|
Najefektywniejsza rozbudowa miast - duża stacja
|
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Witam wszystkich świrów transportu dalekiego i nie tylko 
W OpenTTD bawię się już sporo czasu, wydaje mi się  , że znam podstawy, kilka poradników nawet przeczytałem/obejrzałem. Od 2 miesięcy zaczynam próbować sił w rozbudowie miast, niestety spędza mi sen z powiek kilka problemów, których nie mogę rozwiązać.
1. Chciałem zbudować jedną dużą stację ( podejrzana na serwerze online), która obsługiwałaby miasto. Stacja wydaje mi się dość wydajna, niestety brakuje mi ludzi na stacji. Czy jedynym sposobem jest dowóz(transfer) ludzi autobusami? Przyznam szczerze, że perspektywa pieszczenia się z busikami mnie zniechęca, a przy dużych miastach robi się z nimi straszny bałagan :/ Czy jest na to inna metoda?
2. Chciałem utorować kierunek miasta, żeby oplótł mi stację kolejową (czyt. więcej pasażerów/paczek). Wymyśliłem coś takiego jak na rysunku. Wyszedłem z założenia, że fundując mieszkania buduje się określoną ilość domków, jeśli ograniczę rozbudowę w pewnych kierunkach, komputer zostanie zmuszony budować tam gdzie ja chcę...dobrze rozumuje czy nie?
3. Czy nie szybciej powiększy się miasto jeśli zbuduje np. dwie, trzy mniejsze stacje w narożnikach miasta i będę transportował ludzi/paczki do tak samo zbudowanych stacji w innym mieście? Niestety w pewnym momencie rozbudowy zapewne znów przyjdzie mi się zmierzyć z brakiem pasażerów/paczek i problem wróci :/
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
1. Buduj w mieście (w samym centrum) stację 1x1 używając CTRL, podłączając ją do tejże stacji.
2. Teoretycznie tak, ale jak wyjdzie w praktyce to nie wiem.
3. W OpenTTD jest taki problem, że albo stacja jest za duża i nie ma na niej pasażerów, ale jak już się miasto rozrośnie, to nie nadążysz z wywozem pasażerów.
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 32
Szczerze mówiąc ja tak robie że jak jest miasto z 3-4 tys. mieszkańców to buduje 10 x 6 stacje gdzies kawałeczek za miastem i robie tunel pod stacją i miasto wtedy się rozbuduje pięknie.
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
09-02-2012, 11:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2012, 11:23 przez działek.)
1. Wydaje mi się, że przyłączenie jedynek ma sens jeśli stacja jest mniejsza, a na tej z screena mam prostokąt 10x7 kratek, więc prawie maksymalnie (z tego co się orientuję to max jest 10x10).
Jeszcze przyszło mi do głowy kolejne pytanie. Czy zwracacie uwagę na to, aby miasta rozwijały się w miarę podobną prędkością czy nie? Jeśli tak to na co w takim razie zerkać? W opcjach miastach jest coś takiego "Pasażerów w zeszłym miesiącu maks". Czy to jest maks. ilość pasażerów u mnie na stacji czy jakaś ogólna liczba w całym mieście gotowa do transportu? Bo populacja nie do końca odzwierciedla ilość osób na stacji. Zacząłem sobie nową mapkę, moja sytuacja wygląda tak klik. Niestety znów miasto buduje się w drugą stronę niż moja stacja.
Nie dawno doszła mi możliwość przewozu towarów. Czy da to duży progres w rozwoju miasta? Czy jest możliwość automatycznego dodania np. 2 wagonów (coś jak automat. zamiana lokomotyw) czy wszystko ręcznie?
(09-02-2012, 11:17)Daniel94 napisał(a): Szczerze mówiąc ja tak robie że jak jest miasto z 3-4 tys. mieszkańców to buduje 10 x 6 stacje gdzies kawałeczek za miastem i robie tunel pod stacją i miasto wtedy się rozbuduje pięknie.
Tunel pod stacją? Po co? A nie chodzi Ci przypadkiem o tunel pod miastem?
