![]() |
|
włamywacze... - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41) +--- Wątek: włamywacze... (/showthread.php?tid=1867) |
włamywacze... - pocztex - 02-01-2016 Chciałbym się zapytać a raczej zaznaczyć problem nieuczciwej rozgrywki niektórych graczy których można spotkać na Polskiej Mapie, Już któryś rez jak gram zauważyłem, że niektórych graczy okradają inni poprzez wejście na ich firme i defraudacje pieniędzy lub też zablokowanie ruchu prowadzące do sprzedaży firmy. Sytuacja z dni 1 stycznia, 2 stycznia. Dołączyłem do gry no i Kubuś Transport normalnie, standardowo szybko rozwinięty miał top dochodów ponad 100milionów wartości firmy [1stycznia i drugi ale po północy widziałem bo wtedy grałem]. Dziś o normlanych godzinach widze że jego firma ma praktycznie 0zł, a pojazdy wszystkie zatrzymane przynoszą straty. A jak przepytałem później czat to niby "jakiś gość" który wbił mu w firme, rozdał pieniądze. Sytuacja ta ma miejsce nie pierwszy raz, też miałem kilka razy takie doświadczenie, że ktoś po pewnym czasie wchodzi na moją firme i zmienia sobie hasło na własne i mnie odcina. Szczerze powiedziawszy to już się staje męczące i niejako drażliwe aż odechciewa się rozgrywki.Mam nadzieje, że będzie jakaś reakcja i ukaranie nieuczciwych graczy. RE: włamywacze... - pAter - 02-01-2016 A zakładasz w ogóle hasło na swoją firmę? I hasło usuwa się automatycznie, jeśli przez określony czas nikt nie zajmuje się firmą. RE: włamywacze... - pocztex - 02-01-2016 No ale jest regulamin, hasło zakładam ale czy uczciwym i zgodnym z regulaminem jest defraudacja kogoś zasobów? Ten określony czas mógłby zostać podany do wiadomości gracza bo wychodzi na to że długi to on nie jest. RE: włamywacze... - PAZIKONIK - 02-01-2016 Raczej nie jest dobre blokować kogoś i kraść zasoby komuś ale ciężko takich delikwentów złapać.No cóż admin all time nie siedzi no mi sie nie zdarzyło by tak było. RE: włamywacze... - pocztex - 02-01-2016 Mam nadzieje, że na serwerze są prowadzone logi i uda się złapać oszustów. RE: włamywacze... - pAter - 02-01-2016 Oczywiście, że jest to zabronione, ale nie da się tego w 100% upilnować, a firmy muszą być czyszczone na chętnie odwiedzanych serwerach. Warto też wołać admina poprzez wpisanie !report na czacie. RE: włamywacze... - KJ(KeyJey)[PL] - 02-01-2016 Cóż ciężko jest wszystkim dogodzić z jednej strony ludzie chcą auto cleana po określonym czasie rozgrywki inni nie, jedni chcę czyszczenia haseł inni nie. Takie sytuacje jak przez Ciebie opisana powyżej mogą się zdarzać ze względu na ustawienia serwera, które zawsze są do podania pod dyskusję z dołączoną do nich ankietą
RE: włamywacze... - LaChupacabra - 02-01-2016 Opcja automatycznego usuwania firm pomimo całej jej "niefajności" wydaje się być koniecznością. Wolałbym jednak, aby nie było opcji usuwania haseł, a jedynie firm. Pośrednio można to zrobić skracając czas, po którym usuwane są firmy bez hasła (np. do 1 miesiąca).Dodatkowo, dobrze by było uzależnić warunek "czasu nieobecności w firmie" od: "ilości firm w grze" - możliwość usunięcia nieaktywnych firm byłaby jedynie w przypadku obecności w grze co najmniej 12 firm - im jest ich więcej, tym krótszy czas nieobecności byłby warunkiem usunięcia nieaktywnych firm. "ilości pojazdów w grze" - to samo co wyżej, z tym, że warunkiem byłaby duża łączna ilość samochodów, pociągów (liczone x3) i statków (liczone x10). Czyli dopiero w przypadku obecności w grze ponad np.1200 pojazdów możliwe byłoby automatyczne usuwanie firm wg czasu nieobecności - im więcej pojazdów, tym krótszy czas byłby warunkiem usunięcia. Dopiero spełnienie któregoś z dodatkowych warunków umożliwiałoby usunięcie firm. Dzięki temu nie byłoby usuwania firm właściwie bez powodu, np. gdy jednemu, czy dwóm graczom chciało się w nocy jeszcze pograć. Pierwszy warunek byłby istotny, aby zachować możliwość dołączenia do gry nowych osób. Drugi zaś, aby zachować płynność gry. Niestety dodanie takich funkcji wiąże się z koniecznością napisania odpowiedniego skryptu bądź patcha modyfikującego grę, czego niestety nie mam bladego pojęcia jak zrobić. Piszę to tak w ramach życzeń noworocznych Kto wie, może znajdzie się ktoś kto potrafi.
