![]() |
|
Nowy rozkład PKP - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Nowy rozkład PKP (/showthread.php?tid=1858) |
Nowy rozkład PKP - truman78 - 23-12-2015 Witam pojawił się nowy rozkład PKP więc razem z nim pora na mapie Polski 2048x2048 odwzorować wszystkie połączenia PKP INTERCITY wykorzystując miasta które są dostępne Mapa prawie cała ![]() Został Białystok i coś na prawo od stolicy ![]() ![]() Ponad 150 par pociągów w Warszawie ![]() RE: Nowy rozkład PKP - KJ(KeyJey)[PL] - 24-12-2015 Ciekawie to wygląda
RE: Nowy rozkład PKP - MPK Lublin - 24-12-2015 Budowanie połączeń pewnie utrudni ci brak Flirta/Darta czy Pendolino... RE: Nowy rozkład PKP - truman78 - 24-12-2015 Nie posiłkuję się naszymi polskimi kolejami z racji braku wszystkich dostępnych pociągów korzystam z GRF DACH_Trains-0.3.2
RE: Nowy rozkład PKP - gustlik - 30-12-2015 "truman78": ciekawy pomysł na grę. Minęło wiele lat od premiery "Transport Tycoon Deluxe" (1995r.), później opublikowano "OpenTTD" (2004r.), a dzięki tego typu projektom seria zapoczątkowana przez wydanie "TTD" jest ciągle ciekawa, zajmuje czas. Sam również lubię tego typu grę i wszelkie testy. Planujesz opublikowanie save-ów? "MPK Lublin": w PKP Set jeszcze nie ma ED250, ED160, ED161, ale nie stanowi to wielkiego problemu. Można pobrać inne dodatki. Ja używam np. 2cc TrainSet 1.0.1, gdzie dostępna jest znaczna ilość taboru. Najczęściej korzystam z czeskiego EZT ČD 680 i niemieckiego EZT ICE3. Znakomicie pasują do polskich warunków. RE: Nowy rozkład PKP - truman78 - 31-12-2015 Pomysł ciekawy to wiem ale mega czasu na to trzeba. Sporo zajmuje tworzenie torów a już nie wspomnę na śledzenia autentycznych tras pociągów Inter city. Do tego mam wprowadzone na niektórych trasach pociągi Regio ale będą też typowo lokalne np koleje śląskie czy mazowieckie gdyż przy dużych miastach Inter city nie dają rady. Co do save nie wiem może ale robię to w wersji Spring itd. RE: Nowy rozkład PKP - gustlik - 31-12-2015 Ja dostosowałem Mapę Polski z serwerów pod własną wizję gry, zmodyfikowałem ustawienia, dodałem dodatki, które lubię używać i prowadzę różne testy. W ostatnim czasie testuję różne sposoby budowy linii kolejowych z dostosowaniem do nich rozkładów jazdy pociągów. Ciekawie to wygląda, kiedy mamy linię jednotorową i dwa składy (TLK, Regio), które osiągają różne prędkości. Pojawia się szereg problemów, np. kwestia postojów na dworcach i stacjach technicznych (postojowych). RE: Nowy rozkład PKP - truman78 - 01-01-2016 Oj mnie rozkłady postoje i ogólnie budowa lini i dojazdów do dworców spędza sen z powiek ostatnio mam rozpiskę Cmk i łączników Kraków Katowice oraz protezy Koniecpola Częstochowa koniecpol Włoszczowa I tego jak zrobić wydajne wjazdy do dworców obsługujących np 100 pociągów RE: Nowy rozkład PKP - gustlik - 01-01-2016 Jeśli masz sieć linii kolejowych zbudowanych z kilku torów, dworce z wieloma peronami i do tego stacje postojowe, to da się stworzyć rozkłady. Inna sprawa, że wymaga to czasu liczonego w godzinach i dniach. Ja starałem się w ostatnich dniach stworzyć rozkłady dla moich składów przy założeniu, że linie będą budowane oszczędnościowo – linie