![]() |
|
Pytanie o postój na stacji - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Pytanie o postój na stacji (/showthread.php?tid=1812) |
Pytanie o postój na stacji - truman78 - 12-08-2015 Witam Sytuacja stacja A Stacja B ......... Stacja Z między nimi jeżdżą pociągi klasy ICE czyli zasadniczo zatrzymują się np. na A, M i końcowej Z Pociągi klasy REGIO zatrzymują się na stacjach po kolei i jeżdżą pociągi towarowe wolniejsze od w/w Czy da się osiągnąć sygnalizacją albo ustawieniem na stacji rozjazdami taką sytuację aby towarowe czekały na stacji no B aż przejedzie pociąg ICE lub REGIO ![]() chodzi mi o postój na bocznych torach na stacji jak to jest na trasie między Częstochową a Kielcami gdzie często towarowe stoją i czekają na przejazd Pendolino ICE itp. i jadą w okienkach między stacjami np. w Juliance Turowie itp.
RE: Pytanie o postój na stacji - LaChupacabra - 13-08-2015 Da się, choć nie jest to banalnie proste. Musiałbyś do tego użyć punktów kontrolnych, tak, aby towarowe kierowały się na odpowiedni tor / tory inne niż pozostałe pociągi. Następnie połączyć odcinek za sygnalizatorem (blokowym), który mógłby zatrzymywać te pociągi z odcinkami przed stacją. Mógłbyś do tego użyć Wired'a Zapkiego albo dowolnego innego rodzaju toru (buduj tak, aby żadne pociągi na ten tor nie mogły wjechać - on służy wyłącznie jako okablowanie). Działało by to w ten sposób, że jeśli pociąg pasażerski znalazły by się na tych odcinkach, to pociąg towarowy nie mógłby wyjechać za sygnalizator i czekałby, aż ICE go minie. Aby to działało, przed każdym odcinkiem "czujnikiem" przed stacją musisz postawić sygnalizator drogi. Jak znajdę więcej czasu (może pod koniec tygodnia, narazie jestem zawalony pracą), dokończę save'a z przykładami zastosowania Wired'a, w tym rezerwacji toru, którą możnaby zastosować w takiej sytuacji o jakiej myślisz. Choć tak na dobrą sprawę, takie rozwiązanie choć fajnie wygląda i działa, nie byłoby najbardziej efektywne
RE: Pytanie o postój na stacji - truman78 - 13-08-2015 Będę wdzięczny za taką pomoc
RE: Pytanie o postój na stacji - Sander - 13-08-2015 Z Mama kiedys za pomoca presignali tez robilismy piorytetowanie, ale to sie tyczylo tylko "Dołączanych" torow. RE: Pytanie o postój na stacji - truman78 - 13-08-2015 Opcja mijanek i dodatkowego toru nie wchodzi w grę chciałbym aby było najbliżej rzeczywistości i odbywało się na stacji i torach do niej należących
RE: Pytanie o postój na stacji - Kacper9 - 13-08-2015 (13-08-2015, 13:55)truman78 napisał(a): Opcja mijanek i dodatkowego toru nie wchodzi w gręW rozkładzie są parametry: prędkość przejazdu i czas postoju na stacji Do tego "niewidoczne" (zwykła płyta betonowa zamiast trawy) perony z Indutral Station Renewal (ISR). RE: Pytanie o postój na stacji - truman78 - 13-08-2015 jakiś przykładowy SAVE z ustawieniami można ?
