KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Jak dla mnie to nie powinno się przesadzać z realizmem, set powinien być jednak grywalny. Teraz zacząłem grę w 1930, i patrząc po parowozach niektóre dochodzące później nie mają praktycznie żadnej większej różnicy względem poprzedników, która uzasadniałaby wymianę (poza ewentualnym znikaniem starszych modeli), a gdyby nie limity prędkości wagonów to pasażerskie lokomotywy ciągnęłyby węgiel bez problemów. Proponowałbym prędkości również uzależnić od innych lokomotyw pojawiających się w danym okresie, ale też bez przesady Wink
W ustawieniach gry jest opcja (domyślnie wyłączona): "uwzględniaj max prędkości wagonów" (ja sobie toto włączam). Można lokomotywom ustawić Vkonstr, a wagonom ograniczone do powszechnie stosowanych prędkości rozkładowych: 160 i 120 "wysokie koła", 70 "masa", 80 i 100 "zwarte".
(09-05-2013, 20:02)niemiec napisał(a): Bo jest to maksymalna prędkość eksploatacyjna.
Nie chcę wyjść na czepialskiego, ale czy mogę prosić o źródło?
Aby nie było, że set "umarł" Wink - z https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files można pobrać najnowszą wersję dodatku.
W stosunku do poprzedniej doszły EP05, SU45 i SU46.
(19-05-2013, 15:21)TadeuszD napisał(a): Aby nie było, że set "umarł" Wink - z https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files można pobrać najnowszą wersję dodatku.
W stosunku do poprzedniej doszły EP05, SU45 i SU46.
Będzie to na oficjalnej liście? Smile
(19-05-2013, 15:33)pAter napisał(a): Będzie to na oficjalnej liście?

Tak, od dzisiaj Polish PKP Set 2.0 (w wersji 2.0.6) jest dostępny poprzez 'dodatki online' bezpośrednio w grze. Rolleyes
Przeglądałem sobie strony producentów nowoczesnych lokomotyw i znalazłem coś ciekawaego:

http://www.znle.pl/pl/lokomotywy/dragon/opis-2.html

Zwróćcie uwagę na dane techniczne, a szczególnie prędkości maks. uzależnione od brutto i profilu linii - da się coś takiego "zparametryzować" ttd ?
Pomysł dodania DRAGON-a do PKP Setu pojawia się średnio co 7 stron tego wątku... Big Grin Drugą proponowaną pozycją jest Marathon z Pesy. Marathon jest o tyle ciekawszy, że jest lokomotywą dwusystemową - elektryczno-spalinową.
DRAGON-a lub Marathon-a mogę zrobić zamiast planowanej EP08, która i tak nie wniosłaby do setu nic odkrywczego...

Co do "parametryzacji", to ona dokonuje się niejako sama, zgodnie z prawami fizyki, pod warunkiem, że włączysz w opcjach OTTD realistyczny model przyśpieszania.
tia... tylko chdzi właśnie o "pominięcie" fizyki, niechby toto wiedziało ile ma na haku i pilnowało ograniczenia

btw: parowozy powinny znikać z "oferty dostawców" w latach '80

Ja zamyślam nad biblioteką z nowoczesnymi lokomotywami (1990+) i PRL-owskim demobilem, oczywiście jako alternatywa dla PKPv98765. Jeżeli mam fantazję budować III RP - to po co mi stado taboru zaczerniającego tylko okno szopy. BTW: może podzielić ten PKP set na kilka mniejszych, np. w/g epok.
(23-05-2013, 11:01)Zozo napisał(a): btw: parowozy powinny znikać z "oferty dostawców" w latach '80
Będą znikały. Na razie łatwiej mi się testuje, kiedy mam wszystko naraz - nie muszę odpalać kilku gier, w różnych okresach czasu...Cool
Tadeusz, ale czemu każdy lok musi coś wnosić?
Oczywiście - nie musi. Ale uważam, że set będzie bardziej grywalny, jeśli kolejne loki będą jednak coś wnosiły.... Wink
Też tak uważam, zwłaszcza jeśli chodzi o PKP, co z tego ze będą wszystkie loki jeśli nie tylko ich parametry ale i wygląd nie będą się różniły, to nie ma sensu.
Ja natomiast, mam takie iście idiotyczne pytanie. Gdy zaaktualizowałem seta, popędziłem zobaczyć jak wygląda Czesio. I zauważyłem rażącą podobiznę do mojego 'mutanta' Rolleyes. Oczywiście po przybliżeniu widać że ten w secie jest duuuużo lepszy jednak z czystej ciekawości zapytam: czy w jakikolwiek sposób był wykorzystywany mój paskudny 'szkic' czy też nie? Smile
Prawdopodobnie znalazłem buga - nie wiem czy to wina setu PKP, czy OpenTTD, ale stawiam raczej na to pierwsze, więc wrzucam to w tym temacie.