RE: włamywacze... - Petr CZ - 06-01-2016 LaChupacabra má pravdu tak by to bylo super, ale problém s nastavením hry, aby firmy zanikali dle parametru alfa či beta. Můj sen je v tomto případě je aby firmy byli jako tým. Je několik lidí, kteří budují podobným stylem. Můžou mít mezi sebou univerzální heslo které zná ten určitý tým. Jenže potom je problém na PL serverách počet vozidel. Prostě 300 vozidel je pro tým málo. Sám stím stále na serverech mám trable, musím prosit adminy, aby mi dali možnost stavět více vozidel ručně. Zatím mi všichni admini po prosbě vyšli vstříc to je pravda. Ale jsem za větší počet vozidel na firmu. Potom by nebyl problém hru hrát jako tým. RE: włamywacze... - Milek7 - 27-01-2016 (02-01-2016, 19:17)LaChupacabra napisał(a): Opcja automatycznego usuwania firm pomimo całej jej "niefajności" wydaje się być koniecznością.Nie wygląda na coś, co by się nie dało zrobić ![]() Jak potrzeba, to mogę zrobić patcha na serwer żeby to tak działało. RE: włamywacze... - KJ(KeyJey)[PL] - 27-01-2016 (02-01-2016, 15:34)PAZIKONIK napisał(a): Raczej nie jest dobre blokować kogoś i kraść zasoby komuś ale ciężko takich delikwentów złapać.No cóż admin all time nie siedzi no mi sie nie zdarzyło by tak było. Był taki admin co kiedyś dużo siedział na serwerach, ale realia się diametralnie zmieniły
RE: włamywacze... - Sander - 28-01-2016 (27-01-2016, 23:43)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a):(02-01-2016, 15:34)PAZIKONIK napisał(a): Raczej nie jest dobre blokować kogoś i kraść zasoby komuś ale ciężko takich delikwentów złapać.No cóż admin all time nie siedzi no mi sie nie zdarzyło by tak było. Niby jaki? Chyba Bob.. RE: włamywacze... - LaChupacabra - 28-01-2016 (27-01-2016, 20:27)Milek7 napisał(a): Nie wygląda na coś, co by się nie dało zrobićJeśli dałbyś radę, byłoby super ![]() Jeśli nie jest to jakoś specjalnie skomplikowane (moja znajomość jezyka programowania = 0,1n), może napisz jak, co, gdzie te funkcje muszą być napisane i później umieszczone, aby działały. RE: włamywacze... - Milek7 - 28-01-2016 (28-01-2016, 18:13)LaChupacabra napisał(a):(27-01-2016, 20:27)Milek7 napisał(a): Nie wygląda na coś, co by się nie dało zrobićJeśli dałbyś radę, byłoby super Ok, to zaraz zrobię patcha. Chociaż mi i tak nie potrzebny ![]() Nie sprawdzałem, ale powinno być. Nie ma tylko zmiany czasu usuwania w zależności od ilości firm/pojazdów, ale nie napisałes jak to dokładnie miało by działać. Wkleić po linijce 1641 w network/network_server.cpp Kod: int companies = 0;RE: włamywacze... - KJ(KeyJey)[PL] - 29-01-2016 (28-01-2016, 09:12)Sander napisał(a):(27-01-2016, 23:43)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a):(02-01-2016, 15:34)PAZIKONIK napisał(a): Raczej nie jest dobre blokować kogoś i kraść zasoby komuś ale ciężko takich delikwentów złapać.No cóż admin all time nie siedzi no mi sie nie zdarzyło by tak było. Bob nigdy nie miał uprawnień robił za sztuczny tłum
