![]() |
|
[Projekt]Od nooba do mistrza. - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Poradniki (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Wątek: [Projekt]Od nooba do mistrza. (/showthread.php?tid=796) |
[Projekt]Od nooba do mistrza. - niemiec - 09-03-2011 Od jakiegoś czasu, widząc pytania na forum, chodzi mi po głowie zrobienie jednego, porządnego video - poradnika. Od samej instalacji Open'a przez budowę torów do (dość) zaawansowanej gry. Już na samym początku pojawia się problem. Nie wiem o czym miałbym mówić, co pokazać, wytłumaczyć itp. Dużo rzeczy wydaje mi się zbyt oczywiste. Może pamiętacie jakie mieliście problemy, pytania zaczynając swoją przygodę z tą grą? Albo ktoś z Waszych znajomych właśnie zaczyna(ł) i przez skomplikowanie na początku zrezygnował. Na razie zacznę od zbierania pytań i problemów. Oczywiście każdy może się dołączyć do nagrywania. RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - wib_wk - 09-03-2011 A jaka to radość z grania w grę w której każdy poprawny krok został opisany? Ci którzy grywają w gry strategiczne, poradzą sobie, Ci kórzy chcą się nauczyć, nauczą, jeśli komuś to nie udaje się to sorry, IQ przez wideo-poradniki nie zwiększysz co najwyżej zwiększysz ilość pseudofachowców.
RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - KOZACKI BOHUN - 09-03-2011 popieram wib_wk! Można co najwyżej napisać obszerny poradnik gdy ktoś chce się nauczyć czegoś nowego lub gdy nie wie jak działa jaka funkcja. RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - niemiec - 09-03-2011 Na pewno będą czyste podstawy i bajery ułatwiające codzienną grę typu "Mój przyjaciel CTRL". Przecież nie będę opowiadał całej mechaniki gry
RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - EL_Fuego PL - 09-03-2011 (09-03-2011, 14:50)wib_wk napisał(a): A jaka to radość z grania w grę w której każdy poprawny krok został opisany? Ci którzy grywają w gry strategiczne, poradzą sobie, Ci kórzy chcą się nauczyć, nauczą, jeśli komuś to nie udaje się to sorry, IQ przez wideo-poradniki nie zwiększysz co najwyżej zwiększysz ilość pseudofachowców. masz troszke racji i nie niedawno trafiłem na serwerze gościa który w opena jeszcze nie grał ale grał w starego tycona i video poradnik KJ i Niemca sporo mu wyjasnił wiec ja widze pewna celowość tworzenia video poradników, chocby tylko takim ludziom miały pomagać w zrozumieniu różnic pomiędzy jednym a drógim RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - shoter - 09-03-2011 Semafory! :F . wszystko jest łatwe ale samo nauczenie się funkcjonowania semaforów na torach(dla nowego gracza) to przynajmniej tydzień robótki przy torach.Przydałby się o nich jakiś tutek.Może sam zrobie ...tylko ostatnio w ottd nie gram. RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - KOZACKI BOHUN - 09-03-2011 A ja myślę że warto omówić dokładnie opcje zaawansowane w grze. Sporo ludzi o to pyta, nie wspominając już o CTRL i innych skrótach klawiszowych tylu CTRL + G zawsze z tym była zabawa na serwerze
RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - MrMisiek - 09-03-2011 (09-03-2011, 20:07)shoter napisał(a): Semafory! :F . wszystko jest łatwe ale samo nauczenie się funkcjonowania semaforów na torach(dla nowego gracza) to przynajmniej tydzień robótki przy torach.Przydałby się o nich jakiś tutek.Może sam zrobie ...tylko ostatnio w ottd nie gram. No, nie przesadzajmy - semafory ogarnia się w max 1h.... Na początku gry (I raz) najlepiej dodać sobie kasy i zamrozić ją Cheat Enginem, aby wypróbować, co jak działa.... @EDIT: A pomysł generalnie dobry, ale myślę, że instalację można pominąć (co najwyżej podać skąd wziąć pliki podstawowe...) RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - Pawilonek - 09-03-2011 (09-03-2011, 21:01)MrMisiek napisał(a): Na początku gry (I raz) najlepiej dodać sobie kasy i zamrozić ją Cheat Enginem, aby wypróbować, co jak działa.... Kasy można sobie dodać używając odpowiedniego skrótu klawiszowego. ![]() Co do instalacji to ludzie mogą mieć problemy z grafikami więc może się przydać. A poradniki to z niemcem już coś tam robiliśmy. Więc jakby co to ja bardzo chętny do pomocy przy obróbce.
RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - EL_Fuego PL - 09-03-2011 (09-03-2011, 20:07)shoter napisał(a): Semafory! :F . wszystko jest łatwe ale samo nauczenie się funkcjonowania semaforów na torach(dla nowego gracza) to przynajmniej tydzień robótki przy torach.Przydałby się o nich jakiś tutek.Może sam zrobie ...tylko ostatnio w ottd nie gram. tak semafory to spory problem nie da sie nowicjuszowi zrozumiec tego w 1 h, trzeba pograć i poobserwować zanim sie do tego dojdzie, węc warto chyba sie na tym tez skupić , poza tym zakrenty, wozenie towarów pod górke i z górki, jak stopniować podjazdy, oni tego nie wiedza, no bo z kad, to mozna tylko zaobserwowac, skróty klawiszowe to tez istotne nawet bardzo, sam chyba wszystkich nie znam RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - niemiec - 09-03-2011 Instalacja będzie, od czegoś trzeba zacząć. Taki poradnik ma być dla ludzi, którzy nigdy nie mieli styczności z Openem i starym Transport Tycoon'em lub wracają po x latach przerwy. W temacie instalacji chcę zahaczyć o temat grafik. Być może starym graczom nie spodoba się nowa grafika. Warto wytłumaczyć, jak wrzucić stary zestaw grafik. Po instalacji, myślę że przejdę do ogólnego omówienia okna gry - opcje, ustawienia zaawansowane, co warto ustawić, aby było wygodniej. Tutaj również warto wspomnieć o zmianie czcionki obsługującej polskie znaki, zmiany wielkości czcionki dla małych napisów, aby stały się czytelne itp. Następnie single player. Jak budować, co gdzie wozić, do czego wszystko służy itp. W tym wszystkim wytłumaczenie problemów dla nowicjuszy. Jak na razie większe skupienie wokół semaforów. RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - EL_Fuego PL - 09-03-2011 i to popieram narybek tez jest wazny, a dla zaawansowanych poradnik mozna zrobic przeciez osobno i wtedy wilk syty i owca cała RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - KOZACKI BOHUN - 11-03-2011 Gdyby udało się takie coś zrobić i do tego ukończyć pracę nad PKP Setem do tego Polskie Drogi to powiem szczerze że można rozpowszechnić forum całkiem nieźle
RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - Czajnikowiec - 11-03-2011 Trzeba nabyć więcej grafików i koderów według mnie Kozacki. Mój brat ma ambicje żeby nauczyć sie kodowac kiedys, to moze cos kiedys pomoze. Przydał by sie nam taki osobisty Purno, ten z ogolnoswiatowego forum ottd No ale widac jak nam sie to forum rozwija
RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - KOZACKI BOHUN - 11-03-2011 mało tego tak sobie teraz pomyślałem że można z edytować mapę Polski Pirani pod ECS albo Firs, i mamy mega projekt z Polskimi pociągami i autami! Żyć nie umierać! RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - Czajnikowiec - 11-03-2011 no no nie glupi pomysl! Wstawimy takiego wielkiego packa Polish GRF. Tylko nie wiem kto moze to zrobic, ja na to nie mam czasu, i tak robie te grafiki. Chętny, może zrobić, nie obrazimy sie
RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - KOZACKI BOHUN - 11-03-2011 ja teraz trochę się nudzę więc przysiądę może do mapki zorbie temat RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - EL_Fuego PL - 11-03-2011 mam kolejne zagadnienie jakiś prosty przykład linii z wyjaśnieniem od czego zależy dochód ( za krótka linia, właściwa linia, za długa linia {brak kasy}) wyjaśnienie jak optymalnie inwestować by kasy nie zabrakło ogółem JAK ZACZĄĆ czyli ' buduje moją pierwszą linie" RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - KOZACKI BOHUN - 11-03-2011 Alkomat ostatnio świetnie wytłumaczył jak zacząć pasażerką to warto też wspomnieć RE: [Projekt]Od nooba do mistrza. - EL_Fuego PL - 11-03-2011 mylisz ze nowicjusz pojmie to? myślałem o tym ale ale to colkomat dał wydaje mi sie bardzie dla zaawansowanych, moze sie myle, ale wydaje mi sie ze to za głebboka woda jak na rozpoczynanie przygody z openem |