OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? (/showthread.php?tid=347)

Strony: 1 2 3 4 5

Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - egier - 02-09-2009

Co chcielibyście, żeby się znalazło w następnych wersjach OTTD? Nowe rozwiązania, konfiguracje, grafiki, udogodnienia albo może coś jeszcze innego?

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Walter Novotny - 02-09-2009

wysokość 0-127 a nie 0-15
żeby na mapach 2048x2048 nie było tak płaskoSmile

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Emil7 - 02-09-2009

Wg mnie przydała by się opcja pozwalająca dodawać nowe pociągi do tych standardowych (bez ich zastępowania), najlepiej gdyby można było dodawać tylko niektóre, te najfajniejsze, pociągi spośród wszystkich dodawanych przed dany plik grf. I żeby można było też zmieniać dane techniczne pociągów (ich cenę, maks prędkość, moc) Smile bo na razie trzeba wybierać do gry tylko jedną grafikę z pociągami, a wg mnie w każdej jest co najmniej kilka pociągów wartych uwagi Smile

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Walter Novotny - 02-09-2009

(02-09-2009, 16:09)Emil7 napisał(a): I żeby można było też zmieniać dane techniczne pociągów (ich cenę, maks prędkość, moc) Smile bo na razie trzeba wybierać do gry tylko jedną grafikę z pociągami, a wg mnie w każdej jest co najmniej kilka pociągów wartych uwagi Smile
Parametry mają dobre (nie znalazłem jakiś cudaków)Big Grin
Można wczytać kilka grafik np;
ja gram na DB, Szwedzkich, Litewskich, od niedawna Rosyjskich, Holenderskich i może jeszcze jakieś pominąłemTongue
Wszystkie działają wystarczy w opcjach zaawansowanych zaznaczyć
działanie kilku NEW GRF żeby w miarę możliwości się nie gryzły.

Zobaczpod tym linkiem
ty jest nawet możliwość sortowania pod względem ładunku co przydaje się przy kilku(nastu) grafikachCool

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Mouse - 19-09-2009

Budowanie ukośnych dróg + mostów by się przydało.

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - pixx - 29-12-2009

Popieram mouse'a. Dodatkowo może lepsza grafika? Dokładniejsze określanie, co pociąg/statek/samolot ma zrobić na przystanku. Np, tylko rozładuj, albo tylko załaduj. Teraz jest rozładuj i załaduj tylko ;(

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Pawilonek - 29-12-2009

(29-12-2009, 17:58)pixx napisał(a): Popieram mouse'a. Dodatkowo może lepsza grafika? Dokładniejsze określanie, co pociąg/statek/samolot ma zrobić na przystanku. Np, tylko rozładuj, albo tylko załaduj. Teraz jest rozładuj i załaduj tylko ;(
Jeżeli chodzi i grafikę możesz sobie poszukać jakiegoś NewGRF, powinieneś znaleźć coś co by ci odpowiadało.
A teraz o rozkazach: Można ustawić, że pociąg ma na stacji: przyjechać, wziąć co jest i pojechać / poczekać na pełny załadunek wszystkiego, jednego towaru / nie ładować się na stacji / przeładunek (transfer) / przejazd przez stacje bez zatrzymywania / i o ile dobrze pamiętam to da się tak ustawić, że jak pociąg jest załadowany w 100% to np omija jakąś stacje. Naprawdę nie wiem co byś chciał dodać do tego.

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - lapper - 30-12-2009

Najbardziej brakuje mi opcji zastąp skład (bardziej rozbudowana wersja zastąp pojazdy). Chodzi o to żeby w dany typ składów np. pm36-2 z dołożonymi 7 eaosami. zamienić automatycznie na te sam skład ale zawierający 9 eaosów.
Ostatnio np. zbudowałem coś mi się popierniczyło i budowałem składy o długości całkowitej 9 jednostek. Zauważyłem to dopiero jak już osiągnąłem limit ciufek (300). I jedyną możliwą, dalszą droga rozwoju było ręczne dokładanie do każdego składu po jednym wagonie, co było bardzo upierdliwe.