RE: włamywacze... - LaChupacabra - 29-01-2016 To w kantońskim napisane prawda? Ok, a ten network_server.cpp gdzie można znaleźć i jak otworzyć? Ja tam i tak raczej nie będę niczego zmieniał. Po prostu nie bardzo wiem, co tak naprawdę modyfikuje ten kod i nie mam odniesienia, a wątpliwości jednak jakieś mam. 1.Co na pewno, to samoloty powinny mieć wartość = 1 - przypuszczam, że one najmniej obciążają pathfindera. Statki też chyba powinny mieć mniejszy mnożnik (może 3? sprawdzę później). To jednak łatwo skorygować. 2.Pytanie, czy przypadkiem to...: if (!Company::IsValidID(vc->owner) || !vc->IsPrimaryVehicle()) continue; if (vc->type == VEH_ROAD) vehicles += 1; else if (vc->type == VEH_TRAIN) vehicles += 3; else if (vc->type == VEH_SHIP) vehicles += 10; else if (vc->type == VEH_AIRCRAFT) vehicles += 10; ...nie będzie odczytywane np. wprost jako "limit" pojazdów dla firmy. Powinno być mnożnikiem dla obliczenia łącznej ilości wszystkich pojazdów, wszystkich obecnych firm w grze. Dla przykładu: Są 2 firmy: A, B ilość w grze ; odczyt dla warunku Firma A pojazdy: 10; 10 pociągi: 200; 600 statki: 0; 0 samoloty: 0; 0 ---------------------------------------------------------- Firma B pojazdy: 300; 300 pociągi: 0; 0 statki: 30; 90 samoloty: 10; 10 ---------------------------------------------------------- Łączna ilość pojazdów w grze: 550 Odczyt dla warunku uwzględniający wpływ na obciążenie gry: 1010 Ale z takim prostym warunkowaniem pojawia pewien istotny problem: np. wystarczy, że po x godzinach ktoś kupi ileś pojazdów i przekroczy limit - wtedy w jednym momencie może paść kilka firm. Ewentualnie możnaby tak zrobić, aby czas nieobecności był naliczany dopiero po przekroczeniu jednego z limitów - to oczywiście wymaga odpowiedniego skrócenia czasu ochrony. Ale, te wszystkie efekty, o których napisałem wcześniej najlepiej by było osiągnąć nie poprzez blokadę usuwania, ale modulację szybkości naliczania czasu nieobecności. Brzmi nieco zawile i być może nie jest zbyt proste, ale mogę się mylić. Dla przykładu w pliku konfiguracyjnym tak by mniej więcej wyglądały nowe opcje (warto by było dać możliwość zmian): --------------obecne----------------------- autoclean_company = true autoclean_protected = 960 (ta wartość powinna mieć znacznie wyższy limit niż 240, najlepiej bez ograniczeń) autoclean_unprotected = 1 ---------------nowe------------------------- progressive_speed_ac = true fastest_autoclean = 24 min_company_for_quicker_ac = 10 company_for_fastest_ac = 15 min_veh_for_quicker_ac = 1000 veh_for_fastest_ac = 2000 ac_mod_road_vehicles = 1 ac_mod_trains = 3 ac_mod_ships = 3 ac_mod_airplanes = 1 quicker_ac_young_company = true young_company_maxage = 60 ac_young_company = 3 ----------------------------------------------- Jak to rozumieć? Jak by to działało? Jeśli w grze jest mniej niż 10 firm i mniej niż 1000 pojazdów (mnożniki ac_mod), czas nieobecności jest naliczany powoli, bez zmian - w tym przypadku byłoby to 960 miesięcy. Jeśli w grze jest więcej niż 10 firm lub więcej niż 1000 pojazdów, naliczanie czasu nieobecności ulega stopniowemu przyśpieszeniu. Brany pod uwagę byłby mocniej przekroczony limit. Jeśli w grze pojawi się maksymalna wyznaczona w ustawieniach liczba firm lub pojazdów, naliczanie czasu osiąga maksymalną szybkość - w tym przypadku firmy bez graczy usuwane byłyby po 24 miesiącach nieobecności - czas naliczania nieobecności uległby przyśpieszeniu x960/24 = x40 Dodatkowo nowe firmy - tutaj poniżej 5 lat - miałyby znacznie skrócony okres ochronny do zaledwie 3 miesięcy. Można by też zastosować mnożnik czasu ochrony określany przez zyski jakie osiąga firma względem średniej wartości obecnych firm. |