Ankieta: Czy grasz z kosztami infrastruktury?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak
57.14%
4 57.14%
Nie
28.57%
2 28.57%
nie ma takiej opcji
14.29%
1 14.29%
Razem 7 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

koszty infrastruktury
Czy znacie jakieś serwery, na których są włączone koszty infrastruktury?
Z tego co pobieżnie patrzyłem, to na tutejszych serwerach nie są włączone.
Ja chcialbym oddac glos na niewiem
Temat przeniesiony do bardziej odpowiedniego dzialu... ankieta raczej bez sensu, skoro nawet nie wiesz czy taka opcja istnieje.
Ja wiem że taka opcja istnieje, ponieważ z niej korzystam.
Trzeci punkt w ankiecie był do tych, którzy o tej opcji nie wiedzą, albo nie chcą wiedzieć, albo mają jakąś starszą wersję.
Proszę o przeniesienie z powrotem, ja nie potrzebuję akurat w tym temacie pomocy.
Pytanie zadałem, aby wysondować, czy jest zapotrzebowanie na serwer z ustawieniem kosztów infrastruktury,
czy też uważacie to ustawienie za, na przykład, zbyt trudne do grania.

Przepraszam, jeśli się wyraziłem niezbyt jasno..
Zatem zrob temat tak aby byl propozycja CFG konkretnego serwera bo w tej chwili nia nie jest dlatego tez nie uwazam iz powienien znajdowac sie w tamtym dziale.
Koszty infrastuktury chyba były kiedyś na hardzie... Basic cost?
Skoro ta opcja nie jest na żadnym tutejszym serwerze, to proponuję na początek serwerze testowym - tym który działa z wersją 1.4.0.beta1.
Chodzi konkretnie o ustawienie
infrastructure_maintenance = true

Albo też mam skompilowaną wersję standardową i mogę postawić serwer dedykowany na weekend dla testów.

Moim zdaniem ta opcja jest jednym z ważniejszych modów openttd. W standardowym tycoonie wszystko rośnie liniowo,
więc jak mamy dochodowy pociąg/lini i z zarobku kupimy nowe pociągi/linie, to mamy wykładniczy wzrost kasy.
Potem efekty są takie że z nudów zatapiają mapę.
Natomiast opłaty za infrastrukturę nie są liniowe - im więcej danego typu zbudowanych obiektów, tym ciut więcej wzrasta koszt JEDNOSTKOWY.
O automatycznym spamowaniu semaforami co jeden kafel można zapomnieć. Trzeba się bardziej wysilić.
O właśnie. Przypadkowo jak grałem z kumplem na prywatnym serwerze włączyłem tę opcję i się dziwiłem czemu ten Open taki trudny, trzeba na prawdę się wysilić żeby utrzymać się na powierzchni. Raczej harda bym bardziej nie utrudniał, jak już to na PKP lub Standard, no ale to tak jak było wspomniane - tu nie dział na propozycje Smile
W zasadzie ustawienia HARD albo nie hard mają znaczenie tylko ilościowe a nie jakościowe.
Ostatnio grałem na jakimś wrednym serwerze, gdzie koszty eksploatacji lokomotyw były porównywalne z kosztami kupna,
za pierwszym razem zbankrutowałem, za drugim udało się uruchomić linię na granicy rentowności, za uciułane pieniądze drugą, i potem poszło już z płatka.
Koszty infrastruktury są odmianą jakościową, ponieważ są nieliniowe.
Uruchomiłem serwer PLexperimental z tymi ustawieniami, ale niestety okazało się, że jakiś firewall chyba nie przepuszcza tego portu na zewnątrz sieci lokalnej.
EDIT: na razie uruchomiłem PL_experimental na 208.64.38.55
A to się człowiek uczy przez całe życie. Nie wiedziałem, że ta opcja generuje nieliniowe koszty... Sad Muszę się z nią pobawić. Wink
(03-02-2014, 10:30)TadeuszD napisał(a): A to się człowiek uczy przez całe życie. Nie wiedziałem, że ta opcja generuje nieliniowe koszty... Sad Muszę się z nią pobawić. Wink

Ano tak, koszty w przeliczeniu na sztukę rosną z ilością sztuk.
Na szczęście NUtrack pozwala to nieco złagodzić:
[Obrazek: infra1.png] [Obrazek: infra2.png]
- jak widać, 200 takich samych torów kosztuje 1.32/tor, 100+100 kosztuje 1.20 za tor.

Generalnie opcja dla ludzi myślących. Spokojnie da się grać pod warunkiem rozsądnego budowania infrastruktury.
Po co np. ustawiać SBL co jedną kratkę, skoro pociąg ma długość 10 kratek?
Po co superszybki pociąg z węglem, skoro węgiel ma płaską krzywą ceny/czasu?

Po utarczce z firewallem udało mi się uruchomić eksperymentalny serwer dedykowany na stałym łączu:
PL-experimental2
IP: 149.156.194.203:3979 - zapraszam do pobawienia się.
Na serwerze jest między innymi NUtrack, PKPset, PLRoadset.
Ekonomia na razie podstawowa, w przyszłości planuję rozszerzoną ekonomię+cargodist.

EDIT:
sorry Eustachy, musiałem zrestartować serwer z powodu braku aut, teraz działa.
Przy okazji dołożyłem FIRS i zwiększyłem mapę do 1024x512.
Na małej mapie i prostej ekonomii w ogóle nie czuć tych kosztów infrastruktury.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord