OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
GRFy dla początkującego - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: GRFy dla początkującego (/showthread.php?tid=1924)

GRFy dla początkującego - Żarłoczny Rabarbar - 05-05-2016

Pytanie dla zaawansowanych graczy i osób bardzo dobrze ogarniętych w GRFach. Czy ma ktoś jakąś paczkę GRFów dla osoby początkującej? Wiem, że tych modyfikacji jest od groma, sam próbowałem coś składać, ale efekty tego były przeróżne (połowa nie działała, druga połowa wywalała błędy). Możecie rzucać we mnie wszystkim czym chcecie, pojazdy, tramwaje, pociągi, statki, samoloty, będę bardzo wdzięczny za wszystko. Wiem, że są mody usprawniające ekonomię i komplikujące zaopatrywanie fabryk i farm, ale moje próby uruchomienia ich paliły na panewce.

Jeżeli zły dział albo mój temat łamie regulamin to proszę o wypieprzenie go w kosmos przed administrację.

RE: GRFy dla początkującego - Petr CZ - 05-05-2016

Žarloczny Rabarbar ono je to problém, záleží na grf průmyslu jestli standart či SPI,Firs,ECS itd. a od toho volíš pojezdy. Ale na start bych zvolil průmysl standart a polskie pojazdy a budynki.

RE: GRFy dla początkującego - Mouse - 05-05-2016

Na początek ściągnij sobie FIRS Industry + Industrial Stations Renewal + eGRVTS + Squid Ate FISH + BaseCost (aby podnieść koszty).
Te dodatki spokojnie ściągniesz w grze, co do konfiguracji to w paczkach z NewGRF są pliki README, gdzie są przykłady jak je stosować.

RE: GRFy dla początkującego - Żarłoczny Rabarbar - 05-05-2016

(05-05-2016, 14:11)Mouse napisał(a): Na początek ściągnij sobie FIRS Industry + Industrial Stations Renewal + eGRVTS + Squid Ate FISH + BaseCost (aby podnieść koszty).
Te dodatki spokojnie ściągniesz w grze, co do konfiguracji to w paczkach z NewGRF są pliki README, gdzie są przykłady jak je stosować.

Rozumiem, a potem jeżeli zacznie się zabawa nakręcać to w jakim kierunku iść, co pobrać? I co z pojazdami? Najlepszy wybór to mieć wybór dlatego lubię jak jest tego dużo tylko tych paczek jest miliard i nie wiem w co celować aby to działało :/ Do tego informuję, że jestem osobą dość zieloną, ale podstawowe mechaniki, sterowanie i prowadzenie firmy na podstawce mam w małym palcu

RE: GRFy dla początkującego - Mouse - 05-05-2016

Zainstaluj na razie to i zobacz jak Ci się będzie grało. Jak już pojmiesz konfigurację to wtedy trzeba szukać. Niestety nikt Ci nie powie co jest kompatybilne z czym, bo dodatków jest milion :/

RE: GRFy dla początkującego - Żarłoczny Rabarbar - 05-05-2016

(05-05-2016, 14:46)Mouse napisał(a): Zainstaluj na razie to i zobacz jak Ci się będzie grało. Jak już pojmiesz konfigurację to wtedy trzeba szukać. Niestety nikt Ci nie powie co jest kompatybilne z czym, bo dodatków jest milion :/

Rozumiem, dziękuje bardzo za pomoc

RE: GRFy dla początkującego - Sander - 05-05-2016

Szczerze?

Jak dla osoby początkującej jaką sie określiłeś, sugerowałbym najpierw dokladne poznanie mechaniki gry itp a dopiero potem zabawa w dodatki

RE: GRFy dla początkującego - Damgam - 06-05-2016

Ale do firsa to potrzebne mu wszystkie nowe pojazdy.. 2cc trains in NML, eGRVTS2, redFISH i Av8

RE: GRFy dla początkującego - kabexxx - 08-05-2016

Dla początkującego?
  • Light-Rail/Tramtracks: Tramwaje towarowe. 
  • NuTracks: Kilkanaście rodzajów torów kolejowych, które można samodzielnie dostosowywać. Napiszę istotne opcje, bo są zajefajne Wink
    • Liczba rodzajów torów: 2 (wolne i szybkie), 3 (wolne, szybkie i bardzo szybkie), 4 (wolne, średnie, szybkie, bardzo szybkie) i 5 (+ bardzo wolne). Dla każdego z rodzajów można indywidualnie ustawiać maksymalną szybkość. Domyślnie: 80, 125, 180, 230, 350. Myślę, że warto ustawić własne prędkości np. ja sobie zmniejszyłem prędkość na najwolniejszym o połowę, by mieć tanie bocznice, a inne rodzaje zmniejszyłem kosmetycznie Wink Ciekawe jest zastosowanie do różnicowania prędkości różnych tras, zmniejszenia prędkości przy dworcach (zarówno po to, by symulować sytuację faktyczną, ale też i obniżyć koszty budowy i utrzymania rozbudowanych węzłów Wink ).
    • Możliwość włączenia torów z trzecią szyną dla powolnych i średnich torów. Możliwość włączenia dwóch rodzajów tras wąskotorowych. W przypadku włączenia rodzaju z trzecią szyną powstanie dodatkowy rodzaj z jednym i drugim rodzajem zasilania (czyli w opcjach: bez zasilania, z zasilaniem z sieci, z zasilaniem z trzeciej szyny oraz z zasilaniem z sieci trakcyjnej i trzeciej szyny).
    • Oczywiście o tym, że są rodzaje z siecią trakcyjną i bez niej, nie trzeba mówić Wink
    • Do tego można ustalać samodzielnie bezwzględny współczynnik kosztów budowy i utrzymania dla torów bez prądu, z siecią trakcyjną i trzecią szyną (dla wąskotorówki niestety nie). Ale można też ustawić względny współczynnik kosztów budowy i utrzymania w zależności od maksymalnej prędkości. 
    • Należy jednak pamiętać o fakcie, że maksymalnie może być 11 rodzajów torów. Przy przekroczeniu ich liczby (gdy włączymy za dużo rodzajów torów), część z nich nie będzie dostępna, ale możliwe rodzaje zostaną "wyśrodkowane" (ale wąskie tory mają "niższy priorytet") np. przy włączeniu wszystkich rodzajów torów będą dostępne wszystkie rodzaje zasilania normalnotorowe wolne, średnie i szybkie [bez bardzo wolnych i bardzo szybkich, a szybkie tylko bez zasilania]. 
    • Parametry maksymalnej szybkości na obu rodzajach wąskotorówek są podawane na sztywno, ale obliczane na różne w zależności od maksymalnych prędkości na dostępnych torach (zarówno w teorii w ustawieniach, jak i w praktyce w zależności od tego, które się "załapały", przy przekroczeniu 11 rodzajów).
Po prostu żyć nie umierać, dla mnie jeden z kilku najlepszych modów ever Big Grin
Na załączonym obrazku wszystkie ustawienia Smile
[Obrazek: xA16GL4lzfh7A3ltjaAxB_7s8sAUCxoo4ZRRApMd...ize_mode=3]

RE: GRFy dla początkującego - KJ(KeyJey)[PL] - 13-05-2016

Wszystkie grfy dostępne pod linkiem grfy.
Wchodzisz na stronkę wiki, a tam pod każdym grfem
kolejny link z opisem każdego grfu  24

RE: GRFy dla początkującego - kabexxx - 14-05-2016

Do takiego kopania jednak potrzebne jest zaawansowanie Wink