OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Postawienie serwera bez hamachi - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41)
+--- Wątek: Postawienie serwera bez hamachi (/showthread.php?tid=1893)

Postawienie serwera bez hamachi - wladek9090 - 06-03-2016

Witam!
Mam mały problem, chciałem pograć z kuzynem na muli i co się okazało, że nie pogramy przez hamachi, ponieważ jego komputer ma jakis problem z cyfrowym zapisem jakiegoś sterownika. Olśniło mnie, że przecież można zrobić serwer publiczny. Widziałem jakiś poradnik ze zmianą jakiś wartości w openttd.cfg. Wszystko zrobiłem tak jak tam kazano, kuzyn nie może znaleźć serwera a gdy podam mu ip wraz z portem jest napisane, że serwer jest offline. Ktoś wie w jaki sposób moglibyśmy pograć wspólnie ? Jak postawić serwer bez hamachi ?

RE: Postawienie serwera bez hamachi - Mouse - 07-03-2016

Jest kilka kwestii:
1. Swoje IP podaj znajomemu i otwórz port na routerze, standardowo 3980 i przekieruj go pod Twój IP wewnętrzny (TCP i UDP), port można sprawdzić w openttd.cfg, sekcja [network], server_port
2. Wybierz gre na multiplayer: Gra wieloosobawa -> Utwórz serwer, publiczny: Tak.

Powinno ruszyć. jeśli masz zmienne IP to codziennie musisz je sprawdzać i podawać znajomemu.

RE: Postawienie serwera bez hamachi - Rysh - 07-03-2016

(07-03-2016, 14:58)Mouse napisał(a): otwórz port na routerze, standardowo 3980 i przekieruj go pod Twój IP wewnętrzny
Domyślny port to 3979.

RE: Postawienie serwera bez hamachi - Mouse - 07-03-2016

Tak, racja, standardowy to 3979.
dodatkowo aby serwer pokazał się na liście serwerów online należy zmienić wpis server_advertise = false na true

RE: Postawienie serwera bez hamachi - kabexxx - 09-08-2016

Odświeżę stary kotlet, ale to ważne Tongue

Otóż, gra nie może wymieniać informacji z usługą tych serwerów, przez co nie mogę swojego opublikować, wiersz polecenia podaje błąd z portem 3979, ale nawet przy wyłączeniu zapory antywirusa, systemu i routera, a nawet włączeniu przekierowania portów, nie działa.

RE: Postawienie serwera bez hamachi - Sander - 09-08-2016

Problemem jest ten super antywirus stworzony przez NASA, samo wylaczenie nic nie daje, musialbys go poprostu usunac z dysku

RE: Postawienie serwera bez hamachi - kabexxx - 10-08-2016

Super.

A proszę jednak o pomoc, może ktoś ten problem rozwiązał...

RE: Postawienie serwera bez hamachi - Mouse - 13-08-2016

Może port jest źle przekierowany? Otworzyłeś na routerze TCP i UDP?

RE: Postawienie serwera bez hamachi - kabexxx - 14-08-2016

[Obrazek: ut0nol7syxbv.png]

RE: Postawienie serwera bez hamachi - Borygo - 14-08-2016

Kilka uwag co do przekierowywania portów.
1. Komputer na którym chcesz postawić serwer musi mieć stały adres IP (wewnętrzny, np 192.168.1.10). Ten adres nie może zmieniać się po restarcie komputera lub routera, więc albo w ustawieniach karty sieciowej na komputerze wpiszesz go ręcznie i na stałe, albo w routerze ustawisz stały adres IP dla danego MAC adresu karty sieciowej komputera. Jeśli używasz laptopa to pamiętaj, że połączenia przez wifi lub LAN mają inne MAC adresy i dostaną inne IP.
2. W zależności od operatora dostarczającego internet musisz dowiedzieć się czy masz stały zewnętrzny adres IP (pule inne niż 192.x.x.x, 176.x.x.x 10.x.x.x). Jeśli nie masz stałego to będziesz się męczył ze zmiennym adresem i usługami dynamicznego dns.
Twój obrazek nie pokazuje na który komputer jest przekierowany port (brak IP). Poniżej masz jak powinno wyglądać przekierowanie (oczywiście numer portu i IP w twoim przypadku będą inne)
[Obrazek: 1-1024x640.png]
3. Jeśli twój router nie ma możliwości podania adresu IP na który ma przekierować port (co było by bezsensowne, ale z twojego obrazka tak wygląda) to można ustawić na routerze strefę zdemilitaryzowaną (DMZ). Wtedy wszystkie porty zostaną przekierowane na określony IP (tak jakby były wszystkie otwarte na określony komputer). Ja tego rozwiązania jednak nie polecam. Do sprawdzenia czy takie przekierowanie zadziała można coś takiego zrobić, ale do normalnej pracy zdecydowanie nie (ze względów bezpieczeństwa).

Podaj model i typ routera to powinno dać się znaleźć co gdzie i jak masz ustawić.

RE: Postawienie serwera bez hamachi - kabexxx - 15-08-2016

Mam router od operatora i firmware udostępnia funkcje, które daje operator sieci (Play).
W sieci mam stałe IP nadawane przez router, natomiast na zewnątrz operator udostępnia coś między stałym a dynamicznym IP - zmienia się, ale nie co połączenie...
DMZ też próbowałem i nic.

Otwieranie serwera udaje się do momentu received session key (...), potem właśnie advertising master to server... i odpowiedzi nie ma:
: [net] [udp] advertising to master server
dbg: [net] [udp] advertising to master server
dbg: [net] [udp] advertising to the master server is failing
dbg: [net] [udp] we are not receiving the acknowledgement from the server
dbg: [net] [udp] this usually means that the master server cannot reach us
dbg: [net] [udp] please allow udp and tcp packets to port 3979 to be delivered
dbg: [net] [udp] please allow udp and tcp packets from port 3979 to be delivered

RE: Postawienie serwera bez hamachi - Mouse - 21-08-2016

Prawdopodobnie przekierowujesz porty nie w tym miejscu, co trzeba.
Możesz podać info co to za router?

RE: Postawienie serwera bez hamachi - Milek7 - 21-08-2016

Dobrze przekierowywuje, na obrazku nie ma adresu IP bo to wygląda na modem huaweia usb udający przewodową kartę sieciową, więc nie trzeba wpisywać IP.

Problemem jest to, że żaden ze znanych mi operatorów mobilnych nie umożliwia połączeń z zewnątrz. Jeżeli znajomy ma internet domowy to prościej będzie jak on uruchomi serwer i przekieruje porty.

RE: Postawienie serwera bez hamachi - kabexxx - 21-08-2016

(21-08-2016, 20:03)Milek7 napisał(a): Dobrze przekierowywuje, na obrazku nie ma adresu IP bo to wygląda na modem huaweia usb udający przewodową kartę sieciową, więc nie trzeba wpisywać IP.

Tak...
Cytat:Problemem jest to, że żaden ze znanych mi operatorów mobilnych nie umożliwia połączeń z zewnątrz. 
Ale Firmware jest pod operatora, poza tym pozwala na działanie np. telefonów VoIP, a to też połączenia z zewątrz.

RE: Postawienie serwera bez hamachi - Borygo - 22-08-2016

W takim przypadku i tak nie postawisz serwera, bo masz IP dynamiczne zmieniane co jakiś czas (np co 10 minut). Musiałbyś stosować programy do dynamicznego IP, ale i tak takie śledzenie nie odbywa się bez przerwy. Przy zmianie IP będziesz miał utratę połączenia, ponieważ zmieni ci się twój adres IP a twój kuzyn o tym dowie się po jakimś czasie.