![]() |
|
Model rzeczywisty vs oryginalny - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Model rzeczywisty vs oryginalny (/showthread.php?tid=641) |
Model rzeczywisty vs oryginalny - electron - 22-07-2010 Cytat z wątku: Moje własne super skrzyżowanie, Post: #40 (28-12-2009, 21:29)Alkomat napisał(a):(24-12-2009, 22:53)kondzio2003 napisał(a): pokonywać wzniesienia, na których pociągi zwalniają... Tak się zastanawiam, że poza jednym przypadkiem wszyscy umieszczają tutaj projekty tylko do modelu "rzeczywistego". Rozumiem, że został on wprowadzony jako drugi model przyspieszenia pociągów po modelu "oryginalnym". Jednak chcę zwrócić uwagę na to, że model "rzeczywisty" jest równie nie rzeczywisty co model "oryginalny". Na początek w rzeczywistości pociągi zwalniają na zakrętach dość nieznacznie ponieważ są one odpowiednio wyprofilowane. Nie są to zakręty takie jak w grze pod kątem 90 czy 45 stopni. W przypadku maglev to już zupełnie nie ma mowy o takich zakrętach. Na wzniesieniach zwalnianie pociągów też jest dość nieznaczne ponieważ są wyprofilowane tak aby to nie było problemem dla pociągu. W grze są wzniesienia na oko patrząc 30 stopni przy których zwolnienie pociągu na pewno występuje. Oczywiście nie w stopniu w jakim to występuje w grze przy modelu "oryginalnym" gdzie pociąg praktycznie staje. Wniosek jest dość prosty pociąg w rzeczywistości zwalnia na zakręcie i na wzniesieniu, ale jest to dość nieznaczne ponieważ najczęściej są to łagodne przeszkody. Zakręty w grze występują pod takimi kątami, że nie mają odniesienia zupełnego do rzeczywistości tak więc model "rzeczywisty" możemy traktować jedynie jako nazwę, a nie odniesienie do czegokolwiek. Moim zdaniem oba modele są równoprawne w grze i na pewno nie widzę tutaj lepszości modelu "rzeczywistego" ("oryginalnego" w sumie też) z faktów jakiś niezaprzeczalnych i niezależnych. Ja osobiście preferuję model "oryginalny" ponieważ jestem bardzo starym graczem i od zawsze byłem związany z podstawowym kształtem Transport Tycoon i przywiązałem się do tego modelu. RE: Model rzeczywisty vs oryginalny - Rysh - 22-07-2010 Ja dam takie porównanie. Wyobraź sobie dom jednorodzinny (+ jego otoczenie - podwórko etc) w grze i jego odpowiednik w rzeczywistości. Już? Więc wyobraź sobię jeszcze, że na takim odcinku drogi pociąg Ci skreci o 90 stopni - jak by tory nie były wyprofilowane pociąg z wiekszą prędkością niż "zalecana" wykoleił by się. Bo właśnie na takim odcinku właśnie pociąg gdzies zawraca. Nie wiem czy ktoś mnie zrozumie Słońce daje w palnik, że "musk" wysiada.
RE: Model rzeczywisty vs oryginalny - electron - 22-07-2010 Martwi mnie to, że nie zrozumiałeś co chciałem wyjaśnić. Takie zakręty nie występują w rzeczywistości więc dodanie modelu zwalniającego na nich i nazwanie go rzeczywistym czy realnym jest mocnym nadużyciem tego słowa. Jednoczenie nie rozumiem czemu cofnięte zostało zwalnianie na wzniesieniach. Idąc twoim tokiem myślenia gdyby pociąg w rzeczywistości natrafił nagle na takie wzniesienie jakie jest w grze to na pewno też by musiał zwolnić przy wjeżdżaniu na nie. Więc czemu nowszy model z gry anulował zwalnianie na wzniesieniach ? Wniosek ten co poprzednio nowszy model przyspieszenia nie jest na pewno lepszym rozwiązaniem od oryginalnego. Najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie zwalniania w obu przypadkach. RE: Model rzeczywisty vs oryginalny - Rysh - 22-07-2010 W realistycznym modelu jesli wzniesienie jest wyższe niż kilka kratek (nie pamiętam dokładnie ile - więc jeśli chcesz musisz sam to sprawdzić) pociąg zwalnia, i to dość szybko. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej realistyczny efekt, musisz w opcjach poszukać mnożniku wagi i go oczywiście zwiększyć. Niestety, w pracy nie posiadam w Open'a więc musisz sam poszukać tej opcji. Przenoszę temat. RE: Model rzeczywisty vs oryginalny - niemiec - 22-07-2010 Na kolei nie ma zakrętów! To są łuki. Osobiście preferuje model realistyczny. W oryginalnym modelu wkurza mnie jak pociągi zwalniają pod każdą górkę. Niby w grze poziom w górę jest równy wzniesieniu 50 metrów. Powinno to mieć mocny związek z masą składu i mocą lokomotywy, a także nachyleniem torów, ale w Openie są jednakowe. |