OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH (/showthread.php?tid=280)

Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - samorajp - 04-07-2009

WERSJE VIDEO:

openttd.cfg http://www.youtube.com/watch?v=fpXWMLQ-XOQ

BRUDNOPIS!!! (wersja rozwojowa, propozycje pisać w komentarzach)

1. O grze

OpenTTD to wolny (od wolności) klon gry firmy Microprose "Transport Tycoon Deluxe", oryginalnie napisanej przez Chris'a Sawyer'a.
OpenTTD naśladuje oryginał, jednocześnie wzbogacając go o np. interfejsowe udogodnienia i poprawki.
OpenTTD udostępniany jest na GNU General Public License version 2.0 (http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html)

2. Instalacja

Stabilnego klienta dla każdego systemu znajdziesz tutaj:
OSTATNI STABILNY KLIENT
Dla użytkowników dystrybucji Debianopodobnych możliwa jest instalacja z repozytoriów poprzez aptitude.
sudo aptitude install openttd
Niestety nierzadko wersje są nieaktualne.
Oprócz klienta potrzebne będą również oryginalne (z TTD) pliki garfik. Zostały one oddzielone od innych i są możliwe do pobrania tutaj.
NIEZBĘDNE PLIKI
Wypakowuje się je do katalogu /data, który najczęściej znajdziesz w
C:/Program Files/OpenTTD/data (Windows)
/usr/share/games/openttd/data

3. Edycja openttd.cfg (w notatniku lub ustawienia zaawansowane).

W BUDOWIE 0%

4. Budowanie tras (w kolejności samochody, statki - odradzenie używania samolotów podczas nauki)

W BUDOWIE 0%

5. Skróty klawiszowe

Aby szybko i efektywnie budować potrzebna będzie Ci znajomość skrótów klawiszowych. Bardzo dobrą sciągę w .pdf przygotował Mike. Znajdziesz ją tutaj:
SKRÓTY

6. Pociągi (teoria z ttd wiki, skrzyżowania i to co pro lubią najbardziej [load balancery 8 peronowe stacje... i inne #openttdcoop)

W BUDOWIE 0%

Ambitny? Poszukaj na http://wiki.openttd.org/Main_Page

7. Słowniczek.

LICZĘ NA KAŻDĄ POMOC! Wink

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji to BBH - Mike - 04-07-2009

zapytaj pawilonka co potrzebuje
a posty wal na forum

sprawdziłem - backup robi się regularnie

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji to BBH - Mouse - 04-07-2009

1. Wystarczy 1 zdanie typu jak to powstalo, z jakiej gry sie wzielo, na czym gra polega itp.
2. Chyba jest taki poradnik (przynajmniej byly posty nt instalacji)
3. Bardzo dobry pomysl!
4. Jest juz sciagawka made by Mike.
5. Poradnik typu jak zrobic stacje ro-ro byl, mozesz zrobic ogolnie dla laikow jak od podstaw zrobic efektowna trase, ktore punkty polaczyc, jaka odleglosc itp.
6. Polecalbym ogolnie o pojazdach: ktore kupowac, jak kupowac, jak wymieniac/serwisowac, rozklady (ciezka sprawa bo duzo orderow czasem jest), szczegolnie SHARED ORDERS, VIA, SERWISY

Propozycje:
- mozesz opisac jakas strategie gry (gdzie i co przewozic, w ktorych punktach umieszczac stacje)
- opis transferu towarow (kiedy sie oplaca i na jaka skale, jak zbalansowac transfer a ilos pojazdow odbierajacych)
- grupowanie pojazdow: po co?, korzysci z tego plynace (wymiana grupy pojazdow na lepsze itp)

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji to BBH - samorajp - 04-07-2009

(04-07-2009, 11:05)mouse napisał(a): 1. Wystarczy 1 zdanie typu jak to powstalo, z jakiej gry sie wzielo, na czym gra polega itp.
2. Chyba jest taki poradnik (przynajmniej byly posty nt instalacji)
3. Bardzo dobry pomysl!
4. Jest juz sciagawka made by Mike.
5. Poradnik typu jak zrobic stacje ro-ro byl, mozesz zrobic ogolnie dla laikow jak od podstaw zrobic efektowna trase, ktore punkty polaczyc, jaka odleglosc itp.
6. Polecalbym ogolnie o pojazdach: ktore kupowac, jak kupowac, jak wymieniac/serwisowac, rozklady (ciezka sprawa bo duzo orderow czasem jest), szczegolnie SHARED ORDERS, VIA, SERWISY

Propozycje:
- mozesz opisac jakas strategie gry (gdzie i co przewozic, w ktorych punktach umieszczac stacje)
- opis transferu towarow (kiedy sie oplaca i na jaka skale, jak zbalansowac transfer a ilos pojazdow odbierajacych)
- grupowanie pojazdow: po co?, korzysci z tego plynace (wymiana grupy pojazdow na lepsze itp)

Chcę kilka poradników które być może już są zabrać w jeden tak jak tu.

@EDIT

100 100 100 onezerozero1!!1!1!1!!!!1111111111111111 Smile

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - Rysh - 04-07-2009

A skąd tytuł tematu?

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - Pawilonek - 04-07-2009

Pomysł nawet fajny, wiele osób od razu rezygnuje z gry bo nawet nie wie jak linie zbudować czy ordery ustawić. Np mój kolega z klasy zaczął grać (nuda na lekcjach) ale szybko mu się odechciało.
Ja myślałem bardziej nad zrobieniem video poradników. Wiele ludzi woli sobie oglądnąć poradnik niż go czytać. Taki poradnik podzielony na kilka części, zrobić jakieś intro początkowe z reklamą prochów i mojej strony Wink wrzucić np na: spryciarze.pl lub podobną stronę, oglądnie to nawet z ciekawości sporo osób i może kilka zacznie grać na serwerze...
A więc jak wam pomoc potrzebna mogę chętnie coś skrobnąć.

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - qamil - 04-07-2009

Właśnie ja też myślałem na video poradnikiem. Nie jest trudno coś takiego skrobnąć, a jak powiedział poprzednik: wielu rezygnuje bo nie zna podstaw. A jak zobaczy, że z samych podstaw można wydać książkę na 100 kartek to nie będzie czytał. Video moim zdaniem lepiej dotrze do początkujących, a do nich skierowany jest poradnik. Ja też miałem taką sytuację - kolega ściągnął, ale poradników nie chciało mu się czytać, więc odpuścił. A jakby budowa lini była pokazana na filmiku, może byłby bardziej skłonny do nauki. Przy okazji byłby to "gameplay" i pokazywał jaka to jest gra.

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - samorajp - 04-07-2009

No to program Istambul (http://live.gnome.org/Istanbul) i do dzieła. Robimy osobny kanał na youtube?
eee. i tak zrobię. Smile

@edit
filmy będziemy wrzucać na vimeo.
@edit2

login na vimeo.com

samoraj.pawel@gmail.com
pw: proszki

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - niemiec - 04-07-2009

Równie dużo można nauczyć się będąc na serwerze. Tak jak to było w moim przypadku Smile

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - samorajp - 04-07-2009

nie każdy ma tyle ambicji i inteligencji, i tak bardzo interesuje się PKP,
tym mniej, ... no właśnie, rozgarniętym trzeba dać łatwiejszy start.

odnośnie vimeo:

Acceptable video formats:

asf, asx, avi, divx, dvx, m4v, mov, mp4, mpeg, mpg, qt, wmv, 3g2, 3gp, 3ivx and 3vx. For best results, try to encode videos using these compression settings.

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - soltys83 - 04-07-2009

proponuje, aby poradnik powstal w dwoch wersjach, jednej z minimalna iloscia tekstu, czyli rysunki, ew. filmiki co i jak. druga dla dociekliwych w wiekszosci tekst. ta pierwsza w formie posta na forum i w formie odnosnika w drugiej. co ty na to?

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - qamil - 05-07-2009

Lepiej: podzielić na podstawy (video) i zaawansowany (tekst). Podstaw się nauczą z filmu, a jak kogoś po filmiku wciągnie to może poczytać więcej albo samemu dojść.
PS. Jutro wyjeżdżam i prawdopodobnie do końca wakacji na forum nie wbije.

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - samorajp - 05-07-2009

Zaczynamy od video.
Właśnie wysyłam na youtube film o openttd.cfg w formacie .ogv ciekawe jak wyjdzie.

Do zrobienia:

Jak zrobić połączenie samochodowe?
Jak zrobić połączenie kolejowe?
Jak zrobić połączenie wodne?
Jak zrobić połączenie powietrzne? Wink
Jakich sygnałów używać?

Lista filmów w pierwszym poście.

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - Rysh - 05-07-2009

Robisz to troszeczke na około Tongue mogłeś w konsoli poprostu wpisać:
Kod:
nano ~/.openttd/openttd.cfg
I zamiast pisać w konsoli co robisz, poprostu użyć dymków dostępnych na YT.

I zmienić tylko ważne opcje, np czcionka. Akceleracje można włączyć/wyłączyć z poziomu gry.

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - samorajp - 05-07-2009

To był próbny... Wink Nie wrzucałem jeszcze filmów na YT za czasów dymków, i nie wiedziałem jak przyjmie .ogv. Chyba nieźle.

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - Pawilonek - 11-07-2009

No to jak robimy te poradniki?
Zrobiłem takie małe intro, można by dać takie coś na początku do karzdego filmu. Mi się podoba, ale jakbyście chcieli coś zmienić kolor / czcionkę albo jeszcze coś innego to nie krępować się ;P
Link: już usunąłem

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - Mike - 11-07-2009

za mało basu ;)

a tak na poważnie, to jaki kodek/bitrate idealnie nadaje się do kompresji bliskiej bezstratnej?
h264? chodzi mi m.in. o czytelność napisów w grze

czego używacie do nagrywania pod linuxem?

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - Pawilonek - 14-07-2009

Zrobiłem pierwszy filmik o instalacji. http://www.youtube.com/watch?v=i5PAnWXu3Fk
Napiszcie jakie te ciekawsze ustawienia w grze pokazać Tongue

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - Alkomat - 14-07-2009

(14-07-2009, 15:07)Pawilonek napisał(a): Zrobiłem pierwszy filmik o instalacji. http://www.youtube.com/watch?v=i5PAnWXu3Fk
Napiszcie jakie te ciekawsze ustawienia w grze pokazać Tongue

Troch ponarzekam, filmik dobry, ale ….

na przyszłość trzeba być dokładnym „odznaczamy to pole” Smile jeśli coś pomylimy to już możemy nie widzieć, które to pole. Określenie „dalej postępujemy ja przy standardowej instalacji” też jest trochę za bardzo ogólnikowe bo wszystko to proces zwykłej instalacji. Brakuje mi też określenia że te pliki są niezbędne do działania gry.

P.S. Na przynajmniej 3 zrzutach są moje konstrukcie Big Grin

RE: Jak zostać tj+, czyli od instalacji do BBH - Pawilonek - 14-07-2009

To w następnym filmiku zastosuje się do twoich rad bo tego mi się już nie chce poprawiać. ;P