Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Witam
Miałbym zapytanie w związku z postawieniem serwera (nie stawiam ja, ani kolega ze zwykłego kompa).
Mam do dyspozycji środowisko linuxa i hosting na którym postawiłbym taki serwer.
Czy w OpenTTD jest taka możliwość ?
TTDPolska posiada swój serwer, na jakiej zasadzie on stoi?
Jaki polecacie również webconfig - aby w przejrzysty sposób można było skonfigurować dany serwer?
Z góry dzięki za udzieloną pomoc.
Swoją drogą jeżeli się wszystko uda będę streamował TTD na platformie Twitch.tv
Pozdro.
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
(02-06-2013, 19:43)Dallas napisał(a): Witam
Miałbym zapytanie w związku z postawieniem serwera (nie stawiam ja, ani kolega ze zwykłego kompa).
Mam do dyspozycji środowisko linuxa i hosting na którym postawiłbym taki serwer.
Czy w OpenTTD jest taka możliwość ?
Tak, da się. Ściągnij Open'a dla linuxa.
(02-06-2013, 19:43)Dallas napisał(a): TTDPolska posiada swój serwer, na jakiej zasadzie on stoi?
Na zasadzie... Serwer dedykowany (tak, jak 90% serwerów innych gier)?
(02-06-2013, 19:43)Dallas napisał(a): Jaki polecacie również webconfig - aby w przejrzysty sposób można było skonfigurować dany serwer?
To znaczy co? Może opisz, co chciałbyś uzyskać.
PS. Zorientuj się najpierw, czy możesz uruchamiać różne usługi na serwerze i otwierać dowolnie porty.
Liczba postów: 602
Liczba wątków: 19
Trzeba sobie zadać pytanie czy jest sens stawiania własnego serwera. To, że go postawisz, nie znaczy, że przyciągniesz graczy
A może lepiej nawiązać współpracę z openttd-polska.pl? Streamowałbyś grę na ich serwerach, jednocześnie je reklamując.
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
03-06-2013, 17:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2013, 17:05 przez Dallas.)
Witam ponownie Jeżeli chodzi o opcje w configu to:
Pojazdy:
Ilość dymu / iskier lokomotywy - realistycznie
Model przyspieszania samochodów - realistycznie
Model przyspieszania pociągu - realistycznie
Ekonomia:
Kryzys: wł
Oprocentowanie: 2% (lub 4%)
Katastrofy: wł.
Koszt amortyzacji: Wysoki
Koszt konstrukcji: Wysoki
Utrzymywanie infrastruktury: wł.
Maksymalna wysokość początkowej pożyczki: (500.000 liczone w euro lub inna kwota)
Miasta:
Proporcje miejscowości, które będą miastami: 1z3
Rywale:
Pozwól kupować udziały w innych firmach: wł.
Kwestia współpracy:
Jeżeli nie wypali mi z opcją hostingu, to możemy współpracować.
Mogę reklamować wasz portal / serwer na Twitch.tv lub na YouTube (40.000 subskrypcji - ale tu ryzyko, że można ściągnąć na scenę niepożądaną gimbazę).
Jeżeli chodzi o moje wymagania, to aby serwer stał na danych ustawieniach, był dyspozycyjny i abym miał do niego jakieś prawa administracyjne (kogoś kopnąć, zbanować, restart mapy, etc.)
Jeżeli chodzi o dodatki to tylko PKPSET.
PS.
Jaki jest najlepszy skrypt na AI? (wysokie utrzymanie, marża)
Tak, żeby jakoś komp kontaktował, rywalizował i nie udupił się w bankructwo po roku...
Liczba postów: 602
Liczba wątków: 19
Pomyśl jeszcze nad ilością pojazdów. Łatwo 10 samolotami przebić koszty 100 pociągów.
I sprawdź Polish Building Set - wygląda świetnie. Polish Road Set też niczego sobie
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
Co do konfiguracji to nijak się to ma do tematu... Oprócz tego większość wyciąłeś, jakby to była jakaś tajemnica. Mało istotne. Masz serwer, robisz jaki chcesz config. Nam nic do tego.
Co do kwestii współpracy na zasadzie "postawię Wam serwer i dacie mi rcona", czy tam "postawcie serwer wg mojego cfg i dajcie mi rcona" to... My się tym nie zajmujemy, poza tym nam zasobów póki co starcza.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Dallas, jeżeli choć trochę znasz angielski, który pewnie i tak jest wymagany do postawienia serwera i zarządzania nim, to bez problemu zrozumiesz, co jest czym w configu. Tylko dodam, że wysokość pożyczki wpisuje się w funtach.
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 2
Ale chwila, masz środowisko linuxowe na komputerze i hosting?
To zdecyduj się gdzie chcesz postawić ten serwer, czy na hostingu czy na własnym komputerze.