OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Transport towarów - co wybrać - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Transport towarów - co wybrać (/showthread.php?tid=657)

Transport towarów - co wybrać - Pyton - 22-08-2010

Mam takie pytanie do was.
Jak Wy gracie to co stawiacie jako priorytet transportowy.

Czy transportujecie jeden określony typ towaru (węgiel, farmy, ruda itp.) i to już rozwijacie tak aby zagarnąć wszystko z mapy czy stawiacie na multi transfrer towarowy.

Pochwalcie się.

Ja staram się transportować na początku jeden rodzaj a z czasem dołączam kolejne fabryki innego towaru do trasy.

RE: Transport towarów - co wybrać - Mouse - 22-08-2010

Na początek węgiel, ciągniesz od jednego końca do drugiego. Następnie dołączasz pobliskie kopalnie do istniejącej linii. po podłączeniu ~4 kopalni nie musisz się o nic martwić Wink

RE: Transport towarów - co wybrać - Pyton - 22-08-2010

Zauważyłem właśnie że węgiel jest najbardziej opłacalnym surowcem na samym początku. Po podłączeniu kilku kopalnie nie nadąża się z wydawaniem pieniędzy Smile

RE: Transport towarów - co wybrać - shoter - 23-08-2010

Hmmm , ostatnio (miech temu) gralem tylko na luuklandzie.Priorytet transportowy na poczatku uzyskuje wegiel,lecz w miare rozwoju miasta dba sie takze o wode i zywnosc.Jednakze wegiel ciagnie caly burdel na kulkach (zwany przez niektorych firma) aby nie zapadl sie pod ciezarem wydatkow.

RE: Transport towarów - co wybrać - ..::Karolek::.. - 25-08-2010

wegiel jest na arktycznym i umiarkowanym klimacie, a tropikalny to chyba najlepiej zacząć od ropy, tak mi sie wydaje, a ten ostatni to nie wiem Wink

RE: Transport towarów - co wybrać - Walter Novotny - 25-08-2010

Nikt z was nie wymienił pasażerów a to najpewniejsze źródło dochodów na start. Produkcja węgla może raptownie spaść albo elektrownia zniknie i po grze... Ja zawsze pierw łączę dwa miasta ale takie i w pobliżu zakładów przemysłowych. Pierwsze 2 pociągi wożą pasażerów(+pocztę) a trzeci węgiel.
Ilość pasażerów stale rośnie, więc może to nie najbardziej dochodowy towar ale zapewniający stały rozwój i długofalowe korzyści podczas rozwoju miasta.

RE: Transport towarów - co wybrać - Mouse - 25-08-2010

Jeśli odbierasz towar to nie niknie a produkcja może spaść o mały procent. Odbierając regularnie produkcja na pewno wzrośnie.
Pasażerowie są dla mnie nie wygodni na start bo inwestuje dużo kasy w krótką linie i jej przedłużenie wiąże się z większymi kosztami.

RE: Transport towarów - co wybrać - Walter Novotny - 25-08-2010

Zaczynając niema się szybkich pociągów (ani o dużej mocy a na kilka raczej nie stać) więc łatwo doprowadzić do tego aby np węgiel zalegał na stacji... a linie pasażerskie można wydłużać ile się chce i jednym pociągiem obsługiwać kilka miast co jest trudniejsze do osiągnięcia przy innych ładunkach...

RE: Transport towarów - co wybrać - shoter - 26-08-2010

(25-08-2010, 14:41)Walter Novotny napisał(a): Zaczynając niema się szybkich pociągów (ani o dużej mocy a na kilka raczej nie stać) więc łatwo doprowadzić do tego aby np węgiel zalegał na stacji... a linie pasażerskie można wydłużać ile się chce i jednym pociągiem obsługiwać kilka miast co jest trudniejsze do osiągnięcia przy innych ładunkach...
na luuklandzie sprobuj tak zagrac Smile,miasta sa tam male a wieksze sa oddalone od siebie.Calkowicie nieoplacalne.Z mojego punktu widzenia Tongue,bo na prochach mi sie narazie nie bedzie chcialo grac.Jak bede gral w ottd to raczej tylko na luuklandzie