Ankieta: Podoba Ci się pomysł?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak!
0%
0 0%
Niee...
50.00%
3 50.00%
Jest mi to obojętne.
33.33%
2 33.33%
TAK!!! Wgrajcie to na jakiś serwer od razu najlepiej, bo to super pomysł jest, tego mi właśnie brakowało!
16.67%
1 16.67%
Razem 6 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

KOLEJ TurboTrain+
Cześć! Otóż mam zamiar stworzyć własną lokomotywę TURBO. Co to ma być? Ano dość szybka lokomotywa. Smile Skąd pomysł? Na moim świecie jest tylko jedna lokomotywa MagLev 410 km/h, która mi nie wystarcza... Oczywiście w NML'u już trochę napisałem, grafikę wziąłem z innej lokomotywy: "Dutch ICM 'Koploper' sprites. Drawn by Purno.". Zastanawiacie się jakie lokomotywa ma parametry? Zobaczycie za chwilkę na screenshocie. (efekty elektryczne dałem... dla efektu Big Grin). Dla jakich torów?
- elektryczne: TurboTrain+
- jednoszynowe: TurboTrain+MONO
- MagLev: Lev5 'TurboTrain+'
Jak na razie napisałem tylko tą pod MagLev. Dobra, macie screenshota:
[Obrazek: v4b.th.png]
Ktoś chce download? (jak ukończę i dam jakieś inne sprite'y najlepiej to dam to do Dodatków Online) To mój pierwszy NewGRF, chciałem to zrobić w GRFMakerze, ale...

EDIT: Mam plan zrobienia z tego nawet TurboSet+ z pociągiem, samolotem, statkiem i pojazdem drogowym.
Nejsem zastáncem monorailů a maglevů. Jinak tato grafika už je. A potom jestli ti jde o rychlost tak si ztáhni vacuum tube train
http://grfcrawler.tt-forums.net/details....ils&id=302
http://grfcrawler.tt-forums.net/details....ails&id=71
Wiem o tych dwóch NewGRF'ach z crawlera, właśnie z tego drugiego zapożyczyłem nazwę, grafiki natomiast nie, ponieważ jest zrobiona na innym szablonie, a nie chce mi się jej z NFO tego NewGRF'a przepisywać. Tego NewGRF'a, którego pokazałem w tym topicu sam napisałem w NML i okodowałem (dlaczego - już napisałem). Smile
(03-07-2013, 15:32)p0358 napisał(a): ...grafikę wziąłem z innej lokomotywy: "Dutch ICM 'Koploper' sprites. Drawn by Purno.".
...jak ukończę i dam jakieś inne sprite'y najlepiej to dam to do Dodatków Online
Dwie uwagi:
1. Sprawdź licencję. Dutch trains są chyba na zasadach GPL, ale i tak wypada zapytać autora o zgodę. Pamiętaj, że autor grafik staje się autmatycznie współautorem twojego setu. Ponadto użycie czegokolwiek na licencji GPL powoduje, że źródła twego setu również muszą być udostępnione na zasadach GPL.
2. Pamiętaj że Dodatki Online to nie miejsce do testów. Cokolwiek tam wrzucisz, zostanie "do końca świata" i może być postrzegane jako crap. My z Sojitą wrzuciliśmy tam swoje GRF-y dopiero po długich testach i opiniach, gdy mieliśmy już pewność, że sety nie są li tylko "niszowymi" pomysłami...
Co do licencji to wiem, bo siedziałem kiedyś na Wikipedii, a przetestować też muszę i dać download tutaj najpierw, potem na TT-Forums pewnie...
Na razie udostępniam Wam wersję z samymi pociągami (wszystkie rodzaje torów ze zwykłego OpenTTD poza zwykłymi nieelektrycznymi; samochód mi się nie chce skompilować)...
Kod:
item(FEAT_ROADVEHS, item_turbo_car) {
    property {
        name:                           string(STR_TURBO_CAR_PLUS_NAME);
        climates_available:             bitmask(CLIMATE_TEMPERATE, CLIMATE_ARCTIC, CLIMATE_TROPICAL);
        introduction_date:              date(1320,01,01);
        model_life:                     VEHICLE_NEVER_EXPIRES;
        vehicle_life:                   255;
        reliability_decay:              0;
        loading_speed:                  255;
        cost_factor:                    0;
        running_cost_factor:            0;
        sprite_id:                      SPRITE_ID_NEW_ROADVEH;
        speed:                          514 km/h;
        misc_flags:                     bitmask(ROADVEH_FLAG_2CC);
        refit_cost:                     0;
        running_cost_base:              RUNNING_COST_NONE;
        visual_effect:                  visual_effect(VISUAL_EFFECT_ELECTRIC, 3);
        power:                          2550 hp;
        weight:                         1 ton;
        tractive_effort_coefficient:    1;
        cargo_capacity:                 255;
        sound_effect:                   SOUND_COW;
        default_cargo_type:             PASS;
    }

graphics {
        default:                        set_tcp8_goods;
    }
}
Kod:
nmlc: Action 0 property too large
[Obrazek: download.png]
(04-07-2013, 13:58)p0358 napisał(a): ...samochód mi się nie chce skompilować)...

Przerżnąłeś któryś z limitów:
http://newgrf-specs.tt-wiki.net/wiki/Act...adVehicles
Większość parametrów jest zapisywana na jednym bajcie. Przykładowo, nie ustawisz prędkości wyższej niż ~500km/h...
Hah! Tu był trouble, speed maksymalny to dokładnie 511 km/h, a ja wyczytałem w dokumentacji, że 514km/h i mi wywalało błąd. [napisałem to z 2 godziny temu, ale się nie wysłało]

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord