Edycja / Tworzenie scenariuszy
Witam. Miałbym kilka pytań odnośnie tworzenia scenariuszy.
1. Odległość między miastami.
Chodzi o zmniejszenie minimalnej odległości między nimi. Wiem, że musi być gdzieś to ustawienie, niestety przez burdel jakiego narobił mi w pliku konfiguracyjnym Spring Patch, nie mogę tego odnaleźć.
2. Drzewa.
Szukałem też ustawienia, które zmniejszałoby tempo przyrostu drzew na mapie, a najlepiej gdyby po prostu początkowa ilość drzew pozostawała niezmieniona, bo przy standardowych ustawieniach efekt po 100 latach jest zero-jedynkowy: albo łysa mongolia, albo puszcza amazońska. Mógłbym poświęcić nieco czasu i zasadzić lasy na całej mapie, ale chciałbym, aby te lasy pozostawały w niezmienionej lub prawie niezmienionej formie. Znalazłem ustawienia w części [construction] "tree_per_64k_frames" oraz
"tree_frame_burst" ale ich zmiana nic nie dała (w obu ustawiłem = 1). Czy jest w ogóle jakaś metoda?
3. Zmiana klimatu.
No właśnie, czy jest możliwa zmiana klimatu w scenariuszu? Może jest jakaś możliwość edytowania i zmiany parametrów decydujących o tym w pliku scenariusza?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Edit:
4. Usuwanie na raz wszystkich przedsiębiorstw lub miast z mapy.
Czy ktoś zna antidotum na zarazę zwaną "Wiele losowych..."
1. nie kojarzę
2. bez patcha się nie da (jest taki). Te zmienne są do czegoś innego (ile drzew naraz może być sadzonych przez usera)
3. kiedyś się dało przez cheat, ale obecnie niemożliwe.
1. Jest na to patch, zapisując mapę na spatchowanej wersji gry można ją uruchomić na wersji normalnej (było to wykorzystane na mapie Polski, może ktoś pamięta szczegóły: http://openttd-polska.pl/Temat-Inne-Mapa...8#pid13278 ).
(19-11-2015, 23:12)LaChupacabra napisał(a): Witam. Miałbym kilka pytań odnośnie tworzenia scenariuszy.
1. Odległość między miastami.
Chodzi o zmniejszenie minimalnej odległości między nimi. Wiem, że musi być gdzieś to ustawienie, niestety przez burdel jakiego narobił mi w pliku konfiguracyjnym Spring Patch, nie mogę tego odnaleźć.

Ja do Mapy Polski używałem patcha minimum_ONLY_town_distance_r23754.patch, pobranego stąd: http://www.tt-forums.net/viewtopic.php?p=989373#p989373

Jeśli dobrze pamiętam, to spatchowana wersja powinna mieć w ustawieniach taką opcję: "Minimum distance between towns" - ustawiasz np. 0 i będziesz mógł stawiać miasta gdzie chcesz. Nie likwiduje to jednak limitu odległości miasta od krawędzi mapy (który wynosi chyba 10 kratek).
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. Co do ustawień odległości między miastami wygląda na to, że trochę mi się pomieszało - coś podobnego jest w skrypcie Industry Constructor i nazywa się Town: minimum distance from town factor: Niestety to jednak nie jest to, czym mi się wydawało. A więc pozostaje patch. Tylko jeszcze pytanie: z czym to się je i czy nie jest trujące? Czyli gdzie to się wkleja (ewentualnie jak i czym), no i czy spatchowana gra nie okaże się czasem spaczoną i uniemożliwiającą grę online. Tylko proszę, nie odsyłajcie mnie do tt-forums itp. stron. Z angielskim u mnie jest dość średnio, a niestety wujek google gada w jakimś suahili nie polskim92
A, i miałbym jeszcze jedno pytanie: czy jest jakiś sposób na usunięcie na raz wszystkich przedsiębiorstw lub miast z mapy?
Wbrew pozorom... najprościej jest spatchować OpenTTD pod Linuxem (po spatchowaniu trzeba go jeszcze skompilować). Ja osobiście korzystam z VirtualBoxa do uruchomienia Ubuntu na swoim Windowsie. Ale do spatchowania i kompilacji długa droga - trzeba wiedzieć gdzie, kiedy i co wpisać, a dla kogoś nie siedzącego w Linuxach, to może być mega trudne.

I taka wersja z tym konkretnym patchem posłużyć ci ma tylko do edycji scenariusza - potem będzie można grać na nim na zwykłym OpenTTD (z innymi patchami może to być niemożliwe).

Chyba, że znajdzie się na forum ktoś, kto spatchuje i skompiluje ci to na Windowsa. Mnie kiedyś pomógł użytkownik @Mama.
Dzięki pAter Smile ... że mnie zdołowałeś Sad Co do kompilowania to znam takie komendy jak ctrl+z albo alt+F4 i jadną kombo komendę z trzema klawiszami, ale nie będą jej nikomu zdradzał. A tak na serio, to już chyba lepiej poczekam, aż kiedyś devisi dorzucą takie możliwości, bo z tym kompilowaniem to ja chyba tak do końca nawet nie wiem za dobrze co to słowo znaczy99
No cóż mnie się nie udawała edycja gdyż Tongue
[Obrazek: 311mapa_mysli_10_bledow_z.jpeg]

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord