OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Subsydia - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41)
+--- Wątek: Subsydia (/showthread.php?tid=1991)

Subsydia - ja14n - 27-10-2016

Mam problem! W mojej ulubionej grze OpenTTD wiem że subsydia jest po to żeby zarabiać pieniądze! Ale nie wiem jak wykonać ,,Pasażerowie z Tringboot do New Island''' bo jak łącze torami te miasta i wykupiłem pociąg pasażerski żeby jeździł między tymi miastami! I nic się nie dzieje!!! Smiley6

RE: Subsydia - pAter - 27-10-2016

Subsydia działają tak, że jeśli faktycznie połączysz dane miasta lub przedsiębiorstwa, to przez następny rok będziesz dostawał od dwóch do czterech razy więcej pieniędzy za transport, niż jakby tego dotowania nie było.

RE: Subsydia - jakubg1 - 27-10-2016

Sprawdź czy pasażerowie rzeczywiście jeżdżą między miastami.

RE: Subsydia - niemiec - 27-10-2016

Przeniosłem temat.

RE: Subsydia - LaChupacabra - 29-10-2016

(27-10-2016, 18:29)ja14n napisał(a): Mam problem! W mojej ulubionej grze OpenTTD wiem że subsydia jest po to zęby zarabiać pieniądze! Ale nie wiem jak wykonać ,,Pasażerowie z Tringboot do New Island''' bo jak łącze torami te miasta i wykupiłem pociąg pasażerski żeby jeździł między tymi miastami! I nic się nie dzieje!!! Smiley6

Możliwe, że subsydia skończyły się zanim pociąg dotarł do miasta z pasażerami, albo pociąg dojechał na stację, ale nie zabrał pasażerów, bo ta była zbyt daleko od zabudowań? Smiley57
Jeśli subsydia zostaną przyznane, powinieneś zobaczyć taką informację jak na screenie niżej. Możesz też sprawdzić jakie są aktualnie dostępne klikając na ikonkę subsydiów (siódma od lewej).

RE: Subsydia - Mouse - 30-10-2016

Tak na prawdę to nikt tu chyba z tego nie korzysta, bo subsydia są na chwilę i zazwyczaj na małe odległości.

RE: Subsydia - Sander - 30-10-2016

(30-10-2016, 18:54)Mouse napisał(a): Tak na prawdę to nikt tu chyba z tego nie korzysta, bo subsydia są na chwilę i zazwyczaj na małe odległości.

Chociaz dla znudzonych? Jest to zawsze jakas misja Wink

RE: Subsydia - ja14n - 30-10-2016

(30-10-2016, 18:54)Mouse napisał(a): Tak na prawdę to nikt tu chyba z tego nie korzysta, bo subsydia są na chwilę i zazwyczaj na małe odległości.

Mi się trafiła raz na ponad 200 kratek i trzeba było przewieść pasażerów , ale nasze szybkie pociągi (elf) PKP przywiozły pasażerów i za stację dostałem 30.672 zł (bo ustawiłem na ,,zł'') a jeszcze dostałem za subsydję!!!   71

RE: Subsydia - LaChupacabra - 01-11-2016

(30-10-2016, 18:58)Sander napisał(a): Chociaz dla znudzonych? Jest to zawsze jakas misja Wink

W sumie racja, ale...  gdyby na mapie Polski pAtera zwiększyć dofinansowanie (z x1,5 na x4), to te dofinansowane połączenia przy mocno ograniczonych funduszach byłyby całkiem ciekaweSmile Łatwiej by było zacząć i już nie zawsze tak samoWink

RE: Subsydia - Sander - 01-11-2016

To jest warte przemyslenia Smile

RE: Subsydia - FrontierPharmacist - 02-11-2016

(30-10-2016, 18:58)Sander napisał(a):

Chociaz dla znudzonych? Jest to zawsze jakas misja Wink
Z subsydiami sytuacja jest podobna jak z handlem akcjami - OTTD poszło do przodu a założenia tych "ficzerów" nie zmieniły się od czasu DOSowego TTD. Subsydia miałyby większy sens, gdyby:
1. Uwzględniały większe odległości
2. Trwały dłużej niż rok (zarówno oferta jak i późniejsze korzyści) - przy standardowym upływie czasu rok to chwila, czasem połowę czasu zabiera samo oczekiwanie na załadunek
3. Brały w jakiś sposób pod uwagę możliwości zakładów i pojawiały się tam, gdzie jest duża nadprodukcja lub niedobór surowców. Mechanizm musiałby być też dostosowany do niestandardowych setów przemysłowych - przykładowo w ECS rozkręcanie produkcji jest specyficzne i może wymagać kilku surowców więc subsydia generowane na zwykłych zasadach rzadko kiedy mają sens.
4. Jak wyżej, powinny brać pod uwagę możliwości miast. Zlecenia na połączenie dwóch miast, składających się z 3 domków są mało kuszące. Nawiasem mówiąc, czy subsydia uwzględniają cargodist (tzn, czy jeśli pasażer dotrze z miasta A do C z przesiadką w B to zlecenie będzie wykonane)?

RE: Subsydia - Sander - 02-11-2016

Fajnie bylo by zaimplementowac taki mechanizm, pytanie tylko czy ktos wpadl na taki pomysl i zrobil grfa Smile

Co do cargodista - nie sprawdzalem ale jestem calkiem pewny sobie sam odpowiedziales na to pytanie jako ze  

Cytat:OTTD poszło do przodu a założenia tych "ficzerów" nie zmieniły się od czasu DOSowego TTD.

RE: Subsydia - ja14n - 04-11-2016

Ja rzadko korzystam z subsydi bo ja dostaje 30 tys za jedną stację kolejową (mam 10 mln )