![]() |
|
Moje prace... albo tylko ta jedna - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Moje prace... albo tylko ta jedna (/showthread.php?tid=305) Strony:
1
2
|
Moje prace... albo tylko ta jedna - Xezo - 27-07-2009 Co prawda są tacy którzy po 2 dniach grania potrafią zrobić na 150 kratek skrzyżowania z wyjazdami na wszystkie strony świata. Sa tacy co po 3 dniach umieją zarobić 5 milionów po godzinie gry. Są tacy co po 7 dniach należą do tych najlepszych. Ja nie należę ani do tych ani do tych ani do tych. Jednak poradnik jajazglowy (pozdro, mam nadzieję że się spotkamy na serwerze) trochę mnie zmotywował. A że jestem dość młody* (dzieciak) to trudno mi coś wykombinować. A więc przedstawiam wam moje skrzyżowanie: [Obrazek: ttdskrzyowanie.png] Nic wielkiego dla niektórych. Teoretycznie zewsząd da się dojechać do wewsząd(czy jak tam się pisze) ja jednak wymagam waszych ocen. Trzy pytania: 1. Co zrobić by pociągi po tym płynnie jechały? 2. Jakie błędy zrobiłem w tym skrzyżowaniu? 3. Czego na przyszłość się wystrzegać a co robić tak czy jak? *Mam 9 lat. RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Mouse - 27-07-2009 Wymagasz ocen to prosze :1. robic jak najmniej lub wcale ostrych zakretow (masz je prawie wszedzie) 2. Nie wszedzie sa swiatla, nie wiadomo ktory tor w ktora strone jedzie, moze sa dwukierunkowe? Zjazd na stacie wolalbym zrobic mostem/tunelem, nie blokuje wtedy przeciwnego pasa ruchu. Polaczenie tej stacji dziwnie wyglada, brak wyjazdu na polnocny wschod (moze tak mialo byc ale napisales ze wszedzie da sie dojechac) 3. Nie zapominac o lagodzeniu ostrych zakretow, stawiac swiatla nawet co 1 kratke, budowac jak najkrotsze mosty/tunele bo to tam zazwyczaj gromadza sie pojazdy. Jak na poczatkujacego to fajnie nawet ci to wyszlo, pamietaj, ze wszystko wychodzi w praniu. Pusc 10 pociagow i zobacz co bedzie sie dzialo ![]() Pozdrawiam RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Xezo - 27-07-2009 Godzina i nikt nie komentuje.(pomyłka, mouse dał koment) No ale cóż... Przedstawiam wam kolejne skrzyżowanie: [Obrazek: ttdskrzyowanie2.png] To skrzyżowanie z kolei ma zadatki na dobry biznes, jednak światła ustawiłem nie tak, powinny być dwustronne. Mimo to jeden pociag pojechał po tym jak trzeba(światła musiałem mu odwracać, myślę czemu stoi, grrr). Zamierzam wykonać wierną kopię w prawdziwej grze. Komentować! RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Mouse - 27-07-2009 Chaos! ![]() Male odleglosci, maly income. Ja bym wolal puscic ciezarowki. Jesli to ma byc poglad i odleglosci maja byc wieksze to proponuje zrobic stacje ro-ro przy fabryce i steel mill. Pozatym most za dlugi o 2 kratki ![]() EDIT ---------- najslabszy punkt to stacja przy fabryce (1 tor dla masy pociagow) RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Xezo - 27-07-2009 (27-07-2009, 10:46)mouse napisał(a): Wymagasz ocen to prosze1. Nie o to mi chodziło. Żeby jechały z tą samą szybkością daję 2 lokomotywy na początek i git, a chodziło mi o to co zrobić by pociągi wiedziały gdzie jechać(płynnie czyli bezproblemowo z jednej stacji do drugiej na tak skomplikowanej trasie) 2. To tylko prototyp. Później zrobię co trzeba, a narazie próbuję robić takie prototypy by wykorzystać je w przyszłości. 