|
POJAZDY Projekt Poznańskie Tramwaje
|
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 2
03-12-2012, 20:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2012, 21:07 przez Fish.)
Hej,
Ostatnio zacząłem się w ottd bawić tramwajami, a że mieszkam w Poznaniu, to bardzo mi brakuje tych poznańskich zielonych tramwajów, dlatego też wpadłem na pomysł, żeby je zrobić 
(bardzo lubię tramwaje, a zwłaszcza te, które się nie spóźniają)
Obecnie moja lista przedstawia się tak:
Solaris: Tramino;
Siemens: Combino;
Düwag: GT8; GT8ZR; GT6;
Konstal: 105N; 105Na; 105NaDk; 105Na/2;
HCP: 188N Puma
Moderus: Alfa; Beta;
Tatra RT6N1;
Z tego, co widziałem, to w innym newgrfie jest m.in. siemens combino, stąd pytanie, czy można dany grf "rozpakować" tak, abym mógł zobaczyć, jak jest narysowany i trochę go zmienić?
Jeśli nie ma takiej możliwości, to powiedzcie mi, proszę, jak zrobić, aby tramwaj miał wagony (nie chcę, aby skręcał tak dziwnie, tylko normalnie  )
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 6
Proponuję by zrobić od tego set polskich tramwajów, będzie sensowniej 
Sam miałem zamiar zrobić taki set ale niestety GRF Maker nie posiada takiej opcji 
Obecnie nie mam czasu na rysowanie ale gdy znajdę i uporam się z SU do PKP2.0 to mogę Ci narysować kilka przykładowych sprite.
A jeśli chodzi o zakodowanie tego, odsyłam do tematu Tadeusza o drezynie.
Z kodzeniem będzie najłatwiej, jednak nie odpowiedziałeś mi na żadne z pytań, które Ci zadałem
Można zrobić Polskie Tramwaje, jednak ja na pewno będę się zajmował tymi, które jeżdżą w Poznaniu, lecz z tego, co wiem, to Konstali 105N jest najwięcej w Polsce, więc myślę, że każdy będzie zadowolony
Mam problem ze sprite, bo nie wiem, jak zrobić te kilku-wagonowe tramwaje :/
tu jest dodatek Dutch Trams, poszukam trochę jeszcze i zobaczymy
http://dev.openttdcoop.org/projects/dutc...repository
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
(03-12-2012, 20:37)Fish napisał(a): ...w innym newgrfie jest m.in. siemens combino, stąd pytanie, czy można dany grf "rozpakować" tak, abym mógł zobaczyć, jak jest narysowany i trochę go zmienić?
O ile wiem, choć nigdy z tego nie korzystałem, grfcodec ma możliwość wyciągania spritów z GRF do PNG. Zwróć jednak uwage na licencję. Nie każda pozwala na wykorzystanie grafik do własnych celów.
Fish napisał(a):...jak zrobić, aby tramwaj miał wagony (nie chcę, aby skręcał tak dziwnie, tylko normalnie )
Rozwiń temat, bo nie wiem, co rozumiesz pod pojęciem "dziwnie" a co "normalnie"...  Generalnie tramwaje to pojazdy drogowe i żeby były kilku-wagonowe, to muszą być zaprogramowane jako "articulated".
(03-12-2012, 23:22)Fish napisał(a): Mam problem ze sprite, bo nie wiem, jak zrobić te kilku-wagonowe tramwaje :/
Nie wiem czy o to chodzi ale każdy element potrzebuje własnego 4-8 kierunkowego sprite. Czyli jeśli mamy tramwaj z doczepem to tramwaj musi mieć własny i doczep musi mieć własny. Tak jak moje autobusy przegubowe mają osobny sprite na autobus i osobny na przegub. Bo druga część to naprawdę dodatkowy pojazd który doczepiamy do "ciągnika". W przypadku Solarisa tramino takich pojazdów trzeba 5.
Lub 4 bo jeden można użyć w pojeździe łączonym kilka razy. (np wagony środkowe mojego EN76 to jeden "pojazd" wstawiony 2 razy).
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 3
i tu ja się wypowiem  należało by zrobić "Projekt Polskie Tramwaje" gdyż nie może zabraknąć np. konstala 116N/116Nd  A i należy pamiętać że pojazdy drogowe MUSZĄ mieć barwy firmy gdyż jak ktoś gdzieś kiedyś napisał "na torach łatwo jest rozpoznać swój pojazd a w korku znacznie trudniej"
[Obrazek: 116ndkarlik.png]
Tak wygląda moje "dzieło" 
to "dzieło" to właśnie 116Nd zwany Citadisem 100 lub bardziej związana nazwa z miejscem w którym kursujeto "Karlik" ^^
należy pamiętać że talentu nie mam ^^ malowanie Tramwajów Śląskich... Innego nie ma  Mi się osobiście ta czerwień nie podoba i wolał bym malowanie krakowskie lub poznańskie... Ale już na "sto piątkach" ta czerwień jest ładna a krakowskie i poznańskie się chowają 
Jeszcze jest jedno malowanie-szare, ale to wygląda dość banalnie 
Wyobraźcie sobie że jest to zrobione przez kogoś kto ma talent
Ja robiąc solarisa zapomniałem o palecie, ale na szczęście w Photoshopie można szybko ją zmienić.