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
Panowie był gdzieś temat na forum jak szybko i sprawnie rozbudować miasto. Ba, nawet save z turnieju gdzieś jest... Zasada jest jedna, przewozić pasażerów i dowozić goods'y.
Drugą sprawą jest konfiguracja gry. jest gdzieś opcja, która mówi jak mają się miasta rozbudowywać i chyba do jakiego rozmiaru (metropolie).
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
(09-02-2012, 11:20)działek napisał(a): 1. Wydaje mi się, że przyłączenie jedynek ma sens jeśli stacja jest mniejsza, a na tej z screena mam prostokąt 10x7 kratek, więc prawie maksymalnie (z tego co się orientuję to max jest 10x10).
Domyślnie jest to chyba 12x12, ale w przypadku multi zależy to oczywiście od ustawień serwera. 
W przypadku miast ja zdecydowanie preferuję budowę stacji typu "terminus", czyli czołowych. Te pętle do nawracania pociągów są po prostu za duże i uniemożliwiają miastu rozbudowę blisko samej stacji. W przypadku twojego Sopotu zastąpienie stacji typu "ro-ro" stacją czołową pozwoliłoby przesunąć ją o całe 3 kratki w kierunku centrum miasta, a to skutecznie zwiększyłoby pokrycie miasta przez tę stację. Oczywiście konieczne byłoby też przesunięcie stacji-"jedynek".
BTW: Zamiast stacji-"jedynek" często stosuję przelotowe przystanki autobusowe lub towarowe, zintegrowane ze stacją. Nie trzeba wtedy burzyć w mieście budynków lub dróg, żeby postawić tam pojedynczy kawałek toru. No i wygląda to jakoś normalniej...
Co do kierunku rozwoju miast, to zauważyłem, że w OTTD miasta dążą do równomiernego rozwijania się w każdą stronę, promieniście względem tabliczki z nazwą miasta. Zablokowanie możliwości rozwoju miasta w jedną stronę spowalnia także rozwój w pozostałych kierunkach. Ogrodzenie miasta przeszkodami, jak np. torami lub wykupionym gruntem wcale nie spowoduje, ze miasto to "przesunie się" na wolne miejsce obok...
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Stacje czołowe mają tendencję do zapychania się po zwiększeniu ruchu pociągów.
W rezultacie robią się ogromne korki przed stacją, pociągi stoją czekając na wolny przejazd, towary czekają, a my tracimy. Dlatego ja preferuję budowę stacji przelotowych, ale staram się planować jej rozkład, tak by zabierała jak najmniej miejsca. Tak naprawdę, wystarcza jeden tor dolotowy i jeden wylotowy.
Rozwojem miasta da się sterować w pewnym stopniu.
Przykładowo - buduję stację przelotową obok dużego miasta. Wyprowadzam tory i w samym mieście buduję zapętlone połączenie autobusowe (komunikacja miejska - 3-6 przystanków w jednym mieście. Potem, gdy stosunek miasta już mnie nie obchodzi - mam zbudowane stacje - zaczynam budowę ulic tam, gdzie chcę mieć miasto. Buduję kwartały z dwoma wolnymi polami między równoległymi ulicami. Dbam też o przyszłość własnych transportów i tam, gdzie droga krzyżowała by się z torami buduję mosty (szkoda tracić własne autobusy, pod własnymi pociągami).
Po jakimś czasie, gdy już poprawią mi się stosunki z miastem, po tych pustych ulicach puszczam nowe połączenia autobusowe, tak by zahaczały o budynki miasta. Jeżeli dodatkowo do miasta dostarczamy towary, pocztę i inne potrzebne dobra (np. żywność w niektórych scenariuszach), to miasto się bardzo szybko rozrasta. Świetnym budynkiem jest lotnisko (duży zasięg i ruch pasażerski) połączone ze stacją towarową typu przelotowego oraz przystankami towarowymi i pasażerskimi dla pojazdów.
Miasto dużo chętniej rozbudowuje się tam, gdzie ma blisko drogi i jest w zasięgu działającej stacji pasażerskiej. Ruch pasażerski w samym mieście działa o wiele bardziej stymulująco, niż połączenie między dwoma miastami.
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|