OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Gracz AFK całą noc - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41)
+--- Wątek: Gracz AFK całą noc (/showthread.php?tid=1999)

Gracz AFK całą noc - Jasina - 24-11-2016

Zauważyłem gracza który siedzi w nocy na serwerze i nie odpowiada na czacie. Zaniepokoiłem się tym, ponieważ chciałem rano jeszcze zobaczyć wynik gry a to były późne lata.

Podejrzewam że to jest bot. Awentualnie może być tak, że ktoś nie wyłączył komputera z grą.

Uprzejmię proszę administratora serwera o sprawdzenie logów serwera. Gracz nazywa się DDD. Serwer Polska Mapa.

RE: Podejrzenia odnośnie serwera - Jasina - 24-11-2016

Czy nie powinno być tak, że nieaktywny gracz zostaje wyrzucony z serwera?

RE: Podejrzenia odnośnie serwera - Nadświetlny - 24-11-2016

Pewnie zapomniał. On nie jest oszustem.
DDD to nie bot. To użytkownik.

Gracz całą noc AFK - Jasina - 24-11-2016

(24-11-2016, 05:21)Jasina napisał(a): Czy nie powinno być tak, że nieaktywny gracz zostaje wyrzucony z serwera?

Albo jakieś zawieszenie gry na noc...
Albo przynajmniej punkt w regulaminie aby tak nie robić. Bo to jest nie fer jak wszystkie możliwe firmy poupadają i rano zostają tylko 2.

RE: Gracz całą noc AFK - Sander - 24-11-2016

(24-11-2016, 09:42)Jasina napisał(a):
(24-11-2016, 05:21)Jasina napisał(a): Czy nie powinno być tak, że nieaktywny gracz zostaje wyrzucony z serwera?

Albo jakieś zawieszenie gry na noc...
Albo przynajmniej punkt w regulaminie aby tak nie robić. Bo to jest nie fer jak wszystkie możliwe firmy poupadają i rano zostają tylko 2.

Pracujemy nad zmiana regulaminu, a właściwie aktualizacja, niestety do czasu publikacji nie wiele można zrobić bo później nas od gestapo wyzywaja  Smiley6

RE: Gracz AFK całą noc - Nadświetlny - 25-11-2016

Porozmawiałem z nim sam na sam. Po prostu zapomniał wyłączyć OpenTTD czy kompa.

RE: Gracz całą noc AFK - LaChupacabra - 27-11-2016

(24-11-2016, 10:19)Sander napisał(a):
(24-11-2016, 09:42)Jasina napisał(a): Albo przynajmniej punkt w regulaminie aby tak nie robić. Bo to jest nie fer jak wszystkie możliwe firmy poupadają i rano zostają tylko 2.
Pracujemy nad zmiana regulaminu, a właściwie aktualizacja, niestety do czasu publikacji nie wiele można zrobić bo później nas od gestapo wyzywaja  Smiley6

Eee, Göring! Już tak tego nie przeżywaj Smiley4
Zmiana regulaminu, jaka by nie była, nie pomoże. 99% i tak jego nie czyta, a kolejne 99% z tego procenta po przeczytaniu go i tak robi swojeSmile

(24-11-2016, 09:42)Jasina napisał(a): Albo jakieś zawieszenie gry na noc...

Było już o tym "trochę"... Mouse miał wprowadzić nocną pauzę na mapie Polski, Rysh miał napisać Anty AFK, Milek napisał inne, alternatywne rozwiązanie, które można by było wdrożyć do gry... Smiley62

RE: Gracz AFK całą noc - Mouse - 28-11-2016

@LaChupacabra: miałem wprowadzić pauzę, ale niestety z jakiegoś powodu nie chce zadziałać. Niestety także nie mam czasu na to popatrzeć, ponieważ listopad to istny Armageddon u mnie w pracy, więc z góry przepraszam za brak tej opcji.
Rysh miał wprowadzić anty afk, ale niestety nie doszło to do skutku - w sumie nawet nie pamiętam z jakiego powodu.
Jak możesz to podrzuć rozwiązanie użytkownika Milek - o ile wyrazi zgodę na wykorzystanie. Postaram się temu przyjrzeć i wdrożyć jeśli będą możliwości techniczne.
Co do samego tematu graczy AFK to od zawsze mieliśmy na to jedną metodę - wejść na serwer, zapytać czy jest, jeśli nie ma to albo przenieść do obserwatorów albo kopnąć.
Dziękuję za uwagę.

RE: Gracz AFK całą noc - LaChupacabra - 29-11-2016

(28-11-2016, 21:51)Mouse napisał(a): @LaChupacabra: miałem wprowadzić pauzę, ale niestety z jakiegoś powodu nie chce zadziałać. Niestety także nie mam czasu na to popatrzeć...

Znam z autopsji...
Co do rozwiązania Milka, nie rozwiąże ono w pełni problemu z nocnymi "Niegraczami". Może jednak ograniczyć problem z firmami znikającymi nad ranem. W teorii ma ono warunkować usuwanie firm tak, że mogłoby się to dziać tylko wtedy, gdy w grze zacznie robić się ciasno - dopiero, gdy będzie więcej niż 12 firm lub więcej niż 1200 pojazdów (pociągi i statki liczone przez mnożnik), włączane jest naliczanie czasów do usunięcia firm - te powinny być ustawione znacznie krótsze (może nawet 24 miesiące zamiast 240). Gra nie będzie się zatrzymywała jak by to było z AFK lub nocną pauzą, ale przynajmniej firmy nie będą usuwane bez powodu. Co do praktyki, rozwiązanie nie było jeszcze testowane, ale patrząc na działanie o wiele bardziej skomplikowanego skryptu można mieć spore nadzieje, że będzie to działało właściwie.
Wdrożenie rozwiązania wymaga ingerencji w kodzie gry. Według Milka ktoś kto ma własny serwer, powinien sobie jednak poradzić z wprowadzeniem tych zmianWink
Tutaj znajduje się kod z opisem gdzie i co oraz cała dyskusja na temat tego rozwiązania.
Jak co, w kodzie trzeba by było jednak zmienić mnożniki: dla pociągów x5; dla samolotów x1 - lepiej będzie to odpowiadało rzeczywistemu obciążeniu jakie generują.