OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Warunkowy skok poleceń - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Poradniki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Wątek: Warunkowy skok poleceń (/showthread.php?tid=511)

Warunkowy skok poleceń - niemiec - 28-02-2010

W OpenTTD jest chyba nie zauważona funkcja Warunkowego skoku poleceń, którą postanowiłem krótko przedstawić. Za jakiś czas zrobię w wersji video Wink

Mamy wybudowaną linię Kopalnia #1 - Elektrownia, ale po drodze postanowiliśmy dołączyć Kopalnie #2. Chcemy, aby nasz skład pominął Kopalnie #2, jeśli ten jest w pełni załadowany. Jak to zrobić? Skorzystamy z Warunkowego skoku poleceń.

Tworzymy najpierw normalny rozkład jazdy zaznaczając kolejno obie kopalnie i Elektrownie.
[Obrazek: 451warunkowy_skok_krok1.jpg]
Aby nasz skład pominął polecenie 2 musimy między rozkazem 1, 2 wstawić Warunkowy skok poleceń. Aby to zrobić, klikamy na rozkaz 2, zrobi się biały, a następnie przechodzimy Warunkowego skoku poleceń. Znajdziemy go otwierając rozwinięcie Idź do.
[Obrazek: 774warunkowy_skok_krok2.jpg]
Teraz pozostaje nam kliknąć na rozkaz, do którego nasz pociąg ma przeskoczyć, w tym wypadku jest to Elektrownia. Następnie ustawiamy warunek przeskoku według swoich potrzeb.
[Obrazek: 441warunkowy_skok_all.jpg]

RE: Warunkowy skok poleceń - Rysh - 28-02-2010

Było kiedyś coś podobnego w MiniIN - niestety wycofano. A szkoda bo było naprawdę przydatne, ale skoro wróciło to znakomicie Wink

//dodałem do tematu wiedzy.

RE: Warunkowy skok poleceń - shoter - 28-02-2010

osz kur..Nareszcie coś takiego się w ottd pojawiło ^^,czekam jescze na copy & paste i będzie rewelacja.świetne przy tworzeniu początkowych linii.

RE: Warunkowy skok poleceń - niemiec - 28-02-2010

Szybko zerknąłem i w 0.7.5 też jest Big Grin

RE: Warunkowy skok poleceń - shoter - 28-02-2010

heh..szkoda ze nigdy o tym nie wiedzialem Big Grin,sa jescze jakeis ukryte funkcje Big Grin?

RE: Warunkowy skok poleceń - Mouse - 28-02-2010

Rozszerze wasze wypowiedzi:
R E W E L A C J A ! Wink

RE: Warunkowy skok poleceń - Pawilonek - 01-03-2010

Zainstalowałem sobie specjalnie, na chwile, najstarszą wersje OpenTTD jaką mam na kompie:
[Obrazek: skokj.jpg]
Jak widać to już jest chyba od dawna... Big Grin

RE: Warunkowy skok poleceń - niemiec - 01-03-2010

Przez taki długi czas nikt tego nie zauważył Big Grin Ja dopiero w któreś becie 1.0 Big Grin

RE: Warunkowy skok poleceń - Mouse - 02-03-2010

Nikt nie zauważył bo wszyscy robią jeden rozkład a później klonują, standardowy rozkład to klikasz na 1 stacji z ctrl a na drugiej tylko klikasz - gotowe, można klonować Big Grin

RE: Warunkowy skok poleceń - Alkomat - 02-03-2010

Nikt tego wcześniej nie zauważył bo po początkowym zachwycie okazuje się że tak naprawdę to do niczego się to nie nadaje.
Może nie do końca tak do niczego, ale jak ja buduje trasy to mogę się bez tego obejść. Jak ktoś by się znalazł i raczył manie wyprowadzić z błędu to bardzo proszę....

RE: Warunkowy skok poleceń - Mouse - 04-03-2010

Faktycznie, nie widać ciekawych poleceń w warunkowym skoku. Procent załadowania jest zbędny bo wolimy pełne pociągi a odbiór towaru regulujemy ilością składów.

Ktoś, kiedyś, nie wiem czy post nie zginął po przywróceniu bazy wspominał o specjalnych funkcjach na stacjach (patch?). Polegały one na tym, że "jeśli na stacji stoi więcej niż X pociągów - przeskocz do następnego rozkazu". To byłoby bardzo przydatne.

RE: Warunkowy skok poleceń - shoter - 04-03-2010

o!ja znam funkcje dobra dla tego wichajstra Big Grin

tworzymy gdzies sobie boczny tor z depotami(przed depotami jest waypoint "AOA")

po wyjezdzie ze stacji mamy order jechania do AOA jeśli np stan pojazdu > 50%.
Dzięki temu będziemy z dni mogli sie przestawic na procenty :>.

w połączeniu z kilkoma waypointami moze byc naprawde ciekawie Tongue.mniejsze korki...

RE: Warunkowy skok poleceń - Mouse - 04-03-2010

i mniejsze zyski, pociąg jedzie dalej ale pusty przy najbardziej pesymistycznym wypadku:
wjeżdża na stacje (stacja pusta), po 0,5 sekundy niezawodność spada, pociąg jedzie do depotu (przeskakuje order), pociąg jedzie dalej wg rozkładu :/
Więcej tracimy bo mamy pusty przebieg, lepiej żeby pociąg ładował się do 100% i zepsuty (0% sprawności) jechał do depotu, który znajduje się zazwyczaj zaraz za stacją.

RE: Warunkowy skok poleceń - shoter - 04-03-2010

ale w sytuacji w ktorej masz taka linie
WAYPOINT A1 -> pusty tor/tor z depotami(przed i po depocie waypoint) -> powrot na jednotorowke
i mozemy utworzyc od A1 warunkowy skok poleceń i np zrobić tak żeby omijał depoty jeśli stan > 70%

RE: Warunkowy skok poleceń - Alkomat - 05-03-2010

Nie będę się rozpisywać...
[Obrazek: screenshot2oe.png]

RE: Warunkowy skok poleceń - shoter - 05-03-2010

ehmm...bardziej skomplikowana petla Big Grin
http://img168.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=umcykshotertransport25t.png
[Obrazek: umcykshotertransport25t.png]

co ona robi?
pociagi najpierw jezdza sobie wokol miasta,jesli znisczeja do <50% to sie naprawia.Potem wyjezdzaja z petli do nastepnego miasta,tam sie rozladuja i wchodza w petle tego otoz miasta.
DZIALA!

szykuje sie nowa era rozkladow jazdy xD

RE: Warunkowy skok poleceń - niemiec - 05-03-2010

Alkomat, coś Ci te pociągi zjeżdżały do depotu mimo niezawodności na poziomie 70%.

RE: Warunkowy skok poleceń - shoter - 05-03-2010

bo dał mniejszy...czyli skok nie był wykonywany jeśli pociąg ma więcej niż 50% wydajnosci =,=

RE: Warunkowy skok poleceń - niemiec - 05-03-2010

Shoter, a co ja niby napisałem? :x Czytaj uważnie.

RE: Warunkowy skok poleceń - Alkomat - 06-03-2010

(05-03-2010, 21:57)niemiec napisał(a): Alkomat, coś Ci te pociągi zjeżdżały do depotu mimo niezawodności na poziomie 70%.
Ano racja, ten serwis to tylko dodatek chciałem sprawdzić jak będzie funkcjonować pętla z trzema stacjami. Oczywiście w dwójce większe a nie mniejsze i jeszcze rozkaz 11, o przeskoczeniu od razu do rozkazu 4 by pociąg nie musiał robić kółka przez rozkaz 1.
Jak będę miał dłuższą chwilę to przetestuje co tak naprawdę zyskujemy z takiego rozwiązania, pod względem zysków i ilości pociągów.