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Rysh - 30-12-2009

Czyli coś takiego, wjeżdża pociąg do depotu:
Kod:
Jeśli pociąg wygląda tak:
oO-[w]-[w]-[w]-[w]-[w]-Oo
Zrób z niego:
oO-[w]-[w]-[w]-[w]-[w]-[w]-[w]-[w]-Oo

[w] - pociąg np z węglem.

Przyznam ciekawa opcja, przydała by się już na początku. Jeśli nie mamy kasy na nowy pociąg a towaru na stacji przybywa w zastraszającym tempie.

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - qamil - 30-12-2009

A mi najbardziej doskwiera traktowanie pasażerów jako towar. Powinno być tak, że jeśli pociąg jedzie wolno, psuje się, jeździ ich za mało - pasażerowie nie jeżdżą! A nie tak jak teraz - miasto ma określoną ilość pasażerów, stoją oni na dworcu, wsiadają do pierwszego lepszego pociągu który podjedzie, wysiadają na najbliższej stacji...

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Walter Novotny - 02-01-2010

Tak jak tu: przejazd kolejowy
Aby opuszczały się szlabany na cały przejazd a nie tylko jeden tor (tak jak w realu) Wtedy by nie dochodziło do wypadków na dłuższych przejazdach

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - qamil - 02-01-2010

O, właśnie to by było dobre. Jest linia 2-torowa, tory ma położone koło siebie, szlabany stoją tylko po torach na krawędziach (tak jak w rzeczywistości). Jakby jeszcze była możliwość ustalenia w configu czasu zamykania przejazdów (jeśli pociąg jest X kratek przed szlabanem, przejazd się zamyka - X można dowolnie ustawić), byłoby super.

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Walter Novotny - 02-01-2010

Tylko wtedy załóżmy że pociąg staje i zawraca a szlabany się zamykały Sad
Lepiej, żeby zamykał się po minięciu semafora nie bliższego niż X pól tak żeby
nie zamykał się bez potrzeby Cool

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Walter Novotny - 29-01-2010

Można było by dorobić semafory z ograniczoną prędkością.
Po minięci takiego np MAX 99km/h Bo jak mam szybkie i wolne pociągi
to te wolne jak są z przodu szybkie podganiają i stająSad
A jak stają to się robi korek a tak by sunęły np: te 99 km jakiś kawałek
a potem na maxaWink

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - shoter - 29-01-2010

wprowadziło by wg mnie zbyt wielkie utrudienie do gry,musiałbyś za każdym nowym semaforem zmieniać prędkość,lecz mogłoby być przydatne...

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - Walter Novotny - 29-01-2010

Nie można by zrobić jakiś ograniczający a dalej szły by na maxBig Grin

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - szeryf - 02-02-2010

Ja bym chciał zobaczyć usprawnienia związane z usability, np. żeby przy zapisywaniu gry zapisywały się też otwarte okienka (podglądy pociągów, lista stacji itp.), bo upierdliwe jest ich otwieranie po każdym wczytaniu gry.

Albo żeby był jakiś kreator całej linii kolejowej, tzn. ja wskazuję stację początkową i końcową, a on znajduje i proponuje optymalną trasę, którą można modyfikować (np. przeciągać fragmenty jak w Google Maps Smile, podaje koszt wybudowania, no i oczywiście buduje Smile Oszczędziłoby to sporo manualnej roboty podczas gry (często jak mam zbudować trasę przez pół mapy to klikanie mnie przeraża). I żeby jeszcze można było wybrać opcje typu tam i z powrotem, ilość równoległych nitek, itp. Ech, rozmarzyłem się Smile

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - shoter - 02-02-2010

[/align]@up
według mnie znajdowanie takich tras nieźle obciążyłoby system...popatrz na same boty jak one budują to wtedy sie przekonasz że to rozwiązanie nie ma sensu Smile

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - qamil - 02-02-2010

Ale takie rozwiązanie już jest. Nie pamiętam tylko, czy w wersji na komórkę, czy na PSOne. Wskazujesz początek i koniec, a linia się buduje. Sprawdzę jeszcze. Przy okazji coś podobnego jest w Simutrans. I rzecz jasna, nie ma żadnych mostów ani nic podobnego - tylko tor Smile

RE: Co nowego w OTTD chciałbyś zobaczyć? - shoter - 02-02-2010

psst,my tu rozmawiamy o transport tycoon Tongue,a to chyba nie wyszlo na komorki...