Pantografy najlepiej brać stąd: http://www.tt-forums.net/download/file.php?id=76064
Chciałem zrobić coś takiego, żeby można było przebudować tramwaje na "Company Coloured" i "MPK Poznań" itd. żeby można było potem się połapać w mp, ale łatwiej będzie zrobić, żeby zawsze miały kolor firmy
Projekt można nazwać Polskimi Tramwajami, nie ma przeszkód, macie listę poznańskich tramwajów, więc możecie dopisywać, jakie tramwaje są w innych miastach
pozdro
a więc 
z konstali:
N
Nd
102N
102Na
105N
105Na
111N
116Nd
hmm zdaje się że tylko tyle na GOP-owskich torach konstali jeździ/ło
mamy też
Düwag PT8
i
Lohner E1
i jeszcze jakieś PESY ale narazie nie wiadomo czy to będzie twist czy swing czy też może coś nowego
04-12-2012, 19:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2012, 19:42 przez Fish.)
TODO:
Solaris: Tramino; (Fish)
Siemens: Combino; (Fish)
Düwag: GT8; GT8ZR; GT6; PT8;
Konstal: 105N; 105Na; 105NaDk; 105Na/2; 102N; 102Na; 111N; 116Nd; N; Nd;
Beynes 3G
HCP: 188N Puma
Moderus: Alfa; Beta;
Tatra RT6N1;
Lohner E1;
PESA Swing; Twist;
Polecam tą stronkę http://www.poznaj-tramwaje.cba.pl/tabor.php
No i kilka poprawek 
111N to dwukierunkowa wersja 105Na ^^
Natomiast Nd to... to jest problem 
Nd teoretycznie nie istnieje, istnieje wersja 4Nd i jest to doczepa do 4N aczkolwiek 4N i N są technicznie identyczne (te samie,silniki wymiary, etc jedynie 4N ma mniejszą masę)
W liście podałem Nd (a właściwie ND) gdyż nie spotkałem się z nazwami doczep, a "recytowałem" z pamięci 
Do tej listy można dopisać
116N; 13N; 112N; - Konstal
122N; 122Na; - Pesa
Tyle 
w Polsce nic więcej produkcji polskiej nie jeździ.. Są jeszcze Protramy, też rodzinne. A "obce" to mnoga ilość tatr, skody w wrocku etc. Spróbuje zrobić 105N i od razu 105Na oraz 111N  ale uprzedzam, talentu mi brak
Robimy te, które jeżdżą w Polsce, a nie te, które zostały wyprodukowane.
Rób, rób, najwyżej coś się poprawi  Pamiętaj tylko o palecie
Takie pytanko? Umiesz kodować?  Narazie "machłem" 105Na ale oczywiście brzydko  no bo jak by inaczej  musze najpierw cuś sprawdzić z tą moją stopiątką  jak sprawdze to wrzucę ^^
04-12-2012, 23:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2012, 00:23 przez Fish.)
Nigdy nie kodziłem na opena, ale programuję m.in. w Pythonie, więc myślę, że problemu nie będzie 
Mam to we krwi. 
Na razie chciałbym same grafiki zrobić, potem będę kodzić (kodować - nie lubię tego słowa).
Masz tutorial NML, może sobie poradzisz: http://www.tt-wiki.net/wiki/NMLTutorial/Road_vehicle
Przeczytaj też tutorial z drezyną, jak zrobisz wszystko, co jest tam napisane powinieneś w miarę ogarniać 
Tutorial drezyna: http://openttd-polska.pl/showthread.php?tid=938
EDIT: Zobacz też to: http://www.tt-wiki.net/wiki/NMLTutorial/Tram
@ TadeuszD, może ten obrazek ci wyjaśni, o co chodzi z "normalnym" i "dziwnym" skręcaniem
[Obrazek: dziwneskrecanie.png]
(tramwaj nie jest podzielony na wagony, ale już ogarnąłem temat  )
Dzisiaj zdążyłem tylko to zrobić, trochę poprawiłem moje tramino, ale jeszcze trochę mu brakuje.
[Obrazek: solaristramino.png]
O widzę że coś z tego będzie 
Jedna prośba - postarajcie się aby stylowo i skalowo te tramwaje były takie jak mój set drogowy - http://openttd-polska.pl/showthread.php?tid=976&page=4
ONie zapomnij o tym że tramwaje mają drzwi po prawej stronie. ja o tym zapomniałem
Pamiętaj, że niektóre tramwaje są wahadłowe 
np. Duewag GT8S
tak z tym że zrobiłem 105Na  No nic robimy od nowa
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 32
Ja tak myśle że może by lepiej zrobić GRF 'Polskie Tramwaje':< chodzi mi żeby z miast gdzie występuje transport szynowy (tramwaj) wziąść po 3-4 modele z miast np. Gdańsk , Bydgoszcz , Warszawa , Poznań
(06-12-2012, 23:43)Daniel94 napisał(a): Ja tak myśle że może by lepiej zrobić GRF 'Polskie Tramwaje':< chodzi mi żeby z miast gdzie występuje transport szynowy (tramwaj) wziąść po 3-4 modele z miast np. Gdańsk , Bydgoszcz , Warszawa , Poznań
proponuje przeczytać cały wątek
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
02-02-2013, 10:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2013, 10:02 przez tadarassa.)
Świetnie to wygląda! Powinno się jednak lepiej to poprawić pod względem grafiki
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|