3. Postaram się łagodzić te skręty, lecz to nie takie łatwe. Ze światłami się jeszcze nie oswoiłem, nie wiem jak i które stawiać. Co do tuneli i mostów, tutaj akurat chciałem by wszystko przeskoczył za jednym razem. Dzięki za komentarz. Cytat:Chaos! Małe odległości bo to również prototyp, a scenariusz został stworzony również na potrzebę ćwiczeń(co to income i stacja roro?) A most taki długi bo nie będę burzył wszystkiego, gdy będe chciał dobudować kolejne dwie trasy. Pamiętam że kiedyś na serwerze chciałem zrobić most 2 kratki dłuższy niż jego trasy, ale nie dało się, więc zrobiłem tylko jedną kratkę dłuższy, i chciał dobudować te 2 perony ale niestety zagrodziłem mu drogę więc musiał zrobić zjazd na drugi tor. Takie życie. EDIT Cytat:najslabszy punkt to stacja przy fabryce (1 tor dla masy pociagow)Nie dla masy pociągów. Dwa z farmy(jeden żywiec wiezie, drugi zboże) do fabryki. Jeden z kopalni do huty. Jeden z huty do fabryki. Jeden z fabryki do miasta. RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Mouse - 27-07-2009 Chcesz zeby pociag przeskoczyl za 1 razem oba tory? Nie ma problemu, podwyzszasz teren miedzy torami i robisz 2 krotkie mosty, miedzy nimi 2 czy wiecej kratek torow. Korek od razu mniejszy. 2 lokomotywy na poczatek? Na samym poczatku to samobojstwo, bo masz 2x running cost a zyskujesz tylko na przyspieszaniu. Ze swiatlami jest jedna wazna zasada: stawiasz przed i za skrzyzowaniem, potem moga byc nieregularnie (na poczatku ofc, szybko sie nauczysz ze im wiecej tym lepiej )Slowniczek: income - zysk, ktory przynosi dany pojazd po dostarczeniu towaru stacja ro-ro - roll in-roll out, zajrzyj tu: http://openttd.prochy.pl/showthread.php?tid=40 Stacja przy fabryce i wyjazd/wjazd to 1 tor dla paru/parunastu pociagow. Oblicz sobie czas przejazdu przez krzyzowke+czas wjazdu+czas rozladunku/zaladunku+czas wyjazdu +czas przejazdu przez krzyzowke. Troche tego duzo nawet przy 5 pociagach masz zator... Lepiej zrobic 2 perony, 2 tory (wjazd/wyjazd) i pare kratek za stacja oddzielac tory do innej stacji. RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Xezo - 27-07-2009 Na żadnej trasie nie jedzie więcej niż 1 pociąg, nie licząc stacji przy fabryce. Trwają poprawki. [Obrazek: ttdskrzyowanie2poprawio.png] Poprawione skrzyżowanie. Tak naprawdę robione od nowa, posługiwałem się tylko wzorem. Wszystko chodzi jak w zegarku. W żółtej pętli dwa pociągi muszą jednak zwolnić nawet o 3/4(ze 160km/h). Ale trudno się mówi, to i tak tuż przed stacją. Oceniać! RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Alkomat - 27-07-2009 Czemu pociągi z żywcem tak nadrabiaj drogi i po co dwa razy przecinają trasę huta-fabryka. Przesuń tresę z ruda i zrób 4 kratkowy most tak by zmieścił się pod nim dwutorowa trasa z żywcem do fabryki. Edytka: sprawdź to rozwiązanie: [Obrazek: screenshot9iyo.png] RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Xezo - 27-07-2009 Zobaczy się. Póki co tworzę jeszcze inny projekt. Dość przydatny gdy do jednej fabryki dużo towaru zjeżdża(z różnych źródeł). RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - soltys83 - 27-07-2009 moja ocena: straszny haos, twoje intencje sa nieczytelne. rozwiazanie: proponuje na poczatek probowac robic prostsze skrzyzowania i eksperymentowac na nich ze swiatlami, poznac, jak dzialaj i dopiero wtedy, na zywo je modernizowac (skrzyzowania). wiekszosc z graczy w ten sposob zdobyla swoja wiedze. RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Xezo - 27-07-2009 [Obrazek: ttdrondo.png] Tym razem przedstawiam wam rondo. Oczywiście trasa jest jednokierunkowa. Przydatne przy dużej ilości fabryk, np. ropy, jak na obrazku. Wada to jest to że często korki sie robią, jednak nigdy kolizje. Oceniajcie te i inne. Świateł nastawiałem ile tylko się dało
RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - soltys83 - 27-07-2009 ocena: bardzo ladnie wyglada, ale ekonomicznie bez sensu, po przejechaniu do funin zach musi sie oddalic do sendin i potem jeszcze bardzie odjechac od rafinerii do funin transfer, a jak wiemy kase dostaje sie, za odleglosc miedzy punktem zboru a docelowym. rada: rob osobne tory od kazdego oila ewentualnie, jak jeden jest po drodze, mozesz podlaczyc pod jeden tor. no i wiecej peronow do rafinerii, to ci rozwiaze problem korkow. RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Mouse - 27-07-2009 Xezo polecam nasz poradnik o semaforach
RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Xezo - 27-07-2009 (27-07-2009, 15:02)soltys83 napisał(a): ocena: bardzo ladnie wyglada, ale ekonomicznie bez sensu, po przejechaniu do funin zach musi sie oddalic do sendin i potem jeszcze bardzie odjechac od rafinerii do funin transfer, a jak wiemy kase dostaje sie, za odleglosc miedzy punktem zboru a docelowym.Wiesz, nie musi aż tyle przejeżdżać. Mogę to jeszcze ulepszyć, chyba nawet wiem jak. I kolejny raz powtarzam: to są prototypy. To jest tylko rondo, a trasy od ronda do rafinerii mogą być nawet 20x dłuższe. Co do rady: robię skrzyżowania a nie firmy do połączenia. Cytat:Xezo polecam nasz poradnik o semaforachNa pewno się przyda, mam z nimi trochę kłopotu. RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Xezo - 27-07-2009 I kolejne... Cytat:http://img204.imageshack.us/img204/9857/ttdskrzyowanie3.png RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Mouse - 27-07-2009 Fajnie sie prezentuje tylko nie rozumiem po co sa te "X". Tamtedy cos przejedzie? Mosty na srodku mozna zlikwidowac i ta wode przed skrzyzowaniem. Moze Ty robisz krzyzowki dla ozdoby? My mamy inna zasade: im wieksza przeustowosc tym lepiej, pozniej sie mysli o estetyce. RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Walter Novotny - 31-08-2009 [Obrazek: biayolsztynektransport1.png] Stacja U mnie standardowa. A- na nich stają osobowe B-taka dla towarowych które kończą na niej kurs(i nie wcinają się osobowe) Głównie buduję typ A z większą ilością peronów (U Mnie się sprawdza )PS Ruch prawostronny co się nie zmieściło na zdjęciu RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Mouse - 31-08-2009 Jesli pociag na stacji B konczy bieg to jak zawraca? Na stacji czy dalej jedzie prosto? Nie rozumiem tych stacji, masz wjazdy i wyjazdy z obu stron czy moze 2 wjazdy z 1 strony i 2 wyjazdy z drugiej? Przed stacją jest tor ukośny łączący 2 tory, po co on jest? RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Mike - 31-08-2009 to jest stacja przelotowa tego typu: http://wiki.openttd.org/PBS#Basic_two-way_station RE: Moje prace... albo tylko ta jedna - Walter Novotny - 31-08-2009 Ooo! To ktoś już to wymyślił?!
|