jednotorowe. Stąd potrzeba budowy stacji postojowych za stacjami docelowymi składów. Test prowadziłem w skali mikro – zbudowałem jedną linię na Mapie Polski (specjalnie przygotowanej na potrzeby własnej gry): Poznań – Wągrowiec. Linia sięgała do Bydgoszczy, ale nie zbudowałem tam stacji (mam pole do testów i dalszej rozbudowy). RE: Nowy rozkład PKP - truman78 - 01-01-2016 Ogólnie sieci kolejowa będzie docelowo z dwóch par torow ale na to trzeba czasu i przebudowy całości lini i miast. Pierw budowalem szkielet a teraz robię przeróbki a dwutorowe linie tzn w sumie cztery w dwoch kierunkach. Przeraża mię znów Warszawa Poznań Kraków Wrocław Katowice gdzie mnóstwo torów przelotowych. Obecnie gram na długości dnia 3 więc tak zostanie gdyż w trakcie gry nie da się chyba nic zmienić. Co do dojazdów do dworców ciężko ogarnąć przy 200 pociągach w Warszawie postoje załadunki i wyjazdy z dworca aby nie było korków przy przecinaniu się torów. RE: Nowy rozkład PKP - gustlik - 01-01-2016 Czy mógłbyś opublikować zrzuty ekranu z Twojej z gry? Interesuje mnie sposób budowy dworców kolejowych w Pile, Bydgoszczy i Poznaniu oraz sposób połączenia linii kolejowych w jeden dojazd w okolicy tych miast. RE: Nowy rozkład PKP - truman78 - 02-01-2016 Witam ponownie wkrótce powrót do pracy na liniami kolejowymi w Polsce. Szukam rady jak połączyć skutecznie aby nie było dużych korków na jednej stacji Wrocław cztery podwojne linie wchodzące z dołu z czterema wychodzącymi z góry. W sumie to z obydwu stron po 16 torów. Może ktoś pomoże RE: Nowy rozkład PKP - LaChupacabra - 02-01-2016 (01-01-2016, 13:14)gustlik napisał(a): Czy mógłbyś opublikować zrzuty ekranu z Twojej z gry?Albo lepiej save Na razie napiszę tylko tyle, że nawet budowa 874529 torowych magistrali nie uchroni cię przed korkami, jeśli nie zrobisz odpowiednio dużej stacji. Zwykle na jeden tor prowadzący do stacji powinny przypadać od 2 do 3 peronów. Ale jeśli stosujesz rozkłady dla pociągów z określonymi czasami postojów. Może nawet i 4 na jeden tor powinny być. Tutaj jednak pytanie: czy te czterotorowe magistrale robisz dla wyglądu, czy też rzeczywiście jest na nich tak wielki ruch, że na 2 torach się nie mieszczą. No i pytanie czy grasz z awariami czy bez, bo to jest już zasadnicze pytanie - jeśli są włączone i budujesz depoty przy samych stacjach, albo pojedyncze gdzieś na liniach, aby pociągi same do nich wjeżdżały gdy zechcą, to w ogóle zapomnij o jakiejkolwiek płynności ruchu.
RE: Nowy rozkład PKP - truman78 - 02-01-2016 Pokaże wszystko w poniedziałek wtorek jak wrócę do domu Miałem z reguly tyle peronow ile było torów do i ze stacji z danej strony. Czyli podwójne cztery linie peronow 16. Podwojne linie są no ładnie to wygląda a pociągów będzie mnóstwo jak dojdą wszystkie Regio i lokalne RE: Nowy rozkład PKP - seriously - 02-01-2016 Moglbys podeslac paczke?
RE: Nowy rozkład PKP - truman78 - 16-02-2016 Witam Ponownie ![]() Wszystkie połączenia PKP INTERCITY, KM, KŚ, KMŁ, KD, KW Arrivy, SKM oraz REGIO zrobione ![]() w sumie ponad 900 par pociągów W załączeniu mapka ![]() Tablica z największego węzła WARSZAWA 324 pociągi jak widać nawet tutaj są opóźnienia ![]() |