OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Witam - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Witam (/showthread.php?tid=1877)

Witam - fOOdini - 26-01-2016

Kłaniam i przedstawiam się Kolegom i Koleżankom,

Pisze do Was fOOdini - dalekobieżny (po nastu latach przerwy) miłośnik Transport Tycoon. W OpenTTD gram rekreacyjnie w wolnych chwilach od kilku tygodni. Obecnie przypominam sobie to, o czym zapomniałem, poznaje to o czym dawniej w ogóle nie było mowy i walczę przepustowością linii kolejowych metodą "jak nie umrze to żyć będzie". Do posta podpięty mój plac zabaw, aby można było poznać, co ze mnie za jeden i co tu robię. Pozdrawiam

RE: Witam - Sander - 27-01-2016

Hej.

Rzucilem okiem na Twojego save`a , nie wiem czy jest tu co komentowacSmile easy mode totalnie... bez grfow, monoraile samoloty Smile

Jedyne co mnie bałdzo boli to brak stacji ro-ro a tak to spoko, wpadaj na serwery do nas Wink

RE: Witam - fOOdini - 27-01-2016

Właśnie o to mi chodziło - teraz każdy wie, że trzeba do mnie pisać prostym językiem i nie wymagać zbyt wiele, a pytać pewnie będę sporo Wink W tej grze faktycznie niewiele jest stacji, które można określić, jako ro-ro - raczej dominują dworce czołowe. Tak się zastanawiam, jakich stacji Koledzy z forum używają do obsługi ruchu pasażerskiego? Ja dostrzegam pewne zalety stacji czołowych - nie zajmują zbyt wiele miejsca w mieście i obejmują swoim zasięgiem stosunkowo dużo domów.

Takie przy okazji pytanie zarzucę. potkałem się z takimi "osobliwymi" liniami autobusowymi w miastach - kilka przystanków w okręgu. Czy takie ich ułożenie ma na celu "napompowanie" miasta? Czy dostawy towarów, kosztowności (pomijam biom pustynny) też wpływają na rozwój miast?

RE: Witam - LaChupacabra - 27-01-2016

Witaj fOOdiniSmile

Jak widać, pomimo lat przerwy, całkiem nieźle ogarniasz tajkona. Ja bym nie nazwał tej całej sieci połączeń, którą stworzyłeś, easy modemSmile Zrobienie odpowiednich magistrali, aby to wszystko sprawnie chodziło, wcale nie jest takie łatwe. Jedną z rzeczy, które jednak rzuciły mi się od razu w oczy, to wszędobylskie awarie. Gdyby nie one cały ruch odbywałby się o wiele płynniej. Z grubsza mówiąc, są trzy filozofie serwisowania pociągów. Jedna mówi o potrzebie demokracji i pozostawieniu wolnego wyboru pociągom czy chcą się serwisować - ma ona całe grono zwolenników wśród anarchistów. Druga wywodzi się z nurtu faszystowskiego i polega na wymuszeniu serwisowania w ściśle określonym czasie bądź miejscu. Trzecia to odłam buddyzmu, głoszący, że każdy jest w stanie osiągnąć nirvanę wyłączając awarie w ustawieniach gry. Prościej napisać nie potrafię.Smiley29
Skoro ostatni raz grałeś naście lat temu, warto abyś też zapoznał się z niejakim cargodistem - panem i władcą większości serwerów. Decyduje on o kierunku w jakim chcą jechać np. pasażerowie albo poczta (rzadko towary i inne ładunki). Jeśli jest włączony, w panelu stacji obok liczby oczekujących pasażerów z prawej strony widać żółty plus - gdy naciśniesz na niego, ukaże się gdzie chcą jechać (wybór zawsze ogranicza się do stacji, z którymi jest już jakieś połączenie). Cargodist decyduje również o przeładunku (przesiadce), dzięki czemu nie trzeba dawać takich rozkazów.

Co do rodzaju stacji dla ruchu pasażerskiego, ja również najczęściej buduję "czołowe", z powodu dokładnie tych samych zaletSmile Z tym, że w zależności od tego czy są włączone awarie czy też nie, stosuje ich różne warianty. Takie stacje sprawdzają się też przy rozładunku surowców albo towarów. Jak znajdziesz moją firmę na którymś z serwerów (najpewniej mapa Polski, FIRS lub Milek7), pewnie zobaczysz jak to wyglądaWink

RE: Witam - fOOdini - 27-01-2016

LaChupacabra, wskazałeś mi bardzo ciekawy kierunek rozwoju. CargoDist, a ile miałem okazję dziś o nim poczytać, zupełnie zmienia rozgrywkę w OpenTTD. Daje możliwości o jakich myślałem nie mając jeszcze ani dzieci, ani nawet zarostu! Wink Oczywiście, kiedy włączyłem ten dodatek okazało się, że stworzoną przeze mnie sieć połączeń można od razu zaorać i posadzić rzodkiewkę, ale co tam. Żeby lepiej poznać, jak ten system w praktyce działa, najwygodniej będzie zacząć on nowa.

Co się tyczy awarii - masz w 100% rację. Muszę się przyznać, że radziłem sobie dotychczas ręcznie wysyłając pociągi do serwisu co jakiś czas Wink Chwilowo za sprawą magicznego guziczka w ustawieniach mam zamiar o tym zapomnieć, ale wrócę z pewnością do tematu za jakiś czas.

RE: Witam - KJ(KeyJey)[PL] - 27-01-2016

Ładne przywitanie Big Grin Co do save'u polecam poradniki wszelkiego rodzaju na forum bywają pomocne Wink dodatki również Smile