OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Problem etyczny - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Problem etyczny (/showthread.php?tid=227)

Problem etyczny - soltys83 - 24-05-2009

Mapa 1000 x 1000

zbudowalem jedna linie intratna. szybko kasa wplywala, wiec zaczalem sie interesowac miastami. robilem stacje i zabudowywalem ja do okolo ulicami w 3x3 i puszczalem autobusy, zeby roslo. w ten sposob "zaklepalem: sobie kilka miast do pozniejszej rozgrywki, potem te stacje dopiero laczylem. no i moje pytanie: czy tego typu zachowanie jest nie fair w stosunku do innych graczy, miast bylo okolo 300 jak nie wiecej, ja zabralem moze z 10. czy to jest ok?

troche zawile, ale jak cos niezrozumialego to pytac.

RE: Problem etyczny - Mouse - 24-05-2009

Ja z tego zrozumialem tyle: wybudowales stacje kolejowe i dookola nich droge. tak zrobiles w kilku miastach, stacje byly puste, nic do nich nie dojezdzalo, dopiero w pozniejszych latach budowales tory i puszczales ruch.
Jesli dobrze zrozumialem to powiem Ci jak ja to kiedys robilem. Podczas budowania dlugiej linii (przez cala mape) budowalem takze stacje przy kopalniach ale laczylem je z magistrala max po 3 latach... Taka "rezerwacja" na np 10 i wiecej lat jest bez sensu, na poczatku lepiej wydac kase na dochodowa linie niz rezerwacje terenu.

RE: Problem etyczny - soltys83 - 25-05-2009

no tak, ale nie chodzilo mi o to, tylko, czy to jest w pozadku w stosunku do innych graczy.

RE: Problem etyczny - Sander - 25-05-2009

jak dla mnie nie jest ;]

RE: Problem etyczny - soltys83 - 25-05-2009

wyjasnij mi dlaczego. jest 300 miast, mam jaksa wizje laczenia kilku, to nie rozumiem, czemu stacji nie moge wczesniej postawic ;p

RE: Problem etyczny - Mouse - 25-05-2009

Tak jak wczesniej napisalem, to zalezy ile te stacje beda stac niepodlaczone. Jak beda nieuzywane np 15 lat to jaki to sens?
Jednych to wkurza, innych nie, jeszcze inni postawia swoja stacje zaraz obok Twojej w taki sposob, ze na pewno sie nameczysz podlaczajac ja do magistrali...

RE: Problem etyczny - Alkomat - 25-05-2009

Soltys83 dla ciebie zaklepanie kilku miast jest moralnie akceptowalne, dla innych jest to 300 miast. Czy to że mam 150 autobusów oznacza że zaklepałem sobie wszystkie miasta na mapie?? Czy czas jakim miasto rośnie nie jest na tyle duży że inni gracze mogli by zbierać z tych miast zyski?? Czy te miasta nie mają przypadkiem najlepszego położenia, są dwie pary rogów?? Czy mając kupę kasy mogąc zatopić całą mapę nie pozwalają nowym gracza na rozwój, bo zaklepałem w taki sposób mapę??

RE: Problem etyczny - soltys83 - 26-05-2009

masz troche racji, ale czesto biore jakies male, ale z dobra pozycja. male mam na mysli miasto nawet ponizej 200 mieszkancow, buduje stacje, puszczam autobusy i za kilkanascie lat mam miasto 1500 mieszkancow, puszczam pociag i tak to sie odbywa. zeczywiscie zatem bede to mial na uwadze i bede zaklepywal, z tych wiekszych miast, tylko te, ktore aktualnie bede laczyl Big Grin