Kilka Pytań
Hej,

Wiele się nauczyłem i ostatnio trochę pograłem, w domu jak się uda ząłącze mojego save'a możliwe że podpowiecie mi kilka rzeczy Wink

Nie umiem budować magistrali 2x2, proste linia umiem, ale skrzyżowania stanowią kłopot, widziałem kiedyś że na skrzyżowaniu są skośne odnogi, tunele, mosty tak by można było ruszyć się w każdą możliwoą stronę na skrzyżowaniu, mogę prosić o kilka screenów jak to ma wyglądać?

2. Gra online - Jeżeli chce np zagrać z bratem jak to wyglada, podpinamy się pod jakis serwer i sobie gramy? Moożna jakoś zapisać grę czy żeby ją kontyunować trzeba stale być online?

a. Jeżeli skończymy grę czas w grze idzie do przodu? Jak dobije do 2050 roku to serwer się zamyka i otwiera ponownie??

3. Cargodist - może ktoś na chłopski rozum to wyjaśnić? Rozumiem, że to inteligentni pasażerowie, którzy mają konkretne wymagania i nie wsiadaja do pociągów które jadą w innym kierunku?

Jak budować połączenia w metropoliach? Ja zrobiłem taką swoją mini wersje połaczenie 4 miast, wieczorkiem wrzucę, będę rad za oceny a raczej informacje co zrobiłem źle, co dobrze, co warto poprawić etc.

5. Troche się gubie w dalszej fazie gry, jeżeli np mam kilka dużych stacji w nich po 50 pociągów i coś sie nagle dzieje, coś chce zmienić, muszę każy pociąg osobno edytować - rozkład jazdy, jest jakaś opcja która umożliwia edycję wielu pociągów na raz? Np dla całej grupy (wiem, że można je tworzyć) ale edytować rozkład dla grupy już nie lub nie wiem jak, ja się gubie w takich kwestiach.

6. Przeczytałem, że radzicie by nie walić samych PBSów - dlaczego? może ja słabo kumam ale jadę tylko na nich, to chyba najbardziej inteligentne światła? Więc tylko je stosuje - czemu to złe rozwiązanie

7. Czym jest wersja Nightly?
8. czy polecacie jakieś dodatki, jeżeli tak - dlaczego? : )
a gdzie znajde zapisy gry z tycoona? Na C? bo folderze z grą nie mogę znaleźć.
Wrzucam Save z gry - będę wdzięczny za lekcje i porady bo chce to lepiej ogarniać Smile))

Załączone pliki
.sav   MECHY LTD, 19 kwi 2064.sav (Rozmiar: 1.72 MB / Pobrań: 116)
5. Gdy klonujesz pociągi przytrzymuj ctrl. Będa sie robiły "współdzielone polecenia" i jak zmienisz rozkład w jednym pociągu, zmieni sie też rozkład klonów
7. Jest to wersja testowa takie mini RC1/2/3/5/10 Tongue

6. PBSy z doświadczenia wiem że bardziej obciążają sprzęt Smile
Dziękuje za informacje, jeszcze dodatkowe pytania:

1. Widziałem kilka gier gdzie są takie designerskie stcje, tak jakby większe rozbudowane o jakieś ładunki etc, strasznie mi to pasuje, fajnie wygląda, jaki to jest dodatek? Smile
ISR albo DWE Smile
- Co to jest CargoDist gdzieś Ci już pisałem.
- Tutaj masz wideoporadnik robienia skrzyżowań - https://www.youtube.com/watch?v=MiCWCfrW3Mk - typ się trochę mota, ale jest jak najbardziej poprawnie. To taka podstawowa koniczynka.
- PBSów nie powinno się walić na całości, bo obciążają serwer. Nie ma nic złego w korzystaniu z nich, ale później jest płacz, że serwer zamula Tongue
- Nasze serwery się pauzują, gdy nikogo na nich nie ma. Reset np. na PKP jest w 2020 roku.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord