![]() |
|
Wydajność - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Wydajność (/showthread.php?tid=543) |
Wydajność - misiek08 - 21-03-2010 Witam! Jak najprościej zmierzyć wydajność skrzyżowania. Piszecie tutaj koledzy 150 pociągów, 200. W jaki sposób puszczacie tyle na raz i jak liczycie? RE: Wydajność - Mouse - 21-03-2010 Najłatwiej chyba zrobić 2 trasy krzyżujące się na środku - północ:południe, wschód:zachód. Następnie robisz różne krzyżówki i puszczasz coraz to więcej pociągów. Poszukaj na forum, jest temat chyba Moje własne superskrzyżowanie. RE: Wydajność - shoter - 21-03-2010 moje porady : -dobra krzyżówka musi mieć długie tory do zjadow(no te co pozwalaja zjechac na inny tor ),bo inaczej dlugi pociag moze przeszkadzac w normalnym funkcjonowaniu torow z ktorych zjechal.-skrzyzowanie buduj na prostym terenie RE: Wydajność - misiek08 - 21-03-2010 @shoter, równy teren to podstawa. Zakrety 2x45 oczywiście podwójne, żeby nie zwalniały pociągi. @Mouse, czyli polecasz zrobić to na takiej zasadzie, żeby zapętlić te trasy. Tylko jeśli pociąg nie ma rozkazów to wyjedzie z depota i będzie bez sensu krążył i losowo skręcał na takim skrzyżowaniu? RE: Wydajność - Mouse - 21-03-2010 Nie, budujesz normalne trasy ze stacjami, przewozisz towary, dołączasz inne punkty po drodze i w ten sposób zwiększasz ruch na trasie. Wykładnikiem do obliczania przepustowości jest ilość pociągów na trasach a nie ile składów wjeżdża i opuszcza skrzyżowanie w np miesiącu. Jeśli masz skrzyżowanie i ~100 pociągów na trasie to przypatrz się w okolice krzyżówki czy nie robią się zatory. Jak nie ma to dobrze a jak ustawia się kolejka to kombinujesz nad innym rozwiązaniem. RE: Wydajność - misiek08 - 21-03-2010 Policzyłem z kumplami, że na krzyżówkę wjechało 270 pociągów w ciągu miesiąca. Tylko 2 razy się zepsuł pociąg i był 3 dni korek z jednej strony na wjeździe. W ogóle pociągów miałem 298. P.S Jaki jest limit pociągów 1 firmy? RE: Wydajność - Rysh - 21-03-2010 Tyle ile ustawisz? RE: Wydajność - misiek08 - 22-03-2010 Ok. Ale np da się ustawić milion? RE: Wydajność - KOZACKI BOHUN - 22-03-2010 5.000 to maks w ustawieniach zaawansowanych -> pojazdy RE: Wydajność - shoter - 22-03-2010 moze dalo by sie wiecej w configu ottd ustawic w folderze openttd w dokumentach...(ale moze to scrashowac gre,etc.) RE: Wydajność - Mouse - 23-03-2010 Już widze jak YAPF liczy trase dla 5000 pociagow ![]() Byla juz sytuacja, ze musialem restartowac serwer albo usuwac firme bo ktos walnal mase autobusow (200 lub wiecej). Nie byloby w tym nic dziwnego gdyby nie to, ze kazdy autobus zmienial rozkaz co 1 sekunde (stacja - serwis)
RE: Wydajność - misiek08 - 23-03-2010 Dziękuję za odpowiedzi. Nie ma w grze nic takiego, co można postawić w danym kwadracie i będzie liczyło ile składów przejechało przez ten kwadrat? RE: Wydajność - Mouse - 23-03-2010 Nie ma, ale pomysł dobry. Nie wiem czy to było w OpenTTD czy w innej grze ale jak się dało pomoc (czerwony znak zapytania) na danym torze to pisało jaki jest ruch na odcinku. RE: Wydajność - Rysh - 23-03-2010 w MiniIN takie coś checkpoint robił. |