RE: Pytanie o postój na stacji - LaChupacabra - 13-08-2015 Sejwa na razie nie wrzucę. Dopracowanie okablowania, by wszystko działało jak należy jest dość pracochłonne. Ale puki co wrzucę dwa skriny. Na jednym są dodatkowe tory dla towarowych oraz ICE omijające stację (dwie wersje). Na drugim prostsze rozwiązanie z rezerwacją toru wyłącznie poprzez układ sygnalizatorów oraz z minimalnym okablowaniem. Co ważne, tam gdzie może się wydawać, że brakuje sygnalizatorów, tam musi ich brakować. Tam gdzie wydają się zbędne, muszą być. I koniecznie takie a nie inne. Oczywiście można kombinować, dodawać perony, zmieniać "czas" (długość) rezerwacji etc. Możliwości modyfikacji jest cała masa. Pochwal się jak już coś ci się uda zmajstrować ![]() Edit: Na drugim screenie jest mały błąd w opisie. Perony z pierwszeństwem to 2 i 3, zaś podporządkowane to 1 i 4. RE: Pytanie o postój na stacji - Sander - 14-08-2015 Szczerze? To lepiej osobna nitke juz zbudowac
RE: Pytanie o postój na stacji - truman78 - 14-08-2015 Witam ma ktoś koncepcję jak ulepszyć i co zmienić w oznakowaniu lub ustawieniu przy stacji aby szybko pociąg "HUSAR" mijał na stacji wolny pociąg "EP09" bo jak widać szybki wlecz się za wolnym Mijanki można robić ale chciałbym zachować w miarę możliwości rzeczywiste zachowanie pociągów ![]() co dodać przy stacji ?? jakieś tory czy sygnalizację a może ustawienia w rozkładzie pociągu ? RE: Pytanie o postój na stacji - LaChupacabra - 14-08-2015 Zgadza się Sander, napisałem to w pierwszym poście ![]() Ale nie zawsze celem gry musi być efektywność magistrali i ekstremalne dochody Ogólnie rzecz biorąc puszczanie po tych samych torach pociągów o różnych prędkościach maksymalnych bardzo rzadko jest ekonomicznie uzasadnione.Truman rozwiązanie masz w moich screenach. Najprostszym jest to z drugiego: północna część. Przy takiej stacji jak pokazałeś, gdzie pociągi mogą wjeżdżać na perony z obu stron nie da się ustalić pierwszeństwa. Kierunki jazdy muszą być do siebie oddzielone, muszą być co najmniej po dwa perony i musisz użyć punktów kontrolnych. Inną opcją jest dokładne ustalanie rozkładów, tak, aby ten wolny miał postój na tyle długi, że pośpieszny będzie mógł go wyprzedzić. Jest to jednak rozwiązanie wybitnie pracochłonne. Raz to zrobiłem, na serwerze, ale na niewielkiej trasie z pięcioma miejscowościami (możliwe, że mam jeszcze z tego save'a) W zasadzie po wymianie składów na szybsze trzeba ustalać wszystkie rozkłady od nowa
RE: Pytanie o postój na stacji - Nadświetlny - 15-08-2015 Ewentualnie można w rozkładzie ustawić, żeby ten szybszy jechał z prędkością wolniejszego, ale nie wiem czy miałoby sens. RE: Pytanie o postój na stacji - Edison - 15-08-2015 Ale gdy nadal chcesz aby te pociągi się wymijały, to polecam postawić tzw. X na obu torach, takie jak przy stacji i pociąg szybszy od wolniejszego, automatycznie zjedzie na boczny tor aby wyprzedzić wolniejszy. Takie jest moje zdanie, ale ja raczej wpuszczam pociągi z tą samą prędkością na ten sam tor . Ewentualnie możesz postawić tzw.. punkty przejazdu klei i ustawić je wolnemu pociągowi - Co ja będę gadał pokaże na screene ![]() [Obrazek: Przykład_1.th.jpg] [Obrazek: Przykład_2.th.jpg] [Obrazek: Przykład_3.th.jpg] Tutaj widać dwa pociągi, jeden jedzie z prędkością 80km/h (Parowóz) i Nowoczesny pociąg pędzący 260km/h, po ustawieniu czegoś takiego na trasie (nawet w kilku miejscach) szybszy pociąg automatycznie zmieni tor. |