OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41)
+--- Wątek: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania (/showthread.php?tid=1872)

Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - truman78 - 07-01-2016

Witam używam wersji do grania OpenTTD Spring2013 Patchpack v2.2.192 Full win64 mam zainstalowany dodatek kolejowy DACH_Trains-0.3.2.tar chciałbym zmienić w trakcie gry na SBB_Set-1.0e.tar ale wyskakuje mi taki komunikat przy próbie uruchomienia

Proszę o pomoc gdyż nie mogę znaleźć tych ustawień i nie wiem jak dokonać zmiany w GRF

Czy problem leży w tym że gra jest rozpoczęta z tym GRF i w trakcie gry nie da się dokonać zmiany ??

Witam jak to jest że w czasie gry koszty utrzymania pociągów tak mega ostro poszły w górę ?? Czy jest coś co reguluje to ??

RE: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - LaChupacabra - 08-01-2016

Ogólnie podmiana setów kolejowych w trakcie gry może być marnym pomysłem. Mogą zniknąć wszystkie pociągi z menu zakupu. Podobnie może być z pojazdami, statkami, czy samolotami. Jak już lepiej jest tylko dodać nowy i nie usuwać poprzednich. Co do niedostępności, być może SBB powstał na podstawie jakiejś starej wersji gry lub kreatora (raczej przed 2007 - licencja GPL v2) i stąd te problemy. Sprawdź może czy dodatek w ogóle funkcjonuje w spaczowanej wersji, albo czy da się podmienić w zwykłej wersji gry.

RE: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - KJ(KeyJey)[PL] - 09-01-2016

Niektóre grf'y gryzą się ze sobą, spróbuj załadować te, które chcesz od początku scenariusza, jeżeli, któryś nie działa to znaczy, że jest nie kontabilijny z resztą. a co za tym idzie nie odpalisz mapy tak jak byś chciał, polecam dodatek BC_Mod_5.0 dzięki niemu wszystko da radę Wink

RE: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - truman78 - 09-01-2016

a skąd wziąć tego moda ?? podaj linka

RE: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - seriously - 09-01-2016

DACH i SBB sa ze soba kompatybilne, wielokrotnie na nich gralem. Czemu sciagasz tar ze stara wersja zamiast pobrac nowa SBB z menu gry?

Poza tym pisze Ci cos jest nie tak u gory, wlacz te opcje "multiple engine" w ustawieniach i po sprawie.

RE: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - LaChupacabra - 09-01-2016

(09-01-2016, 03:07)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): ...polecam dodatek BC_Mod_5.0 dzięki niemu wszystko da radę Wink
Oj KJ namieszałeśWink
Po pierwsze: Nie BC_mod_5.0 tylko BaseCosts Mod 5.0 - skąd Ty wytrzasnąłeś taką nazwę?
Po drugie: To nie żaden mod/patch tylko jeden z dodatków dostępnych online w grze - są trzy wersje.
Po trzecie: On nie umożliwia gry z tymi dwoma setami; służy do modyfikacji wszelkich kosztów w grze - jest używany m.in. na mapie Polski pAtera.

seuriously napisał(a):...wlacz te opcje "multiple engine" w ustawieniach i po sprawie.
Poważnie?!Smiley3 A gdzie jest ta opcja? Wrzuć screena, bo ja jakoś chyba ślepy jestem.

Swoją drogą, trochę dziwny problem, bo i u mnie wszystko działa poprawnie.

RE: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - Kacper9 - 10-01-2016

(09-01-2016, 20:18)LaChupacabra napisał(a):
(09-01-2016, 03:07)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): ...polecam dodatek BC_Mod_5.0 dzięki niemu wszystko da radę Wink
Oj KJ namieszałeśWink
Po pierwsze: Nie BC_mod_5.0 tylko BaseCosts Mod 5.0 - skąd Ty wytrzasnąłeś taką

BC_mod_5.0 - B od Base i C od Cost. Prawdopodobnie jest to nazwa pliku.

RE: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - Emisja - 10-01-2016

(09-01-2016, 20:18)LaChupacabra napisał(a):
seuriously napisał(a):...wlacz te opcje "multiple engine" w ustawieniach i po sprawie.
Poważnie?!Smiley3 A gdzie jest ta opcja? Wrzuć screena, bo ja jakoś chyba ślepy jestem.

Swego czasu developerom zachciało się odchudzać okienko z ustawieniami i wykosili całą masę mało używanych opcji. Dlatego też obecnie można ją zmienić jedynie w pliku openttd.cfg - jest w grupie [vehicle] i nazywa się "dynamic_engines"

A screen z wersji 1.3.1 jest na https://wiki.openttd.org/File:Advset_vehicles.png

RE: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - KJ(KeyJey)[PL] - 16-01-2016

No tak mój błąd nie napisałem wam, że chodziło mi o Base Costs Mod 5.0 Wink

(09-01-2016, 20:18)LaChupacabra napisał(a): Oj KJ namieszałeśWink
Po pierwsze: Nie BC_mod_5.0 tylko BaseCosts Mod 5.0 - skąd Ty wytrzasnąłeś taką nazwę?
Po drugie: To nie żaden mod/patch tylko jeden z dodatków dostępnych online w grze - są trzy wersje.
Po trzecie: On nie umożliwia gry z tymi dwoma setami; służy do modyfikacji wszelkich kosztów w grze - jest używany m.in. na mapie Polski pAtera.

Co namieszałem Big Grin Chciałem pomóc Wink Nie mod tylko grf jak juź a BC to skrót pliku Wink BASECOASTS Smile Co do wersji to się nie orientuję nie miałem czasu na zgłębienie tematu ale wiem, że można ładnie kombinować z ustawieniami kosztów wszelkiego rodzaju Smile Co do zgryźliwości setów zawsze one występują, jak czegoś bardzo chcemy aby było razem, a jednak musi występować osobo Big Grin

RE: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - LaChupacabra - 16-01-2016

(16-01-2016, 03:29)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): Wink BASECOASTS Smile
Blinksmiley>85
Lato, morze, te sprawy... Trochę jeszcze czasu do tego zostało... ale nie wiem czy starczyłoby go Tobie na odszukanie tego pliku z nazwą BCWink

RE: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - KJ(KeyJey)[PL] - 17-01-2016

(16-01-2016, 13:42)LaChupacabra napisał(a): Lato, morze, te sprawy... Trochę jeszcze czasu do tego zostało... ale nie wiem czy starczyłoby go Tobie na odszukanie tego pliku z nazwą BCWink

Byłem sprytny i dałem linka Smiley16 Jakby się kto czepiał Big Grin

RE: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - truman78 - 14-04-2016

Witam
pytanie odnośnie wymiany składów

Jak zmienić za pomocą polecenia wymiana pociąg składający się z kilku członków np etz na skład składający się z kilku wagonów i lokomotywy?

RE: Problem z GRF i wysokimi kosztami utrzymania - Sander - 14-04-2016

(14-04-2016, 08:14)truman78 napisał(a): Witam
pytanie odnośnie wymiany składów

Jak zmienić za pomocą polecenia wymiana pociąg składający się z kilku członków np etz na skład składający się z kilku wagonów i lokomotywy?

Kiedys probowalem i szukalem, chyba sie nie da, fizycznie