Kilka pytań podstawowych
Chciałbym zapytać o parę takich podstawowych rzeczy, których nie udało mi się wygooglać:

1. Czy płaci się właścicielowi drogi za jeżdżenie po jego drodze? Innymi słowy czy warto szybko budować drogi i czerpać z nich kasę czy raczej poczekać aż ktoś wybuduje i korzystać z jego?

2. Od czego zależy kto będzie przewoził dany towar? Tzn ile towaru znajdzie się na mojej stacji a ile na przeciwnika?

3. Czy jest taka opcja żeby firmy powstawały same, czy zawsze trzeba je sponsorować? Na początek lepiej mi się gra jak nie ma tego za dużo, ale po paru "latach" zrobi się ciasno...

4. Czy jest taka opcja żeby firmy powstawały same, czy zawsze trzeba je sponsorować? Na początek lepiej mi się gra jak nie ma tego za dużo, ale po paru "latach" zrobi się ciasno... z drugiej strony jaka jest idea sponsorowania firmy i wydawania na nią kilku milionów skoro będą na niej zarabiać wszyscy?

Z góry dzięki za info

1. Nie.
  2. Ilość danego towaru na stacji zależy od jej oceny.
  3. Ustawienia zaawansowane - Ekonomia - Przedsiębiorstwa - Pozwól na wiele podobnych przedsiębiorstw w mieście: wł
    i/lub:
    j/w - Budowa przedsiębiorstw wydobywczych: Poszukiwania
    Któraś opcja powinna pomóc.
  4. Jeśli grasz na singlu - budujesz gdzie Ci wygodniej, zwykle najdalej od firm. Jeśli grasz na multi (np. na naszych serwerach) - firmy są na "własność" (odsyłam do regulaminu).
(19-06-2013, 18:45)skaner napisał(a): 1. Czy płaci się właścicielowi drogi za jeżdżenie po jego drodze? Innymi słowy czy warto szybko budować drogi i czerpać z nich kasę czy raczej poczekać aż ktoś wybuduje i korzystać z jego?

Bez sensu się rozdrabniać, wybudowanie drogi nie jest aż tak kosztowne. Poza tym przeciwnik w każdej chwili może Ci zrobić psikusa i usunąć fragment swojej drogi Wink

Jeśli grasz już w latach, kiedy masz do dyspozycji autobusy, które jeżdżą min. 80 km/h, to buduj trasy z miast, które są od siebie oddalone o 100 kratek. Będą sporo zarabiały (jak na autobusy) i nie będą przynosiły strat.

(19-06-2013, 18:45)skaner napisał(a): 2. Od czego zależy kto będzie przewoził dany towar? Tzn ile towaru znajdzie się na mojej stacji a ile na przeciwnika?

Tak jak kolega wyżej napisał - klikając na stację masz informację o jej ocenie (przycisk "Ocena" na dole okienka). Na ocenę składa się sporo czynników - tutaj masz wszystko dokładnie wyjaśnione: http://openttd-polska.pl/showthread.php?tid=340
Jeśli nie chce ci się czytać, to po prostu staraj się aby w jednej chwili na stacji stał przynajmniej jeden pociąg. Jeśli na stacji nie stoi żaden pociąg i nie ładuje towaru to wtedy ocena spada (z np. 80% do 20% w przeciągu 5 miesięcy; czyli jak las produkuje 100 ton drewna w miesiącu to zamiast 80 na stacji wyląduje 20 ton).

(19-06-2013, 18:45)skaner napisał(a): 3. Czy jest taka opcja żeby firmy powstawały same, czy zawsze trzeba je sponsorować? Na początek lepiej mi się gra jak nie ma tego za dużo, ale po paru "latach" zrobi się ciasno...

Taką opcję ustawiasz na serwerze lub jeśli grasz sam to po prostu w ustawieniach zaawansowanych. Ustawiając opcję blokującą możliwość powstawania przedsiębiorstw tego samego typu obok siebie (czyli należące do jednego miasta), można powiedzieć, że wystarczająco ograniczysz powstawanie nowych.

(19-06-2013, 18:45)skaner napisał(a): z drugiej strony jaka jest idea sponsorowania firmy i wydawania na nią kilku milionów skoro będą na niej zarabiać wszyscy?

Czasem chcesz, aby twoja trasa kolejowa przebiegała przez całą mapę (w uproszczeniu: w większości przypadków przyjmuje się, że im dłuższa trasa tym więcej można zarobić). Jeśli na jej końcu nie masz fabryki czy elektrowni, to możesz sobie je postawić zgodnie z zaplanowaną trasą. Jeśli w opcjach ustawiona jest możliwość budowania przedsiębiorstw z surowcami typu węgiel, to wiadomo, że jest z tego sam profit - stawiasz sobie 5 kopalni obok siebie, miesięcznie na stację dostajesz załóżmy 1000 ton węgla i wysyłasz 30-40 pociągów, które trzepią tyle kasy, że twoje wnuki do 4 pokolenia naprzód nie będą musiały pracować Wink

Często na serwerach jest w regulaminie jasno powiedziane, że nie można "podkradać" surowców jeśli ktoś już sobie je zajął (np. postawił stację obok i już wysyła tam swój pociąg).
Wow!
Dzięki wielkie za mega wyczerpującą wypowiedź! Bardzo pomogłeś.
Umknęło mi gdzieś pytanie czym jest GameScript... to jest w ogóle do czegoś potrzebne? co to robi?
(19-06-2013, 23:56)skaner napisał(a): Wow!
Dzięki wielkie za mega wyczerpującą wypowiedź! Bardzo pomogłeś.
Lubię wtajemniczać początkujących Wink

(19-06-2013, 23:56)skaner napisał(a): Umknęło mi gdzieś pytanie czym jest GameScript... to jest w ogóle do czegoś potrzebne? co to robi?
Hmm jakby to w prostych słowach... to są "programy", które modyfikują zasady gdy, np. zmiana sposobu rozrastania się miast. Jeśli znasz angielski to kliknij na "Konfigurację SI / Game Sctipt" i dalej "Sprawdź dodatki online" - przejrzyj co można pobrać i zobaczysz jak można urozmaicić rozgrywkę Smile

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord