![]() |
|
Moje mapki (czasem z opisem, czasem nie) - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Moje mapki (czasem z opisem, czasem nie) (/showthread.php?tid=1744) |
Moje mapki (czasem z opisem, czasem nie) - jakubg1 - 08-04-2015 Jak pewnie nie wiecie ( ), gram w OpenTTD nieprzerwanie od dobrych kilku lat. Będę tu prezentował swoje całe mapki o wymiarach 256x64, aby nie zaśmiecać ogromnymi mapuchami 1024768x1024768. Temat zaproponował Damgam. Dziękuję!Na młody temat rozgrywka dla młodych. Klimat cukierkowy. Rozgrywka #1 Klimat: cukierkowy Rozmiar: 256x64 Opis: Jest to cukierkowy save, w której używam tylko ciężarówki i pociągi towarowe. Zawiera 4 miasta: Choszczno Wielkopolskie, Szprotawę Morską, Mogilno Zdrój i Choszczno Zdrój. Pociągi i ciężarówki są ładnie pogrupowane na towary, a potem na konkretne pary pociągów, a w przypadku ciężarówek na linie. Tory na całej mapie były 2 razy zmieniane, najpierw na kolej jednoszynową, a potem na Maglev. Mapa jest podzielona na 2 główne części: wschodnią i zachodnią. Strona zachodnia ma 2 główne przedsiębiorstwa: fabrykę napojów gazowanych "FaNaGa", oraz fabrykę zabawek "Baw się na maksa!". Obie mają jedno masowe przedsiębiorstwo: w przypadku fabryki napojów gazowanych studnię coli (w wysokości 693.000 litrów coli miesięcznie), w przypadku fabryki zabawek zaś farmę baterii (w wysokości 963 baterii miesięcznie). Oba te przedsiębiorstwa (studnia oraz farma), są obok siebie. Oprócz masowego przedsiębiorstwa każda fabryka ma również jedno "niemasowe" przedsiębiorstwo: w przypadku "FaNaGi" to generator bąbelków (207 bąbelków miesięcznie), w przypadku fabryki zabawek to fontanny plastiku (171.000 litrów plastiku). Oba te przedsiębiorstwa (generator i fontanny) są odsunięte daleko od siebie. Dodatkowo z fabryki napojów gazowanych odbiera się ciężarówkami napoje do Szprotawy Morskiej, a pociągiem do Choszczna Wielkopolskiego. Wschodnia część ma 1 główne przedsiębiorstwo o niecelowej, staroniemieckiej nazwie "Cukwattof" (od cukier wata cukrowa toffi, czyli od nazw produktów, które tam się dostarcza). Jest to zakład cukierniczy. Mimo, że ta strona ma 1 główne przedsiębiorstwo, jest bardziej rozwinięta od zachodniej. Sprawia to aż 7 przedsiębiorstw (3 odkrywki toffi, 2 lasy waty cukrowej i 2 kopalnie cukru), z których dostarcza się surowce do "Cukwattof'u", którego miesięczna produkcja wynosi około 1.700 paczek słodyczy (rekordem było 3.125). Słodycze są transportowane ciężarówkami do Mogilna Zdrój (jest ich aż 40!). Jedna z odkrywek upadła w 1997 roku, kawałek dalej powstała kolejna odkrywka. Stamtąd do transferowej stacji dojeżdża 6 ciężarówek z toffi. W Choszcznie Wielkopolskim (strona zachodnia) kursuje ciężarówka z pocztą. Potrzebna jest, aby podtrzymać dobre władze miasta, mimo że przynosi niewielkie straty. (Cały opis powyżej obrazuje stan na 2051 rok - dane mogą się różnić) W tej scenerii pasażerowie nie są przewożeni. I to by było na tyle, jeśli chodzi o ten długi opis małego save. 2 uwagi: - Wszystkie połączenia były budowane "na subsydiach", czyli jak była oferta usługi dotowanej, tam budowałem nitkę transportową. - Data to 2051 rok, czyli jak ktoś chce osiągnąć jakiś wynik w tabeli wyników, to nic z tego Wynik to 767.Poniżej przesyłam zrzut ekranu całej mapki (stan na 2051), a w załączniku save, jeśli ktoś ma ochotę pograć (stan na 2059). http://speedy.sh/dZZhw/Choszczno-Wielkopolskie-Transport-04-01-2051.png Wyniki ankiety będą tutaj pokazywane codziennie o 16:20. W zależności od wyniku ankiety (w każdą niedzielę) tam zaczynam grać, tydzień później rozgrywka opublikowana. Ankieta nie jest resetowana. Kolory