![]() |
|
Edycja, modyfikacja i podmiana grafik w dodatkach. - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dodatki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Edycja, modyfikacja i podmiana grafik w dodatkach. (/showthread.php?tid=1852) |
Edycja, modyfikacja i podmiana grafik w dodatkach. - LaChupacabra - 24-11-2015 Witam. Szukam sposobu na podmianę grafik w istniejących dodatkach. Dokładniej chodzi mi o możliwość wydobycia z dodatku jego grafik, ich zmodyfikowanie, albo zastąpienie całkiem własnymi i wklejenie ich w miejsce poprzednich. Piszę to ponieważ zacząłem pracę nad kilkoma nowymi elementami m.in. w wiredzie i nie mam jak sprawdzić jak się sprawują w grze. Np. przerabianie linii telegraficznych na zoom'a, które w pliku są podzielone niczym puzzle, bez takiej możliwości jest dość karkołomnym zadaniem. Owszem można to robić "na trawce", ale i tak mogą, i zapewne wyjdą z tego jakieś błędy. Ostatnio próbowałem do tego użyć GRFmaker'a co niestety skończyło się podwójną porażką. Najpierw program nie widział żadnych plików grf, które mógłby otworzyć, zaś przy drugim uruchomieniu zmienił się w nim język... na węgierski ![]() Poradniki na temat tworzenia grf'ów napisał Tadeusz i Sojita, ale mi - przynajmniej na razie - zależy na stworzeniu samych nowych grafik. W poradnikach tych nie ma opisanego tego na czym mi zależy, albo się tego nie doszukałem. Jeśli ktoś z was zna jakiś (możliwie prosty) sposób na ową podmianę, byłbym wdzięczny, gdyby podzielił się swoją wiedzą. Na dobrą sprawę, nie tylko ze mną. RE: Edycja, modyfikacja i podmiana grafik w dodatkach. - 101ksl - 24-11-2015 Przyczyną wyskakujących błędów był prawdopodobnie źle wskazany folder z instalacją OpenTTD, miałem ten sam kłopot parę miesięcy temu. Jeżeli ustawisz przy pierwszym uruchomieniu poprawny katalog zawierający pliki OpenTTD (są dwa: w Program Files i w dokumentach w folderze użytkownika), to problem zniknie
RE: Edycja, modyfikacja i podmiana grafik w dodatkach. - TadeuszD - 24-11-2015 O GRFmaker'ze zapomnij! To bardzo stary program, który nie czyta nowych wersji GRF, w dodatku jest zbugowany. ![]() Aby podmienić grafiki w jakimś secie musisz go zdekompilować, poprawić i na nowo skompilować. Prościej jest w przypadku setów, które mają opublikowane źródła (np. wired) - wtedy wystarczy pobrać ich źródła, nanieść poprawki i skompilować. Aby to zrobić musisz mieć przynajmniej preprocesor C/C++ (np. gcc) oraz kompilator NML. Druga sprawa, to grafiki ZOOM2 nie tworzy się poprzez zastąpienie domyślnych grafik, ale konfiguruje się je równolegle z podstawowymi, więc wymaga to także zmiany kodu NewGRF, a nie tylko samej podmiany obrazków. RE: Edycja, modyfikacja i podmiana grafik w dodatkach. - McZapkie - 25-11-2015 Dodam tylko, że obrazki źródłowe są na ogół poustawiane według jakiegoś szablonu, więc obrazki zoomx2 tez powinny być według jakiegoś (ustalonego przez kodera dodatku) szablonu być ustawiane. W przypadku setu PKP są już gotowe szablony dla różnych długości pojazdów. W przypadku wired wystarczy istniejący obrazek (ten z repozytorium) przeskalować x2 bez interpolacji (cały, łącznie z niebieskimi ramkami), a ja już sobie parser wgrywania przerobię. |