje kase na budowę lub zakup pojazdów i oczywiście jeśli będziemy w stanie tę informację odpowiednio odczytać to reszta już powinna być łatwiejsza. Co do kodu serwera to on zupełnie niczym nie różni się od kody klienta gry, to jest dokładnie ta sama wersja, no w naszym przypadku jest to wersja pod linux bez nakładki graficznej wiec nic nie widać i tyle
RE: Refleksje po miesiącu grania na serwerach OpenTTD Polska.... - McZapkie - 31-01-2015 Na serwer FIRS proponuję dodatek FISH2, jest to wersja release, kompaktowa i dobrze zbalansowana. Odnośnie configu "ambitnego", to pisałem już że mam kilka gotowych przetestowanych przez graczy konfiguracji. Nieaktywność klienta jest trudna do zrealizowania, zakup pojazdów może być automatyczny (autorenew, autoreplace). Jest możliwość zastopowania serwera w godzinach nocnych, ale gracze i admini nie umieli dojść do konsensusu, w jakich godzinach. Co do modyfikacji kodu klienta/serwera - są gotowe i skompilowane na różne platformy patch packi, moim zdaniem warto by rozważyć uruchomienie jednego serwera z takim właśnie rozszerzeniem. Na razie rozważam uruchomienie takiego czegoś na moim eksperimantalu - powodów jest kilka, po pierwsze spowolnienie upływu czasu, po drugie możliwość współdzielenia infrastruktury (można jeździć po cudzych torach ale się za to płaci właścicielowi), po trzecie zmieniony algorytm awarii, po czwarte ulepszone rozkłady jazdy, itp. Dla mapy Polski 2048x2048 takie rozwiązanie byłoby interesujące. RE: Refleksje po miesiącu grania na serwerach OpenTTD Polska.... - tomb - 01-02-2015 showman: Nie, żebym chciał Wam robić konkurencję, pytam z ciekawości: Jak sądzę jeden fizyczny komputer obsługuje wszystkie wasze serwery. Jakie generuje obciążenie (cpu/net)? McZapkie: Autorenew/autoreplace do mnie nie przemawia. Jak ktoś gra to powinien coś cały czas robić: budować, modyfikować, rozwijać. A nie patrzeć jak nabija się kasa. No chyba, że wchodzi jeszcze w rachubę tuningowanie rozkładów jazdy pasażerów w cargodist. To pewnie też może dać sporo frajdy, ale jeszcze się na tym nie znam. Spotkałem się z FISH2 na zagranicznych serwerach, też mi się wydaje, że to dobry kandydat. Muszę kiedyś pograć na experimentalu... A te "ambitne" konfigi to można skądś pobrać, żeby przetestować? RE: Refleksje po miesiącu grania na serwerach OpenTTD Polska.... - Rysh - 01-02-2015 Zasoby tutaj nie maja nic do gadania, jesli chcielibym, odpalil bym jeszcze z 20 serwerow, tylko po co? Kto to ogarnie, wszedzie trzeba pilnowac ludzi zasad itd. RE: Refleksje po miesiącu grania na serwerach OpenTTD Polska.... - tomb - 02-02-2015 Sorry, pytanie o obciążenie było oczywiście pytaniem off-topic. RE: Refleksje po miesiącu grania na serwerach OpenTTD Polska.... - McZapkie - 02-02-2015 (01-02-2015, 18:56)tomb napisał(a): McZapkie: Autorenew/autoreplace do mnie nie przemawia. Jak ktoś gra to powinien coś cały czas robić: budować, modyfikować, rozwijać.Nie zrozumiałeś - chodziło mi o to, że nie da się za pomocą kryterium "są wydatki czy nie" odróżnić gracza AFK od aktywnego - wydatki są zawsze, nawet jak się jest wylogowanym. (01-02-2015, 18:56)tomb napisał(a): A te "ambitne" konfigi to można skądś pobrać, żeby przetestować?Przykładowy tu: http://149.156.194.203/~mczapkie/Train/tmp/tt/download/openttd.cfg.txt Jest to akurat set wyspiarski, gra zaczyna się w 1870 (można też 10 lat wcześniej), ruch lewostronny aby lepiej współgrało z zastosowanymi newrf (Iron Horse, eGRVTS) oraz by umysł odświeżyć. Oczywiście włączone koszty utrzymania infrastruktury, teren bardzo zróżnicowany - dużo jezior i gór, równanie gór dla bogatych, groble dla bardzo bogatych (ale są porządne statki), przemysł ECS z włączonymi limitami, cargodist dla pasażerów/poczty, awarie pojazdów - zredukowane. RE: Refleksje po miesiącu grania na serwerach OpenTTD Polska.... - tomb - 02-02-2015 Faktycznie nie zrozumiałem i nie pomyślałem w ten sposób o autorenew/autoreplace. Może dlatego, że do tej pory zdarzali mi się gracze AFK, którzy w ciągu ostatnich lat nie mieli w ogóle wydatków. Może wystarczy tylko takich wyeliminować? A może wystarczyłoby np. klikać gdzieś raz w roku, żeby potwierdzić obecność. Dzięki za config. Uruchomiłem, wygląda zachęcająco, zagram offline w weekend, na spokojnie. Mam małe doświadczenie z ECS, tym bardziej będzie ciekawie. |