Serwer
Witam, czy da radę postawić serwer OpenTTD na najtańszym VPS 512 MB RAM? Potrzebny na kilka osób. Jeżeli da radę to jak go założyć? Smile
Pewnie że się da, identycznie jak na innej maszynie. Powinien być gdzieś temat jak tego dokonać.
Jaki system? Zakładam, że jak VPS to Linux.
1. Edytujesz plik openttd.cfg:
server_port = XXXX (zazwyczaj 3979 lub 3980)
server_name = (nazwa serwera)
connect_to_ip = ip:port

Odpalasz serwer dedykowany i gotowe.
----------------------
Pod Windowsem:
edytujesz plik openttd.cfg (tak, jak wyżej)
Odpalasz serwer dedykowany z wiersza poleceń.
Dzięki, serwer to Linux. Uciągnę coś więcej osób na 1GB? Ile?
Ja nie chce być strzelcem ale na 1GB możesz uciągnąć z 20-30 do mapki 1024 x 1024 graczy, albo 15 i większa mapka 2042 x 2042
Zasadnicze pytanie, 1GB czego, gwoździ?
(26-08-2012, 00:42)Mouse napisał(a): Zasadnicze pytanie, 1GB czego, gwoździ?
nie wiem ale ten nademna miał tak napisane 1 GB to napisałem też 1 GB ale chyba sądzę że dysku. :<
Dysk ma 50 GB, pamiięć RAM 1GB i procesor 1GHz
Nastąpił mał pomyłka pamięć RAM to 512 RAM, a reszta bez zmian. Proszę o połączenie postów bo nie mogę go edytować.
Dysk Transfer RAM Burst CPU
10 GB 300 GB 512 MB 1 GB 1 Ghz

Ponawiam pytanie. Bardzo mi zależy na szybkiej odpowiedzi. Ile uciągnę na tym osób?
Sporo z 35 osób na mapce 1024 x 1024 lub 25 osob na 2042 x 2042 :<
Taką odpowiedź chciałem usłyszeć! Dobra za niedługo zamówię VPS'a.
Wszystko zależy od mapy, pojazdów na serwerze, rozbudowania infrastruktury, łącza itd. Nie da się jednoznacznie określić ile.

PS. Danielowi bym nie ufał.
Dokładnie. Zależy od tego, jaką będziesz miał konfigurację serwera. Przy dużej mapie i skomplikowanych (szczególnie długich) trasach pojazdy ciągle obliczają, którędy mają jechać. Limit pojazdów na firmę jest ważny.
Ja osobiście na takim sprzęcie ustawiłbym 20 graczy, 12 firm, 8 sp.
Dzięki. Ważne jest żeby nie przekroczyć tych parametrów bo mi serwer zamkną.
Mam już serwer VPS, ale jak mam teraz wgrać serwer i go uruchomićprzez konsolę? System to Linux Debian
To mi się podoba. Gościu kupuje serwer, aby postawić dedyka i nie ma zielonego pojęcia jak to zrobić. Ja bym się nie odważył, przetestowałbym to sobie najpierw na swoim kompie, zainstalował linucha, może z live cd i z pen'a odpalić, może maszyna wirtualna - gorąco polecam... Metod jest trochę.

Zacznijmy od Wujka:
http://lmgtfy.com/?q=instalacja+openttd+debian

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord