OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]
Gra wieloosobowa - serwer - Wersja do druku

+- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl)
+-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dyskusje ogólne (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Gra wieloosobowa - serwer (/showthread.php?tid=806)

Gra wieloosobowa - serwer - docia_klocia - 21-03-2011

Witajcie

Skusiłam sie tutaj do rejestracji, by zapytać taką rzecz : jak stworzyć swój własny serwer żebym mogła pograć ze swoją siostrą przez internet? Z tym ze ona jest daleko odemnie a ja jestem tu.

Nie mam pojęcia za co mam się wziąć co kliknąć itd. Nie wiem gdzie sie odblokowuje firewall - kompletnie nic.

Jakby ktoś miły napisał krok po kroku co trzeba zrobić byłabym wdzięczna Big Grin

RE: Gra wieloosobowa - serwer - Mouse - 22-03-2011

o boze, troche duzo do pisania Smile
na poczatek Szukaj->hamachi.
podaj tez jakie macie systemy i jakie lacza (neostrada, dsl, zmienne czy stale ip).

RE: Gra wieloosobowa - serwer - Rysh - 22-03-2011

Mysza, skoro koleżanka piszę że nie wie gdzie się odblokowuje firewall'a to myślę, że Twoje pytania będą zbyt trudne (nieobrażając nikogo) Smile

RE: Gra wieloosobowa - serwer - Mouse - 22-03-2011

Co do łącz to musimy wiedzieć czy koleżanki mają stałe czy zmienne IP. Można to łatwo ustalić, wystarczy wejść na stronkę sprawdzającą IP, rozłączyć się, połączyć i wejść jeszcze raz. Jak IP się zmieni tzn, że możemy brnąć w Hamachi, jeśli nie (i nie jest z neo) to można tylko port otworzyć i grać Wink

RE: Gra wieloosobowa - serwer - Pawilonek - 22-03-2011

(22-03-2011, 13:45)mouse napisał(a): Co do łącz to musimy wiedzieć czy koleżanki mają stałe czy zmienne IP. Można to łatwo ustalić, wystarczy wejść na stronkę sprawdzającą IP, rozłączyć się, połączyć i wejść jeszcze raz. Jak IP się zmieni tzn, że możemy brnąć w Hamachi, jeśli nie (i nie jest z neo) to można tylko port otworzyć i grać Wink

Tylko, że jak ktoś ma internet "blokowy" to ma stałe IP i musi się bawić Hamachi. Tongue

RE: Gra wieloosobowa - serwer - Mouse - 23-03-2011

W blokowym miałaby adres wewnętrzny, dlatego pytam jakie łącze Wink

RE: Gra wieloosobowa - serwer - Rysh - 23-03-2011

A ja się pytam, czemu ten temat jeszcze jest tutaj? :>

//przenoszę.

RE: Gra wieloosobowa - serwer - docia_klocia - 23-03-2011

ja mam XP siostra ma Vistę, jak jestem daleko to mam chyba dsl , z dialogu ze stałym IP a ona ma neostrade ze zmiennym IP

RE: Gra wieloosobowa - serwer - Mouse - 23-03-2011

Zacznijmy może od sprawdzenia Twojego adresu IP:
Start->Uruchom: cmd
ipconfig /all
Napisz jaki masz adres lub wklej screena. Jeśli masz zewnętrzny adres to wystarczy, że wyłączysz firewalla (jeśli masz żółtą kłódkę na połączeniu sieciowym) i tworzysz serwer. Koleżanka niech szuka serwera z odpowiednią nazwą - tylko pamiętaj żeby szukać w INTERNET a nie LAN Wink

RE: Gra wieloosobowa - serwer - docia_klocia - 23-03-2011

moj adres IP to 192.168.1.100

RE: Gra wieloosobowa - serwer - shoter - 24-03-2011

(23-03-2011, 23:23)docia_klocia napisał(a): moj adres IP to 192.168.1.100

to nie jest ten adres o który my prosimy Tongue

Cytat:Napisz jaki masz adres lub wklej screena.
zrób pogrubioną część.

RE: Gra wieloosobowa - serwer - Rysh - 24-03-2011

Szybciej z hamachi będzie Smile

RE: Gra wieloosobowa - serwer - Mouse - 24-03-2011

Dobrze napisała! To oznacza, że jest potrzeba użycia Hamachi.
Ściągnij i zainstaluj u siebie oraz u koleżanki np stąd:
http://hotfile.com/dl/111598113/4d892df/HamachiSetup-1.0.1.5-pl.exe.html
Następnie stwórz nową sieć i podaj nazwę sieci koleżance. Koleżanka musi dołączyć do sieci - pojawi Ci się w Hamachi jako klient.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze - klient będzie podłączony na zielono - to wystarczy stworzyć serwer i do niego dołączyć.

RE: Gra wieloosobowa - serwer - niemiec - 24-03-2011

A przypadkiem Neo nie ma zew. IP? Wtedy byłoby łatwiej - koleżanka postawiłaby serwer.

RE: Gra wieloosobowa - serwer - Mouse - 24-03-2011

Ma ale zmienne i pozostaje problem portów. Przez Hamachi wystarczy zainstalować i się podłączyć do sieci...