OpenTTD na Windows10
Witam. Mam pytanie - czy po aktualizacji systemu do Windows10 są lub mogą być jakieś problemy z uruchomieniem OpenTTD??

Pozdrawiam
Nie

Pozdrawiam
Przecież OpenTTD jest grą na licencji GNU i jest open source. Więc powinno zadziałać
(18-04-2016, 16:57)Tomasz333333 napisał(a): Przecież OpenTTD jest grą na licencji GNU i jest open source. Więc powinno zadziałać

A co ma piernik do wiatraka?
(19-04-2016, 14:40)Sander napisał(a):
(18-04-2016, 16:57)Tomasz333333 napisał(a): Przecież OpenTTD jest grą na licencji GNU i jest open source. Więc powinno zadziałać

Pewnie skrot myslowy do tego, ze wsrod osob odpowiedzialnych za rozwoj (w koncu open source) znalezli sie rowniez posiadacze Windows 10 i zatroszczyli sie o potencjalne poprawki do stabilnego dzialania na tym systemie.
(19-04-2016, 14:40)Sander napisał(a):

Mąke
Též mám někdy problém se hrou v systému win10, většinou když dám hru do pauzy či jsem chvilku afk tak hra spadne.
Microsoft poszedł drogą Apple i jak ten drugi wydaje od 2002 roku w zasadzie ten sam system w coraz to nowszych opakowaniach, tak samo jest z Windowsem - od Visty jest to jedno i to samo z małymi modyfikacjami bardziej "zewnętrznych" komponentów systemu (np. usługa indeksowania plików, Aero itp.).
Warto zwrócić na to uwagę, mówię zwłaszcza do osób, które uważają, że Vista to gówno, a siódemka dobra Wink
Nikt nie wątpi w to ze Vista to gowno a siodemka dobra.

Poprostu siodemka jest dopracowana wersja Visty.
Właśnie dlatego sprawdza się metoda "co drugi Windows jest dobry". Np. XP, 7 i 10 to były dobre systemy, a Vista i 8 to, jak mówicie, "g***a".

Skoro temat wyczerpany i zmierza do offtopu, proponuję go zamknąć i ewentualnie wydzielić część postów.
jakubg1 Nevím já jsem hru hrál myslím tím open ttd na systémech W98 to bylo moje první pentium a bylo třeba dodatků z originál hry. mám za to že to byla verze 0.4 nebo tak něco. dělalo to OK. XP tam nebyl problém, ani we win7 tam to bylo ok. Využil jsem přechodu zdarma z win7 na win10, a tu mám občas problém, že se mi objevuje hlášení "Program Openttd přestal pracovat" a stává se mi to když dám delší pauzu či jsem v afk. Ale udělá to max 2x za den. Dal jsem odeslat report. Takže čekám na ten SP od Microsoftu, doufám, že to opraví.Jinak na starým notebooku hraji openttd v systému Linux - Ubuntu.
(16-05-2016, 08:59)Sander napisał(a): Nikt nie wątpi w to ze Vista to gowno a siodemka dobra.

Poprostu siodemka jest dopracowana wersja Visty.

Offtopicu nie chcę ciągnąć, tylko to Wink
7 od Visty nie różni się w zasadzie niczym. Natomiast wpasowuje się w (prawdziwą) zasadę, że każda kolejna wersja ciągnie coraz więcej zasobów komputera.
Przezroczyste okienka czy wizualna zmiana bibliotek to żadna zmiana. Tylko więcej pamięci, dysku i procesora żre.
A co byś powiedział o 8-ce? A o 10-tce? Wychodzi na to, że 8 jest zła, a 10 dobra, tyle że 10-tka okropnie żre dysk i jest pełna bugów.
Zasada "co druga wersja jest..." to kompletne brednie niepoparte niczym. Zresztą osobiście używałem Visty przez 7 lat i tak jak wskazują aspekty techniczne systemu, Vista i "7"ka (tak naprawdę odpowiednio NT 6.0 i NT 6.1) w zasadzie niczym się od siebie nie różnią.

Tak do tematu: Nawet, jakby coś się zmieniło, któraś wersja była "NT 7-ką" czy inną rodziną, zawsze jest mechanizm zgodności. OpenTTD jest bardzo zgrabną aplikacją i przez system zgodności może być uruchamiana bez wpływu na wydajność.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord