KOLEJ Polish PKP Set v1.5a
Tak sobie myślę...
Przez długi weekend rozgryzłem parę kolejnych tajników programowania GRF-ów.
Powoli zaczynam więc dojrzewać do zabrania się za pisanie kolejnej wersji PKP Set-a...Tongue
Potrzebowałbym jednak Waszego wsparcia merytorycznego, czyli co i kiedy jest potrzebne w grze, za ile, i jakie musiałoby to mieć parametry, żeby GRF był przydatny (szczególnie na multi, bo tam mam najmniejsze doświadczenie). Jacyś chętni do pomocy?
Ja domniemam, iż ten GRF jest wręcz cały do przepisania - chociaż mogę się mylić Tongue
Stary PKP Set jest zbyt przestarzały, aby go "reanimować".Sad
Pochodzi on jeszcze z czasów, kiedy OTTD obsługiwało tylko 256 różnych ID pojazdów, w związku z czym nowe lokomotywy i wagony musiały nadpisywać "na sztywno" te istniejące. Obecnie, gdy nie ma już takiego ograniczenia, kontynuacja tej archaicznej metody będzie tylko powodować potencjalne problemy z kompatybilnością z innymi GRF-ami. Natomiast przeniesienie ID-ków do nowej, nadawanej dynamicznie "przestrzeni adresowej", i tak spowoduje całkowitą utratę kompatybilności ze starym PKP Set-em.
Tak więc najsensowniejszym rozwiązaniem jest zostawienie w spokoju starego set-a i zajęcie się projektowaniem nowego.

Ze starego Set-a można wykorzystać niektóre z grafik, choć one też wymagają "odświeżenia" - np. dostosowania do zunifikowanych szablonów, poprawienia perspektywy lub kolorystyki.
Szykuję małą niespodziankę, jeśli chodzi i set. Mam nadzieję że pomocną. Niebawem szczegóły.
A tak ogólnie możesz zdradzić, co to będzie?
Narzędzie które pozwoli podzielić prace w projekcie, na koderów, grafików, pasjonatów.

Pasjonat: dodaje informacje o lokomotywach
Grafik: dodaje oryginalne zdjęcie lokomotywy i/lub grafikę lokomotywy w palecie OTTD
Koder: koduje informacje z lokomotywy + grafikę

Dzięki czemu, każdy będzie mógł skoncentrować się na własnej robocie. Jak wiadomo w naszym gronie są pasjonaci polskich kolei (Ty i niemiec np.). Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, każdy będzie mógł dodać cząstkę od siebie i wesprzeć projekt nie mając pojęcia o kodowaniu czy grafice. Jak tylko zrealizuję większą cześć tego co zamierzam, od razu udostępnię dla wszystkich (postaram się jeszcze dzisiaj).

Cierpliwości Smile

PS. Mam nadzieję, że to rozwiązanie sprawdzi się tak dobrze jak wg moich założeń Smile
(14-11-2011, 17:18)Rysh napisał(a): Pasjonat: dodaje informacje o lokomotywach
Grafik: dodaje oryginalne zdjęcie lokomotywy i/lub grafikę lokomotywy w palecie OTTD
Koder: koduje informacje z lokomotywy + grafikę

Brzmi optymistycznie. Tylko pamiętaj, że wymienione wyżej kroki muszą być wykonywane dokładnie w takiej kolejności jak podałeś wyżej.
Czyli najpierw określenie listy lokomotyw i wagonów oraz opisanie co i jak będzie działać, oraz co wozić. Potem opracowanie stosownych grafik. A na koniec zakodowanie wszystkiego w jednym GRF-ie. Ewentualnie w I kroku można ustalić, że pewne lokomotywy/wagony zostaną opracowane później. Wtedy koder musi umieścić w kodzie "zaślepki", rezerwujące dla nich ID.

Jeśli GRF miałby sie rozwijać w sposób ciągły, trzeba by pomyśleć nad sposobem zarządzania poszczególnymi wydaniami.
Grafiki trzeba zrobić zupełnie na nowo, bo obecne korzystają z innych klimatów, przez co działa tylko na klimacie umiarkowanym. Rolę zdjęć zrzuciłbym na pasjonatów. Lepiej wiemy jakie zdjęcia wybrać Tongue
Z tymi klimatami, to szczerze mówiąc, nie wiem czemu obecny PKP Set działa źle... Teoretycznie nie korzysta on z żadnych innych grafik poza własnymi, więc błąd musi tkwić gdzie indziej. Sad Na szczęście te GRF-y napisane przeze mnie działają we wszystkich zadeklarowanych klimatach, więc tego należy się trzymać.

A co do tych zdjęć, to tu nieco ostudzę zapały.Big Grin
Zdjęcia są oczywiście przydatne, ale trzeba się wykazać niezłym wyczuciem, żeby na ich podstawie narysować zestaw 8 widoków, i to w perspektywie. Przyznam się, że sprite'y do Pt31 tworzyłem w sumie kilka dni, zanim tych kilkadziesiąt pixeli zaczęło wyglądać jak lokomotywa, ze wszystkimi wypukłościami, szczegółami konstrukcji, itp.Tongue
Myślę, że zdjęcia takiej perspektywy wystarczą. Dobrze widać przód i bok. Jeżeli będzie potrzebne, mogę postarać się o zdjęcia na tekstury: 3 zdjęcia na jeden bok + przód prostopadle.
Oczywiście, że wystarczą. A nawet powiedziałbym, że takie zdjęcia są wręcz zbyt dokładne...Big Grin
Większość szczegółów i tak niestety zginie po pomniejszeniu do rozmiaru 32x12 px. Dlatego dokładne wpasowanie rysunku w siatkę pixeli i uwypuklenie zamazanych szczegółów trzeba już wykonać ręcznie.
Zamykam.

Kontynuacja w wątku: http://openttd-polska.pl/showthread.php?tid=952.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord