![]() |
|
Najciekawsze NewGrf - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Najciekawsze NewGrf (/showthread.php?tid=281) |
Najciekawsze NewGrf - mathias777 - 05-07-2009 witam, ostatnio zacząłem się bawić single player. tym razem postanowiłem poeksperymentować newgrf-ami. o dziwo, jestem nieco zaskoczony tym co one oferują. wszystkie newgrfy ściągnąłem poprzez wbudowaną przeglądarkę plików online. oto jakie znalazłem najciekawsze newgrfy: 1. ECS vectors by George * Basic vector * Chemical vector II * Machinery vector * Wood vector * Construction vector, Construction vector by Pikkabird * Agricultural vector * Town vector najlepiej pobrać najnowsze (27 Jun) jeśli się włączy wszystkie, to ma się do dyspozycji 34 przedsiębiorstwa. najlepsze jest to że wysokość produkcji zależy od zainteresowania danym przedsiębiorstwem. na początku w każdym przedsiębiorstwie wydobywczym jest np 6 jednostek miesięcznie, a w ciągu roku może wzrosnąć nawet do 4000. a jeśli jest niskie zainteresowanie to gwałtownie spada. to samo jest z przedsiębiorstwami przetwórczymi. w zależności od tego ile się surowca przetransportuje taki jest poziom produkcji. każde przedsiębiorstwo ma również swój limit ile może przetworzyć surowców. jesli się z tych przedsiębiorstw będzie częściej korzystać z przetworzonych surowców to ta fabryka będzie miała wyższy poziom produkcji i będzie potrzebować więcej surowca. EDIT: zapomniałem dodać, że przedsiębiorstwa wydobywcze mają swój limit surowców do wydobycia. oraz że te przedsiębiorstwa zanim zbankurtują dają 24 miesiące przed ostrzeżenie. jesli w ciągu tych dwóch lat zbuduje się jakiś tor to przedsiębiorstwo zapomina o bankrutacji. (wiadomo, jak ludzie mają na czym zarabiać to wolą pracować niż zbankurtować) dzięki Town Vector dochodzą budynki turystyczne, dzięki czemu można transportować turystów. najciekawsze są stacje paliwowe w miastach. dzięki czemu można do miasta transportować paliwo. 2. Japanese Set * Japan set trees * Japanese landscape set * Japanese Stations * Japan set Buildings to dodaje ciekawy kolorystycznie krajobraz. nowe drzewa, które sprawiają że jest charakterystyczny japoński krajobraz. w trybie arctic, śnieg w zależności od pory roku topnieje i pada. w okresie zimowym cała mapa jest biała, a w okresie letnim śnieg występuje tylko w górach. [Obrazek: japanx.jpg] [Obrazek: japan2.jpg] 3. Train sety *North american renewal Set *UK Renewal Set to dodaje ponad 100 pociągów. szkoda że one razem nie mogą współpracować. od parowozów z 1900 roku do szybkich. *2cc Train set - to dodaje pociągi z każdego kraju. kazdy pociąg ma flagę w menu kupowania. są 2 polskie pociągi. ciekawe jest to że już w roku 1910 można dzięki temu budować monoraile. to akurat w tym wypoadku na tych torach jadą lokomotywy które są wykorzystywane w metrach. * Japanese Train set to również dodaje całkiem sporą liczbę pociągów. w tym w sumie po włączeniu tych wszystkich dochodzi ponad 300-400 lokomotyw. *eGRVTS - to dodaje pojazdy. od dyliżansów zaprojektowanych w 1700 roku do bardzo szybkich pojazdów dwuprzyczepowych. polecam grać takimi newgrafami. Jakie wy byście polecili newgrfy? pozdrawiam. RE: Najciekawsze NewGrf - soltys83 - 05-07-2009 co do grf'ow dotyczacych przedsiembiorstw, musze przyznac, ze oferuja bardzo ciekawa i pasjonujaca rozgrywke, wreszcie jest rozwinieta ta kwestia gry. RE: Najciekawsze NewGrf - Mr Szmati - 05-07-2009 ECS vectors by George * Basic vector * Chemical vector II * Machinery vector * Wood vector * Construction vector, Construction vector by Pikkabird * Agricultural vector * Town vector Wrzuci ktoś te grf-y na jakiś serwer(np. odsiebie)? RE: Najciekawsze NewGrf - mathias777 - 05-07-2009 klikasz w openttd i wciskasz na sprawdz dodatki online i zaznaczasz to: [Obrazek: 43462435.jpg] a jak nie... to... to jest strona domowa ECS http://george.zernebok.net/newgrf/downloads.html RE: Najciekawsze NewGrf - samorajp - 06-07-2009 Jakby to było na serwerze byłoby ciekawie. Tylko wtedy trzeba dodać eGRVTS RE: Najciekawsze NewGrf - mathias777 - 06-07-2009 ja mógłbym ewentualnie postawić taki serwer. tyle że mam 1Mbit z Netii... i utrzymam bezproblemowo max 4 osoby. RE: Najciekawsze NewGrf - niemiec - 06-07-2009 Aż jestem ciekawe jakie to polskie lokomotywy tam wsadził. RE: Najciekawsze NewGrf - samorajp - 06-07-2009 (06-07-2009, 13:40)niemiec napisał(a): Aż jestem ciekawe jakie to polskie lokomotywy tam wsadził. Mówisz o polish secie w contencie? Tam chyba Mike wrzucił najnowszą wesję. RE: Najciekawsze NewGrf - Rysh - 06-07-2009 Mówi o: Cytat:*2cc Train set - to dodaje pociągi z każdego kraju. kazdy pociąg ma flagę w menu kupowania. są 2 polskie pociągi. RE: Najciekawsze NewGrf - mathias777 - 06-07-2009 (06-07-2009, 16:03)samorajp napisał(a):(06-07-2009, 13:40)niemiec napisał(a): Aż jestem ciekawe jakie to polskie lokomotywy tam wsadził. akurat mowa o "2cc set BETA 2.02 4th april2009" (dokładna nazwa) też można bez problemu znaleźć w wyszukiwarce plików online. [Obrazek: okz.jpg] [Obrazek: et41.jpg] RE: Najciekawsze NewGrf - Jareczek - 31-07-2009 a ja mam problem sciagnalem sobie te GRFy i z gry i z oficjalnej stronki wrzucilem je gdzie maja byc, odpalam, wlaczam gre i niestety sa nieaktywne. w grze kiedy w opcjach sprawdzam jakie mam zaladowane przy tych mam wykrzykniki ze nie dzialaja * Basic vector * Chemical vector II * Machinery vector * Wood vector * Construction vector, Construction vector by Pikkabird * Agricultural vector a ten jest ladnie na zielono i dziala. * Town vector ktos moglby mi powiedziec co robie zle? RE: Najciekawsze NewGrf - mathias777 - 31-07-2009 przestaw town vector na samą górę listy. EDIT: w takiej kolejności: [Obrazek: vec.jpg] RE: Najciekawsze NewGrf - Jareczek - 31-07-2009 dziekuje, wszystko ladnie dziala. RE: Najciekawsze NewGrf - Mirk - 19-01-2010 a mi właśnie brakuje wagonów
RE: Najciekawsze NewGrf - shoter - 19-01-2010 no to ściągnij newgrf...proste.Na przykład(chyba) NARS |