Jeśli tory idą po skosie i podłoże nie jest proste, to wagony są dziwnie ucinane:
http://www.youtube.com/watch?v=0ldTXPKvqIs
Pod koniec filmiku również załapał się pociąg, który wjeżdża do tunelu i częściowo "przenika" nad nim.

Pewnie jest to wina tego, że są dłuższe od standardowych. Wrzucam, bo być może autorowi to umknęło.
(25-05-2013, 17:29)pAter napisał(a): Jeśli tory idą po skosie i podłoże nie jest proste, to wagony są dziwnie ucinane:
http://www.youtube.com/watch?v=0ldTXPKvqIs
Pod koniec filmiku również załapał się pociąg, który wjeżdża do tunelu i częściowo "przenika" nad nim.

Dzięki, Wygląda na to, że ten błąd ucinania wagonów pojawia się tylko w OTTD 1.3.0. W wersji 1.2.x jest wszystko OK. Trzeba by więc zgłosić to do ekipy OTTD jako błąd.
W tunelu to co innego - to taka uroda wszystkich setów, posiadających wagony dłuższe niż 1/2 kratki. I na to nie ma rady.

@saunter: Owszem, wykorzystałem okienka. Reszta była łudząco podobna do mojej EU07... Big Grin
Tadeuszu-Zgadłeś Rolleyes. Ale w końcu wymiary są takie same Big Grin. A mam takie pytanie dotyczące malowań. Czy będą tylko malowania PKP czy dojdą też te nowsze (IC, Cargo, PR , Lotos)? Oraz co z modernizacjami? Modernizacje mogą 'niewielkim kosztem' znacznie rozbudować set.
(25-05-2013, 18:28)TadeuszD napisał(a): Dzięki, Wygląda na to, że ten błąd ucinania wagonów pojawia się tylko w OTTD 1.3.0. W wersji 1.2.x jest wszystko OK. Trzeba by więc zgłosić to do ekipy OTTD jako błąd.
Zgłoszone - http://bugs.openttd.org/task/5559 (wybierałem inną kategorię - nie wiem czemu tę mi wybrało; nie mogę edytować).
A ja mam taki pomysł, który po zaprogramowaniu pewnej logiki zapobiegnie ciągnięciu wungla przez 2x Pm36. Kiedyś zdaje się o tym pisałem. Ale do rzeczy. Pm36 jest w stanie pociągnąć dość szybko węgiel na płaskim terenie. W pojedynkę. Dwie takie maszyny zrobią to po krętej, górzystej trasie. Więc moja idea opiera się na gniazdach sterowania wielokrotnego. Parowozy takiego luksusu nie miały więc 2. parowóz w składzie zachowywał by się jak ciężki wagon. Wg. mnie jest to jedyne rozwiązanie bo nie da się zmniejszyć mocy parowozu, wagony pasażerskie też ważą po 45t. A więc, co wy na to?.
Saunter, ale druga maszyna w tandemie przecież ma obsługę, chyba, że jedzie "na zimno". Dziś bardzo rzadko korzysta się z "warkoczyków". Najczęściej w drugiej lokomotywie jest maszynista i razem przez radio się dogadują. Dawnej w erze pary stosowano sygnały dźwiękowe. Polecam zapoznać się z sygnałami "Rp" Wink Nie wszystkie EU07 da się połączyć "warkoczykami" Wink.

Skoro kupuję drugą lokomotywę, chcę mieć większą moc. Logiczniejszym rozwiązaniem byłoby zablokowanie ciągnięcia wagonów towarowych. Chociaż widziałem raz zdjęcie EP07 z węglarkami.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord