![]() |
|
CargoDist, a pasażerowie. - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: CargoDist, a pasażerowie. (/showthread.php?tid=1878) |
CargoDist, a pasażerowie. - fOOdini - 30-01-2016 Przyczynkiem do tego posta jest porada LaChupacabra, który polecił mi - nowemu - zainteresować się CargoDistem. No i się zaczęło... Jako, że jakoś mnie tak ciągnie do działań irracjonalnych, prac syzyfowych etc. postanowiłem pobudować sieci kolejowe ten dodatek uwzględniając. Miasta puchną, tysiące pasażerów koczuje na stacjach czekając na pociąg, często nie nadążam z klonowaniem pojazdów. W skrócie moje save'y szybko zaczynają przypominać koszmar logistyka. Wypracowałem już kilka metod, które pozwalają ograniczać przyrost naturalny i jego konsekwencje, ale to działania dalece niewystarczające, a marzy mi się solidna sieć dalekobieżna (głownie do przewozów osobowych), połączona z bardziej lokalną i miejską włącznie. Macie może jakieś ciekawe spostrzeżenia, save'y, pomysły, jak się do takich wyzwań zabrać? RE: CargoDist, a pasażerowie. - pAter - 30-01-2016 Zoptymalizuj swoje trasy, puść więcej pociągów W tym momencie zapewne wychodzą wszelkie wady typu:- stacja, na którą można wjechać tylko z jednej strony, a przed nią skrzyżowanie (kolizyjne); - brak zajezdni (i wymuszania serwisowania) = częste awarie pociągów = blokowanie się nawzajem; - brak semaforów typu PBS przed niektórymi rozjazdami i skrzyżowaniami. RE: CargoDist, a pasażerowie. - Sander - 30-01-2016 Jesli jestes we wczesnym stadium gry - autobusy do kolei sa spoko, potem robia tylko problem bo nagle sie okazuje ze 80% pasazerow (z 6k) chce jechac autobusem - a te nie wyrabiaja , tak wiec jesli juz twoja stacja obrosnie polecam usunac autobusy , druga rzecz to odpowiednia budowa roro, aby np przy wyjezdzie pociag juz nie zwalnial tylko sie rozpedzal.Jeszcze jako malego protipa powiem ze miasta najlepiej laczyc pojedyncza linia. Np. zeby pociagi lini X, laczyly tylko miasta A B C D E a pociagi Y tylko F G H I nie łącząc sie na zadnej ze stacji. Dodatkowo nie ma sensu robic absurdalnie dlugich lini 4-5 miast mysle ze to ilosc optymalna jest. RE: CargoDist, a pasażerowie. - LaChupacabra - 30-01-2016 Może zacznę od tego, że zbudowanie sprawnie funkcjonującej sieci z włączonym cargodistem, podobnej do tej, jaką pokazałeś w powitalnym save'ie, byłoby zadaniem naprawdę trudnym, o ile w ogóle możliwym. Na pewno nie będzie to łatwe ze standardowymi pociągami i pojazdami - mają małą pojemność i wolny załadunek. To znacznie utrudnia budowę, zwłaszcza stacji, które w takim wypadku musiałyby pomieścić jednocześnie kilka a nawet kilkanaście długich składów, aby zapewnić transport wszystkim pasażerom. Dużym ułatwieniem byłoby dodanie do gry odpowiednich setów. Z pociągów poleciłbym zwłaszcza 2cc Train Set lub 2cc Subway (samo metro z 2cc); ze statków: wszystko co ma Fish w nazwie; z pojazdów: 2cc Tram Set oraz Ikarus Set. Ciekawy jest też German Road Vehicles, ten jednak nie jest dostępny z poziomu gry jak pozostałe. Dodatki znajdziesz w ustawieniach NewGRF: "Sprawdź dodatki online". Ściągasz, wybierasz na listę aktywnych dodatków, możesz ustalić parametry jeśli dodatek je ma i gotowe. A poza tym: -Kopiując pojazdy rób to z wciśniętym >Ctrl< - dzięki temu stworzysz grupę pojazdów, które będą współdzieliły rozkazy, wtedy zmiana rozkazu w jednym z pojazdów automatycznie spowoduje zmianę w pozostałych z grupy. -Zawsze używaj rozkazów "Idź bez przerwy do". Najlepiej wybierz takie rozkazy jako domyślne w ustawieniach firmy (ustawienia). W przypadku zwykłego "Idź do" pociągi zatrzymają się na każdej stacji, przez którą, wystarczy że przejadą - gdy jest włączony cargodist, takie rozkazy potrafią narobić niesamowitego burdelu. -Unikaj budowania ostrych zakrętów (napisał też o tym Sander - stacje roro) - im bliżej siebie są dwa zakręty w tym samym kierunku, tym bardziej pociąg na nich zwalnia (dotyczy realistycznego modelu przyśpieszeń). No i musisz wiedzieć, że na większości serwerów, zakręty o 90 stopni są niemożliwe (ustawienia: pojazdy/wyznaczanie trasy). -Można budować jedną stację z rozdzielonych elementów (np. drogą) - stawiasz nowy element z wciśniętym Ctrl i wybierasz czy ma on należeć do którejś z istniejących w zasięgu stacji (maksymalny rozmiar stacji) - możliwość ta jest ustawieniach ograniczeń -Rozwój miast zależy tylko od ilości obsługiwanych stacji - właśnie stąd te osobliwe linie autobusowe, o których pisałeś. Jeśli chcesz skutecznie spowolnić ich wzrost, albo dodaj do gry przed jej rozpoczęciem jeden ze skryptów np. City Growth Limiter, RealGrowth albo Renewed City Growth, albo wyłącz rozwój miast w ustawieniach. -Jeśli chciałbyś opublikować jakieś save'y przez forum, to lepiej na mniejszych mapach i zdecydowanie lepiej bez drzew. Inaczej szybko zjesz sobie limit 10MB. (30-01-2016, 19:22)Sander napisał(a): Jeszcze jako malego protipa powiem ze miasta najlepiej laczyc pojedyncza linia. Np. zeby pociagi lini X, laczyly tylko miasta A B C D E a pociagi Y tylko F G H I nie łącząc sie na zadnej ze stacji. Dodatkowo nie ma sensu robic absurdalnie dlugich lini 4-5 miast mysle ze to ilosc optymalna jest.Nie zawsze gra się dla miliardowych zysków Ogólnie mówiąc, jest jednak na obecnym etapie rozwoju cargodista tak, że rozbudowywanie przy nim sieci wcale nie będzie oznaczało adekwatnego wzrostu dochodów. Często wręcz ten dochód maleje, bo pasażerowie nie docierają do celu ("żółta kasa" to tylko informacja ile możesz zarobić jeśli dotrze), albo cargodist wybiera im drogę na około, bo tylko taka jest, a kasę dostaje się za transport liczony w linii prostej. To też warto wiedzieć.
RE: CargoDist, a pasażerowie. - Sander - 31-01-2016 (30-01-2016, 20:51)LaChupacabra napisał(a):(30-01-2016, 19:22)Sander napisał(a): Jeszcze jako malego protipa powiem ze miasta najlepiej laczyc pojedyncza linia. Np. zeby pociagi lini X, laczyly tylko miasta A B C D E a pociagi Y tylko F G H I nie łącząc sie na zadnej ze stacji. Dodatkowo nie ma sensu robic absurdalnie dlugich lini 4-5 miast mysle ze to ilosc optymalna jest.Nie zawsze gra się dla miliardowych zysków No nie, rzeczywiscie, gra sie dla strat ![]() Nie gram 1 dzień, nie 1 dzień gram na cargodiscie wiec wiem co mowie, dla optymalnego rozwiazania, moj przyklad jest najlepszy. RE: CargoDist, a pasażerowie. - fOOdini - 31-01-2016 Dzięki wielkie za bardzo ciekawe porady - wiele dało mi sporo do myślenia. Powoli klaruje mi się obraz tego, jak mam zamiar planować sieci transportowe. Podstawowy schemat zamieszczam w załączniku. Aby nie komplikować nadmiernie sieci kolejowej podzieliłem wstępnie ruch na dwie oddzielne kategorie - lokalny i dalekobieżny. Ruch lokalny chciałbym kształtować w zależności od potrzeb w obrębie aglomeracji, czyli jednego lub co najwyżej kilku miast leżących w swoim sąsiedztwie. W jednej aglomeracji (np małym mieście) będzie potrzebna jedynie linia autobusowa, gdzie indziej lepiej sprawdzi się metro, tramwaj, czy niewielka sieć kolejowa. Każda aglomeracja powinna posiadać jedną stację aglomeracyjną, do której dowożeni są pasażerowie z całego jej obszaru. Ruch dalekobieżny zaś mam zamiar realizować przez sieć połączeń "każdy z każdym" realizowanych po sieci, na której pociągi mają swobodę wyboru trasy. Każdy z pociągów dalekobieżnych wykonuje w tej konfiguracji połączenia tylko pomiędzy dwoma miastami. Każda ze stacji aglomeracyjnych może być rozbudowana o lotnisko, które da dodatkową elastyczność w łączeniu z innymi (w razie np. kłopotów z wydolnością stacji lub podłączenia do sieci dalekobieżnej). Chciałbym, aby wystarczyło sklonować pociąg na linii, gdyby jakiekolwiek połączenie pomiędzy aglomeracjami stało się przeciążone. Generalnie rzecz ujmując mój plan przewiduje, aby ruch lokalny prowadzić możliwie blisko miast krótkimi składami (np 5 kratek), tak aby brać w zasięg możliwie dużo domów. Dalekobieżny zaś, wraz ze stacją aglomeracyjną, mam zamiar od miast jak najbardziej oddalić i prowadzić składami znacznie dłuższymi, abym nie miał zbytnich kłopotów z rozbudową infrastruktury i jej wydajnością. Co się tyczy słusznej kwestii "zyskowności" to wydaje mi się, że takie podejście może być względnie optymalne. Chciałbym, aby każdy pasażer, obojętnie jak daleko chcąc jechać, przesiadał się co najwyżej 2 razy na stacjach aglomeracyjnych, co da odpowiednią szybkość i możliwie prostą linię podróży. Co z tego wyjdzie okaże się za jakiś czas. Nie omieszkam podzielić się save'em. |