OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Wydajność kopalni, lasu, czy farmy - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Wydajność kopalni, lasu, czy farmy (/showthread.php?tid=595)

Wydajność kopalni, lasu, czy farmy - irzi - 25-05-2010

jak zwiększyć wydajność np kopalni węgla jest na poziomie 64t, zawsze jest pociąg który czeka na węgiel a wydajność nie rośnie, czy można mieć na to jakiś wpływ?
pozdrawiam

RE: Wydajność kopalni, lasu, czy farmy - shoter - 25-05-2010

http://openttd.prochy.pl/thread-340.html

RE: Wydajność kopalni, lasu, czy farmy - raf_79 - 06-08-2010

Witam wszystkich na forum. To jest mój pierwszy post tutaj.

Po dłuuuugiej przerwie wróciłem do TTD i gram w wcieleniu OTTD.
A teraz do rzeczy, mam pytanie jak to wygląda faktycznie w grze bo według poradnika o mechanice gry to wynika że najważniejszą sprawą jest odbiór dóbr ze stacji. Tak więc na przykładzie ma kopalnie wydobycie 100 ton węgla stawiam infrastrukturą i puszczam 3 pociągi tak że całe czas stoją na stacji 2 tak więc teoretycznie odbiór powinien być na poziomie 100% a jest na 30%. Dlaczego ? Jak ustawić pociągi żeby odbiór był wysoki? Jak puszcze jednego pociąga to na stacji się gromadzi węgiel no i samoistnie znika.

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam
Rafał

RE: Wydajność kopalni, lasu, czy farmy - niemiec - 06-08-2010

Ustaw w rozkładzie pełny załadunek i będą czekać na stacji. Każdy skład oczekujący na stacji podnosi jej ocenę. Im wyższa ocena stacji, tym więcej danego towaru dostaniesz. Też jest szansa na poprawę wydobycia Wink

Mam tak ustawione i stoją jakiś czas (czasami długo) i się ładują a i tak % odtransportowanego towaru więc mi z reguły maleje wydobycie a nie rośnie

RE: Wydajność kopalni, lasu, czy farmy - niemiec - 06-08-2010

% odtransportowanego towary to zestawienie miesięczne, tak samo jak produkcja. Trafi Ci się, że skład ruszy na początku miesiąca, a następny przyjedzie już w następnym. Wtedy ten procent będzie niski.

Znaczy lepiej (ze względu na produkcje) puścić 10 pociągów z 2 wagonami żeby krążyły szybko niż 2 z 10 wagonami. Pewnie dla ekonomi będzie to pewnie niekorzystne bo koszty spore.

RE: Wydajność kopalni, lasu, czy farmy - Mouse - 07-08-2010

Nie, puść długie pociągi, 7-8 wagonów. Zrób ich tyle, żeby zawsze jeden zostawał na stacji - oczywiście wszystkie daj na pełny załadunek.

RE: Wydajność kopalni, lasu, czy farmy - Rysh - 07-08-2010

(07-08-2010, 15:21)mouse napisał(a): Nie, puść długie pociągi, 7-8 wagonów. Zrób ich tyle, żeby zawsze jeden zostawał na stacji - oczywiście wszystkie daj na pełny załadunek.
To też zależy od ustawień serwera Wink ale to już inna bajka Tongue
Wniosek jest jeden główny, zawsze coś musi stać na stacji.

RE: Wydajność kopalni, lasu, czy farmy - Daniel94 - 09-09-2010

(06-08-2010, 12:30)niemiec napisał(a): % odtransportowanego towary to zestawienie miesięczne, tak samo jak produkcja. Trafi Ci się, że skład ruszy na początku miesiąca, a następny przyjedzie już w następnym. Wtedy ten procent będzie niski.

i tu się nie zgadzam!!!!!!!!!!!! ponieważ jak tak robię i co mi jakoś rośnie a mam węgiel na końcu mapy a elektrownie tez na końcu to co^^ i za każdy nowy pociąg na początku miesiąca wzrasta mi np . z 30% przetransportowanego do 50-70% a mam stacje 15 dlugosciwa(??) czyli pociąg+24 wagony ;]

Czytaj to, co napisałeś! Następnym razem wyrzucę takiego posta - Wymoderowano, Mouse

RE: Wydajność kopalni, lasu, czy farmy - niemiec - 10-09-2010

A ja zupełnie nie rozumiem co napisałeś...

RE: Wydajność kopalni, lasu, czy farmy - shoter - 10-09-2010

Jeeezz... :| sprawdź swoje błędy przed wysłaniem wiadomości.

RE: Wydajność kopalni, lasu, czy farmy - Rysh - 10-09-2010

spam! Big Grin