![]() |
|
FAQ - zobacz zanim zapytasz. - Wersja do druku +- OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] (https://forum.openttd.pl) +-- Dział: OpenTTD (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Pomoc (https://forum.openttd.pl/forumdisplay.php?fid=41) +--- Wątek: FAQ - zobacz zanim zapytasz. (/showthread.php?tid=856) Strony:
1
2
|
FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 30-04-2011 FAQ Często zadawane pytania Spis pytań:
Wielki temat wiedzy Tłumaczenie mechaniki gry Nie ma odpowiedzi na pytanie, którego szukasz? Pytaj. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 30-04-2011 Skąd mogę pobrać aktualną wersję OpenTTD? Wszystkie wersje OpenTTD (stabilną, betę, RC, nightly) znajdują się na oficjalnej stronie: http://www.openttd.org/en/ Na górze znajdują się odnośniki do aktualnie wydanych wersji: ![]() Następnie wystarczy wybrać system operacyjny i zassysać Opena. Również na samej górze forum można pobrać aktualne wersje Opena. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 30-04-2011 Czym się różni instalator od archiwum .zip? Za pomocą instalatora, zainstalujesz Opena, jak każdą inną grę. Automatycznie pobiera potrzebne dodatki: zestaw grafik, dźwięków i muzykę. Archiwum .zip wystarczy wypakować do katalogu, w którym chcemy mieć Opena. Dodatkowo trzeba się zaopatrzyć w zestaw grafik, dźwięków i muzyki. Wszystko wrzucamy do katalogu /baseset. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 30-04-2011 Po uruchomieniu Opena wyskakuje błąd: "Failed to select requested graphics set 'OpenGFX'" Upewnij się czy masz w katalogu /baseset wrzucone grafiki: "opengfx-0.4.7". Nie masz? Musisz je pobrać stąd i wypakować do w/w katalogu. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 30-04-2011 Jak zmienić język, np. na polski? W opcjach gry, tam gdzie jest ”Language”: ![]() rozwijasz listę, znajdując na niej: Polski. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 30-04-2011 Jak zmienić walutę? W opcjach gry znajdujesz ”Waluta”: ![]() i wybierasz na którą chcesz. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 30-04-2011 Ustawiłem rozdzielczość, wyłączyłem pełny ekran i zjada mi dolny pasek. Zmniejsz w opcjach rozdzielczość na mniejszą, a następnie maksymalizuj okno Opena. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 30-04-2011 Wkurzają mnie dźwięki i muzyka. Jak je wyłączyć? Wywal z katalogu /data zestaw dźwięków i muzykę albo zmień w opcjach gry: Podstawowy zestaw dźwięków na: NoSound ![]() oraz Podstawowy zestaw muzyki na: NoMusic. ![]() RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 30-04-2011 Czy można grać na podstawowych grafikach z Transport Tycoon Deluxe? Można. Pobierz je z załącznika poniżej i wypakuj do katalogu /baseset w głównym folderze Opena. Następnie w opcjach gry znajdź: "Podstawowy zestaw grafik" i zmień na: original_windows. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 04-05-2011 Pociągi zwalniają mi przed każdym wzniesieniem. Co zrobić? Zmień model przyśpieszenia na: realistyczny. Ustawienia zaawansowane - Pojazdy - Pociągi - Model przyśpieszana pociągu: realistyczny. Wersja video. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 04-05-2011 Czym się różni model oryginalny od realistycznego przyśpieszania pociągu? W modelu oryginalnym, pociągi nie zwalniają na łukach, ale przed każdym wzniesieniem. W modelu realistycznym, natomiast pociągi zwalniają na łukach i trochę na wzniesieniach. Nie tak jak w modelu oryginalnym. Zależy od ustawionego mnożnika wagi pociągów towarowych i nachylenia zboczy. Prędkość na łukach zależy od jego promienia. W skrócie realistyczny jest realistyczny. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 04-05-2011 Czy można automatycznie wymieniać pojazdy? Tak. Jak to zrobić jest na tym filmiku. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 04-05-2011 Czy można sobie jakoś pomóc? Jakieś przydatne bajery itp.? Kilka rzeczy zaprezentowałem w tej serii filmików. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 04-05-2011 Nie wiem, co gdzie jest produkowane i dokąd wozić. Pomocy! Klimat umiarkowany. Wersja jednoobrazkowa.
Klimat arktyczny. Wersja jednoobrazkowa.
Klimat pustynny. Wersja jednoobrazkowa.
Klimat "cukierkowy" (zabawkowy). Wersja jednoobrazkowa.
RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 13-05-2011 Jak zainstalować jakieś dodatki? To bardzo proste. W Menu Głównym, klikasz na Ustawienia NewGRF. W nowym okienku masz obecną (aktywną) listę dodatków oraz wszystkie dostępne online (nieaktywne). Jeśli znasz nazwę dodatku, który chcesz zainstalować, poniżej Nieaktywne pliki NewGRF w polu wpisujesz jego nazwę. Gdy taki jest dostępny, klikasz na niego, następnie Dodaj i na końcu Zastosuj zmiany. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 13-05-2011 Jak się podłączyć do serwera z czerwoną/żółtą kropką? Czerwona kropka przy nazwie serwera oznacza nieodpowiednią wersję Opena. Musisz zaktualizować lub grać na starszej. Zależy to od serwera. Żółta kropka oznacza brakujące dodatki. Aby je znaleźć i zainstalować, klilnij na serwer. W prawym, dolnym rogu masz Ustawienia NewGRF. Wyświetli się lista dodatków na serwerze, aby je pobrać, na samym dole klikasz Znajdź zgubiony dodatek online. W następnym oknie: Zaznacz wszystko, a następnie Pobierz. Może się zdarzyć, że któryś dodatek nie będzie dostępny online. Wtedy musisz go pobrać z innych żródeł. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 17-05-2011 Dlaczego stacja nie akceptuje mi żadnych towarów? Stacja jest zbudowana zbyt daleko od przedsiębiorstwa, aby mogła akceptować lub z niej odbierać wszelkie towary. Przy budowie zwróć uwagę na okienko - Akceptuje i Zasoby. Pamiętaj, że towary przyjmują miasta z ~1.000 mieszkańców. Stacja nie może być za daleko od centrum. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 17-05-2011 Jak grać z komputerem na single playerze? Odpowiedź znajdziesz w tym temacie, a ich porównianie tutaj. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 17-05-2011 Semafory, z czym to się je? Po przeczytaniu tego, następnego i ostatniego tematu, już będziesz wiedział z czym to zjeść. RE: FAQ - zobacz zanim zapytasz. - niemiec - 12-06-2011 Mam problemy z instalacją. Co robię źle? O problemach przy instalacji napisał trochę Czajnikowiec w tym wątku. |