osób głosujących na poszczególne krajobrazy: Umiarkowany - zielony Arktyczny - szary Tropikalny - pomarańczowy Cukierkowy - niebieski 09.04.15: Bitwa między umiarkowanym a cukierkowym! Oddano 3 głosy. Głosowali Kacper9 i Mouse oraz KeyJey. Pozostałych też zachęcamy do głosowania! Ankieta otwarta na zawsze. ![]() 10.04.15: Emocje ostygły. Oddany został jeden głos, a oddał go mistersix. Wygląda na to, że umiarkowany wygrał. Ale poczekajmy do końca tygodnia, może inni oddadzą swoje głosy ![]() 11.04.15: No i pierwszy głos poleciał do klimatu arktycznego. Oddał go Emisja. Reszta bez zmian. W poniedziałek o 16:20 zacznę grę na klimacie, który prowadzi. 12.04.15: MPK Lublin oddał głos na umiarkowanego. Jutro ogłoszenie prowadzącego ![]() 13.04.15: Prowadzi umiarkowany. 5 z 7 głosów zostało tam oddanych. Dzisiaj poza tym kolejny głos oddał Damgam. Gratulujemy prowadzącemu i kibicujemy na resztę! ![]() 14.04.15: Dzisiaj bieda Nikt nie oddał żadnego głosu. Głosujcie, to nic nie kosztuje!15.04.15: Bez komentarza, zero głosów z dzisiaj. Głosujcie, to może zobaczycie inny klimat! ![]() 18.04.15: No i nadal nic. 20 kwietnia kolejna rozgrywka! 26.05.15: Zauważyłem, że kolejny głos oddał ado2307. 28.05.15: Tomasz333333 zagłosował na klimat umiarkowany! Ankieta żyje! Dziękujemy!
RE: Oprowadzki po moich mapkach - Rysh - 09-04-2015 To nie jest mapa, tylko save z gry. Załączniki dodawaj przez forum, a nie zewnętrzne serwisy. Co do samego udostępniania zapisów i zdjęć, proponuje podpiąć się pod jakiś temat (chyba było coś kiedyś podobnego) i tam wrzucać ciekawsze wyczyny. RE: Oprowadzki po moich mapkach - jakubg1 - 09-04-2015 1. Poprawiłem. 2. Obrazek mapy przez forum nie chciał wejść. 3. Nie znalazłem podobnego tematu, a tutaj jest nawet ankieta
RE: Oprowadzki po moich mapkach - jakubg1 - 11-04-2015 Już nie chcę śmiecić działu, więc robię częściowy offtop. Jeśli chcecie jakieś wyzwanie, oto ono: "Cała mapa w pociągach" to mapa o wymiarach 64x512 polegająca na dostarczeniu przez całą mapę towarów we wszystkich wariantach. Z jednej strony są producenci, z drugiej konsumenci. Towary łatwo dostarczyć do miasta. Jest jednak pewne utrudnienie: samoloty i statki są WYŁĄCZONE. Można transportować tylko pociągami na odległość (już sobie wyobrażam straty spowodowane przez ciężarówki na drogach jeżdżące przez całą mapę ). Ciężarówki służą jedynie do przewozu towarów do miasta. Kolejne utrudnienie: produkcja jest na minimalnym poziomie. Dlatego warto poczekać, aż przedsiębiorstwa upadną, a gdzie indziej powstaną inne. Specjalnie tak zrobiłem, aby każdy miał nierówne szanse (np. po 1 miesiącu lub po 10 latach zacznie, bo boi się, że jego przedsiębiorstwo upadnie, albo też jakimś fartem np. kopalnia węgla pojawi się niedaleko elektrowni). Pochwalcie się swoim wynikiem załączając save (tylko styczeń 2051 rok) i podając wynik (czy jest wiarygodny).Jedyne NewGRF dają jedynie urozmaicenie do stacji, więc nie liczcie na PKP set czy coś w tym stylu. >> KLIK << EDIT: To jest 3000 post w dziale Dyskusje ogólne!!!
RE: Oprowadzki po moich mapkach - Damgam - 12-04-2015 Jeśli pozwolisz to ja wrzucę coś swojego ![]() Save zrobiony na telefone, słabym telefonie na przerwach w szkole. czekam na krytykę i liczę na jakieś podpowiedzi ![]() Edit: cos nie pykło z załącznikiem ![]() Edit: wygląda na,to ze załączniki nie działają na telefonie... rano wrzuce saveEdit: Dodano Załącznik RE: Oprowadzki po moich mapkach - KJ(KeyJey)[PL] - 12-04-2015 Ja akurat myślę o mapie kolejnego kraju bo Mapa Polski już jest oblegana równo
RE: Oprowadzki po moich mapkach - Damgam - 13-04-2015 mapa Europy w 4096x4096?
RE: Oprowadzki po moich mapkach - jakubg1 - 13-04-2015 (12-04-2015, 22:00)Damgam napisał(a): ...czekam na krytykę...No krytykę to ty masz ![]() 1. Przesuń sygnał o 1 klocek dalej, bo tamten pociąg jakby chciał pojechać tam gdzie strzałka, to i tak nie może. 2. Co to jest? "Śmierdziel" z jedną węglarką? Płakać się chce, a potem nadal jest płacz, bo na stacji milion ton rudy żelaza. Dodaj przynajmniej kilka.3. To już nie wymaga komentarza. Zdublowane elementy, które trzeba usunąć. Dwa przymusowe depoty obok siebie - MASAKRA!!! Ale doceniam ten fakt, że robiłeś to na szybko. Reszty nie sprawdzałem, ile tego pisać. Ja na swojej mapie w klimacie cukierkowym pracowałem raptem 3 dni, ale na subsydiach I tak teraz po tym jestem bardzo zmęczony, a jeszcze dzisiaj ogłoszenie prowadzącego i rozpoczęcie kolejnej mapki. Ile tej pracy
RE: Oprowadzki po moich mapkach - Damgam - 13-04-2015 A widział pan ile ta kopalnia rudy produkuje? :p 2 depoty to dlatego ze mi pasarzerskie zjezdżały do tego dalszego i blokowały całą trase a,tak to i pociąg ma blisko do stacji i to co sie tam bez sensu wpycha nie blokuje aż tak trasy... Pozatym gram PO SWOJEMU dlatego pociągi towarowe mają wolniejsze lokomotywy co wymaga kombinowania z mijankami... Lubię sobie utrudniać życie :p Podesłałbym swój ostatni save z kompa... Bardzo obszerny ale nie będziecie mieć połowy newgrf (chyba ze wam wrzuce na mediafire te newgrfy których nie ma online RE: Oprowadzki po moich mapkach - jakubg1 - 13-04-2015 Śmiało możesz zapodać ![]() (13-04-2015, 15:03)Damgam napisał(a): A widział pan ile ta kopalnia rudy produkuje? :p W jakimś czasie produkcja się podwaja (bodajże co kilkanaście "lat"). Zmieniłem temat, bo widzę że się rozkręcamy
RE: Oprowadzki po naszych mapkach - Damgam - 13-04-2015 Newgrfy których nie ma online są,w paczce z tym mega,savem od Pa Bre jak coś :p. Save będzie jutro rano. Mam tam kilka miejsc gdzie nie mogę sobie poradzić z zakorkowaniem więc moze ktoś pomoże :p RE: Oprowadzki po naszych mapkach - jakubg1 - 13-04-2015 Podaj link (tutaj) do tej mapy Pabre, bo na shoutboxie mało kto to przeczyta
RE: Oprowadzki po naszych mapkach - Damgam - 13-04-2015 http://blok.pabre.pl/2011/ile-mozna-wycisnac-z-openttd Twoja proźba jest dla mnie rozkazem
RE: Oprowadzki po naszych mapkach - Damgam - 14-04-2015 Save w załączniku Gdyby brakowało jakiegoś newgrf proszę o wstawienie screenshota z listą brakujących dodatków. RE: Oprowadzki po naszych mapkach - jakubg1 - 14-04-2015 Brakuje mi tych czterech NewGRFów. RE: Oprowadzki po naszych mapkach - Damgam - 14-04-2015 ok daj mi chwilkę spakuje i wrzuce na mediafire dodałem załącznik bo to tylko 43kb ![]() secik stacji z tego co pamiętam właśnie z paczki Pa Bre RE: Oprowadzki po naszych mapkach - jakubg1 - 14-04-2015 Nie działa. Wszystkie pozostałe NewGRF mają rozszerzenie .tar, ale po spakowaniu tych plików i tak nie zadziałało. RE: Oprowadzki po naszych mapkach - Damgam - 14-04-2015 (14-04-2015, 07:05)jakubg1 napisał(a): Nie działa. Wszystkie pozostałe NewGRF mają rozszerzenie .tar, ale po spakowaniu tych plików i tak nie zadziałało. hmm... to może spakuję jeszcze raz ale dokładnie z taką ścieżką jak jest u mnie
RE: Oprowadzki po naszych mapkach - jakubg1 - 14-04-2015 Masz wersję 1.4.4 czy 1.5.0? RE: Oprowadzki po naszych mapkach - Damgam - 14-04-2015 (14-04-2015, 07:23)jakubg1 napisał(a): Masz wersję 1.4.4 czy 1.5.0? 1.5.0 i wszystko działa |