![]() |
|
Długie ładowanie pasażerów dużych miast - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Długie ładowanie pasażerów dużych miast (/showthread.php?tid=435) |
Długie ładowanie pasażerów dużych miast - jajozglowy - 10-01-2010 Strasznie mnie wkurza, kiedy mam dworzec w dużym mieście, na którym bardzo szybko pojawiają się pasażerowie i poczta. W takim wypadku pociąg nie chce odjechać, tylko ładuje i ładuje (mimo że 3 inne czekają na wjazd), można jakoś zrobić żeby po załadowaniu głównej grupy gonił się z piskiem opon z tego dworca, a nie czekał kilkadziesiąt sekund na tych pojedynczych pasażerów? RE: Długie ładowanie pasażerów dużych miast - KOZACKI BOHUN - 10-01-2010 ja nie znam takiego sposobu żeby to zmienić w rozkładzie ale na pewno da się to zmienić przez przebudowanie troche stacji RE: Długie ładowanie pasażerów dużych miast - qamil - 10-01-2010 Można nie kazać mu zabierać pełnego pociągu, tylko walnąć samą stację do rozkładu. Wtedy po zabraniu tego, co na niego czeka powinien odjechać. Po prostu nie zaznaczać nic w rozkładzie - tylko samą stację. RE: Długie ładowanie pasażerów dużych miast - KOZACKI BOHUN - 11-01-2010 wrzuć może sceena RE: Długie ładowanie pasażerów dużych miast - jajozglowy - 11-01-2010 Opiszę jeszcze raz sytuację, screenshoty nic nie dadzą: Pociąg potrzebuje chwili czasu (sekunde?), żeby totalnie NIC nie było na dworcu, wtedy dopiero ruszy. W dużych miastach ciężko o tą chwilke (sekundę?) , gdyż non stop dochodzą pojedynczy pasażerowie i poczta, w efekcie czego pociąg nie jedzie, tylko zbiera pojedynczych pasażerów, co najczęściej trwa aż do całkowitego wypełnienia pociągu. (tak jakby miał rozkaz załadować do pełna, ale tak nie jest!) Wkurzające jest to to gdy: Przed dworcem czekają 3 inne pociągi, ale nie mogą wjechać bo ten 'maruda' blokuje ruch. Co gorsza, na drugim końcu linii mamy dworzec z 1000 pasażerów, którzy czekają tatka latka na 'marudę'. RE: Długie ładowanie pasażerów dużych miast - Alkomat - 12-01-2010 Może spróbuj pokombinować z rozkładam jazdy, tylko nie wiem czy Tobie akurat w tej sytuacji pomoże bo rozkazy z okna poleceń są nadrzędne nad rozkładem. Wejdź w polecenia ustaw stacje jako „ładuj jeśli dostępne”, przejdź do „Rozkładu” (powinien być guzik w oknie poleceń, jeśli nie to włącz rozkład w opcjach zaawansowanych), i ustaw czas dla stacji, przypuszczam że 100-200 tików w Twojej sytuacji powinno być odpowiednie. RE: Długie ładowanie pasażerów dużych miast - Daniel94 - 17-09-2010 cos mi sie kojarzy tez miaemtaki problem patr przy wybieraniu pociagow napisz wydajnosc i cos z szybka ladownoscia bo ja uzywam Shinkanseny ktore sa wolne w ladowaniu ale tanie w uzytku i mowie epiej je wprowadzic na trasach krotkic bo jezeli z punktu A d punktu B sa duze miasta powyzej 30 ty.s to sie nie dziw ze wolno sie laduja RE: Długie ładowanie pasażerów dużych miast - Mouse - 17-09-2010 To chyba lepiej, żeby pociąg poczekał te 30 sekund i pojechał pełny niż z paroma osobami. Co do tego ładowania to nie ma takiej opcji jak czas oczekiwania na pasażera, trafi się luka to jedzie, nie trafi to ładuje. RE: Długie ładowanie pasażerów dużych miast - Daniel94 - 17-09-2010 (17-09-2010, 16:58)mouse napisał(a): To chyba lepiej, żeby pociąg poczekał te 30 sekund i pojechał pełny niż z paroma osobami. Co do tego ładowania to nie ma takiej opcji jak czas oczekiwania na pasażera, trafi się luka to jedzie, nie trafi to ładuje. mouse ale zalezy od pociagu ..... jezeli normalt idzie szybko a jak szynowce to sporo czeka sie.... |