![]() |
|
Zyski z przewozu Goods - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Zyski z przewozu Goods (/showthread.php?tid=1767) |
Zyski z przewozu Goods - plaxer - 16-05-2015 Grałem ostatnio troche na mapie polski po 5letniej przerwie od openttd i bardzo mi się podoba jak to wszystko teraz funkcjonuje, gra się naprawde świetnie, szczególnie fajne jest odwzorowanie polskii i cargodist, tego mi zawsze brakowało w Openttd a nie wymuszanie unloadow i transferów. O ile przewóz pasazerow po odkryciu jak wazny jest transport miejski nie sprawil mi zadnych problemow tak nurtuje mnie jedna rzecz dotyczaca towarow. Mialem wczoraj taka firme ze podlaczylem kilkanascie lasow pod jeden sawmill i wyprodukowane goods przewozilem na trasie Stargard Szcz - Praga, wszystko funkcjonowalo super, pociagi odwozace goods zarabialy 150-200k za kurs. To byla koncowka serwera, w nowym rozdaniu zalozylem linie w bardzo podobny sposob i niestety ledwo to wszystko zarabialo na siebie a pociag odwozacy goods zarabial max 50-60k za kurs, fakt ze koszty infrastruktury mialem w wysokie ale ... W akcie desperacji wydluzylem linie odwozowa goods az do Lwowa, puscilem tam wiecej pociagow zeby byl plynny odbior i nic to nie dalo, kazdy kurs wiazacy goods zarabial 50-60k i powolutku bankrutowałem. Gra toczy sie jeszcze w tej chwili na serwerze Mapa Polski - cargodist, ktos wykupil moje przedsiebiorstwo i jego samochody cos tam zarabiaja, ale koszt podstawowej siatki kolei do odwozu drewna + odwoz goods po tej samej lini niestety nie zarabia na siebie ... Pytam dlatego bo jeszcze serwer wczesniej widzialem firme kolegow w ktorych pociagi odwozace goods z dobrze zasilonego sawmilla zarabialy 300-400k za kurs i koniecznie chcialem powtorzyc ten efekt. Mam oczywscie save. RE: Zyski z przewozu Goods - McZapkie - 16-05-2015 W openttd jest bug na dużych mapach, opłata za przewóz gwałtownie maleje gdy odległość jest zbyt duża, być może to był ten problem - za wolny pociąg. RE: Zyski z przewozu Goods - KJ(KeyJey)[PL] - 18-05-2015 Na początku gry wystrzegałbym się budowania długich tras no chyba, że Cię na ich utrzymanie stać Poza tym w grze od wczesnych lat minusem są wolne loki i mała pojemność składów co wpływa na zysk.
RE: Zyski z przewozu Goods - jakubg1 - 18-05-2015 Polecam puścić wpierw autobusy między dwoma miastami. Idealne do tego jest Trójmiasto. RE: Zyski z przewozu Goods - plaxer - 19-05-2015 No właśnie na niedzielnej gierce to sobie wytłumaczyłem. Najpierw na początku zrobić porządny serwis pasażerski pomiędzy dwoma miastami (np. Łodz-Warszawa) + tramwaje, z tego są stabilne przychody 150-200k rocznie i dopiero można zaczynac zabawę w towary. RE: Zyski z przewozu Goods - Mouse - 20-05-2015 Tak, dobra linia na początek to klucz do szybkiego rozwoju. Można też próbować coś z węglem bo za niego są wysokie stawki. |