INNE NewGRF - projekty
Exclamation 
Pisałem w innym temacie, iż w mojej głowie pojawił się pomysł usprawnienia tworzenia nowych oraz poprawienia istniejących już grafik.

Doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem będzie posłużeniem się wiki. Przeglądać może każdy, edytować zarejestrowani. Czyli na starcie każdy może popatrzeć o co w tym chodzi, aby przedstawić wam mój pomysł - dodałem przykładową drezynę (stworzoną przez TadeuszD) - efekty:
http://openttd-polska.pl/newgrf/doku.php

Na stronie głównej możemy zauważyć jakie projekty aktualnie są prowadzone (tutaj planuję jeszcze podzielić to wszystko na kategorie, aby wszystko było w kupie dotyczące konkretnego projektu). Aktualnie jedynym projektem jest Polish PKP Set - ten na którym wszystkim najbardziej chyba zależy.

Po kliknięciu na projekt otrzymujemy informację, jakie lokomotywy (chociaż może być to cokolwiek innego) wchodzą w skład projektu - co jest tam wyświetlane jest oczywiście do ustalenia, myślę nawet że informacje te trzeba zminimalizować do minimum - ponieważ po kliknięciu dalej w którąś z lokomotyw (będę opierał się na lokomotywach) i tak dostajemy, szczegółowe już informację na jej temat - więc durnego robota było by wpisywać wszystkie te same dane w kilku miejscach.

W szczegółach mogą wysilić się fanatycy podając wszelkie informację na temat lokomotywy (zdjęcia, opisy) aby jak najbardziej pomóc grafikowi/koderowi zobrazować to co ma namalować/zakodować. Chciałbym aby koder/grafik dostał konkretne informacje na temat swojej roboty - ponieważ nikomu prawdopodobnie nie będzie chciało się przedostawać przez setki informacji i zdjęcia. W przypadku dużej ilości informacji/zdjęć zawsze będzie można założyć temat na forum (jeśli będzie trzeba istnieje możliwość założenia nowego działu) - gdzie będziemy prowadzić dyskusję lub wybrać najlepsze malowanie - wszystko do obgadania!

W szczegółach oczywiście widzimy wszystkie informację dotyczące lokomotywy:
Sprity: Rysuje grafik (zastanawiam się czy użyta paleta jest ważną rzeczą dla kodera - w każdym razie, zawszę można dodać) - w grafice mając się znajdować minimum 9 malowań (każda strona jazdy + podczas zakupu) w jednej scalonej grafice!
Kompatybilność: Uzupełnia koder, wpisuje czy pojazd będzie współpracował z innymi GRF'ami (nie wiem czy współpraca dotyczy całego seta czy każdego z osobna pojazdu)
Pozostałe dane: wypełnia w sumie kto chce, opcjonalnie może podać również adres do galerii/wątku na forum.

Pomysły idee, dotyczące tego czegoś proszę wyrażać w tym wątku.
I oczywiście jak to widzicie!
Ciekawy pomysł. Osobiście jeszcze nigdy nie używałem Wiki jako systemu do wersjonowania plików źródłowych...Big Grin
Plusem takiego podejścia bedzie na pewno łatwość zarządzania treścią, o ile te znaczki (:::^^^|//, itp.) nie okażą się dla kogoś zbyt trudne.
Minusem z punktu widzenia potencjalnego kodera jest sposób zarządzania plikami źródłowymi. Kod wklejany z/na stronę to nie jest to, co "Tygryski lubią najbardziej". Najlepiej by było, żeby pliki NML były przechowywane w jakimś menedżerze plików, wspólnie z rysunkami i grafikami, z możliwością filtrowania ich wg daty ostatnich zmian. Jeśli nie da się tego zrobić, to przynajmniej należy oddzielić kod od pozostałej treści strony, aby nie mieszać ich ze sobą. Można np. wydzielić osobną podstronę wyłącznie z kodem, która będzie mógł edytować tylko koder.
Dla ścisłości: 1 plik NML => 1 plik GRF, więc kod musi być trzymany wyżej, na poziomie całego projektu.

dopisane:
Jeden plik graficzny nie musi odpowiadać tylko jednemu pojazdowi (lokomotywie, wagonowi). Często jeden plik zawiera większą "paczkę" grafik, czasem nawet wszystkie dla danego GRF-a. Tak więc kwestia lokalizacji plików na stronach Wiki jest też do ponownego przemyślenia...
Niema problemu dać dostęp do strony, gdzie tylko "wybrani" będą mieli dostęp do edycji takiej strony - pozostali oczywiście tylko przeglądanie - więc wszystko powinno być bezpieczne Smile
Mały update sytuacji.
Dziś uruchomiłem pod Windowsem środowisko MinGW, dzięki któremu możliwe jest kompilowanie GRF-ów napisanych z użyciem dyrektyw preprocesora języka C.
To znacznie ułatwia pracę. Można teraz tworzyć pliki NML (a dokładniej PNML) per lokomtywa lub per wagon. A takie pliki źródłowe mogą być już trzymane na poziomie pojedynczych podstron, opisujących poszczególne pojazdy.

Na poziomie całego projektu powinno być jednak takie miejsce, gdzie jednym rzutem oka (lub myszki) będzie można ogarnąć cały komplet źródeł, grafik, itp. i w możliwie prosty sposób wyszukać te, które uległy zmianie. Chyba da się zrobić na zasadzie listy linków?
Zaraz pokombinuje - myślę że jest to do wykonania.

Ok, zrobiłem mniej więcej tak jak mówiłeś. Teraz potrzebuję obiektywnej oceny jak to widzicie.
Istnieje wtyczka include. Osoby które wiedzą co znaczy include, będą wiedziały do czego ta wtyczka służy. Myślę że przyda się na wiki. Instalować?
Repozytorium plików zorganizowałem sobie na razie w sposób następujący:
http://openttd-polska.pl/newgrf/doku.php...p_set:code

Wtyczka, o której piszesz, umożliwi wyświetlanie aktualnego kodu na stronie każdego pojazdu, lecz edycja tego kodu i tak będzie możliwa tylko z poziomu "repozytorium". W sumie ma to swoje zalety.Rolleyes
Zainstaluj. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu...
Czemu to już nie działa?
Utrata danych. Zamykam.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord