|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 602
Liczba wątków: 19
(02-06-2013, 23:23)TadeuszD napisał(a): Cytat:Czy set nie może wyłączać monorailów i maglevów?
Teoretycznie mógłby, ale to już chyba za duża ingerencja by była. Wystarczy przecież nie budować takich linii, jeśli ktoś nie ma na nie ochoty.
Ehh, szkoda, że to nie jest parametr, który sobie można ustawić na serwerze. Jakby ktoś podzielał Twoje zdanie, to by sobie włączył mono i maglevy (nawet domyślnie parametr może je włączać), a jeśli nie, to pyk - wyłączamy parametr i właściciel serwera ma tak jak on chce. Właśnie jeśli nie ma wyboru parametru to jest to większym ograniczeniem, niż narzucenie samowolki.
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
03-06-2013, 09:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2013, 09:35 przez TadeuszD.)
(03-06-2013, 00:04)pAter napisał(a): Ehh, szkoda, że to nie jest parametr, który sobie można ustawić na serwerze...
Teoretycznie mógłbym wyciągnąć to do parametru...
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 1
Jest mozliwośc dołożenia do setu Impulsa griffina lub marathona ????
Wczoraj poeksperymentowałem z różnymi parametrami lokomotyw. Wyczaiłem, że jeżeli nieznacznie pogorszy się siłę pociągową lokomotyw typowo osobowych, a następnie ustawi w grze mnożnik ciężaru dla pociągów towarowych na poziomie 4 - 5, to te lokomotywy pięknie "zdychają"  z większym bruttem, nie rozwijając nawet połowy swojej prędkoci max. Wygląda więc na to, że to rozwiązanie jest całkowicie wystarczające i nie ma potrzeby dodatkowego okodowywania podobnych ograniczeń w secie.
Jedyną wadą jest to, że z wnętrza setu nie jestem w stanie kontrolować mnożnika ciężaru, a domyślnie wynosi on 1, czyli bez ręcznej zmiany konfiguracji praktycznie każda lokomotywa będzie mogła ciągnąć pociągi towarowe.
Tadeuszu kiedy nowa wersja setu ???
Nie tak prędko. Teraz, gdy PKP Set jest oficjalnie dostępny, kolejne jego wersje muszą być dobrze dopracowane i przetestowane.
A przy okazji - obecnie w secie jest drobny bajzel na liście wagonów. Chciałbym to uporządkować. Czy lepiej posegregować wagonu typami (węglarki, kryte, itd.), czy rocznikami wprowadzenia konstrukcji? A może jeszcze inaczej, np. wg pojemności?
Liczba postów: 52
Liczba wątków: 6
A może typami fabrycznymi - dane można pozyskać od producentów, wiele jest podwieszonych oficjalnie na www ZNTK (niestety tylko te nowe, jeszcze produkowane i niektóre remontowane (opisy modernizacji).
Liczba postów: 395
Liczba wątków: 22
Lepiej tak jak w Narsie typami, tak by np wszystkie cysterny były obok siebie i można było je szybko sobie porównać
Liczba postów: 52
Liczba wątków: 6
Tadziu, jako modelarz - sam posługuje się magicznymi Xb, Z1, Z2, itp ;-)
popieram bohuna ulatwi to porownanie wagonow
jesli potrzebujesz testera to chetnie pomoge
05-06-2013, 12:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2013, 12:36 przez pAter.)
(05-06-2013, 10:54)TadeuszD napisał(a): A przy okazji - obecnie w secie jest drobny bajzel na liście wagonów. Chciałbym to uporządkować. Czy lepiej posegregować wagonu typami (węglarki, kryte, itd.), czy rocznikami wprowadzenia konstrukcji? A może jeszcze inaczej, np. wg pojemności?
Wg mnie najlepiej typami, następnie wg roku wprowadzenia (wyżej nowsze).
(05-06-2013, 12:35)pAter napisał(a): (wyżej nowsze).
Jeśli pójdziemy w tę stronę, to i lokomotywy trzeba będzie uporządkować, bo jak na razie te nowsze są na dole....
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 0
Nie bardzo rozumiem o czy Wy tu piszecie, przecież lokomotywy ustawione są wg. daty wprowadzenia, wagony ustawiają się typami a nowsze konstrukcje zawsze są na dole jak w każdym innym secie.
Ajaj, miało być nowsze niżej  Macie rację.
Liczba postów: 76
Moim zdaniem te dywagacje nie są ważne, ponieważ gra posiada sortowanie list (ładowność, cena, moc itp.), a kategorie przewożonych towarów można wybrać z listy i łatwo porównywać wagony.
Szkoda, że nie mam czasu na grę i testowanie seta (SESJA). Miłej pracy!
08-06-2013, 23:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2013, 23:44 przez TadeuszD.)
Mały update prac nad setem.
Skończyłem już wszystkie reguły, odpowiedzialne za sprawdzanie masy hamującej pociągów. Reguły są oczywiście uproszczone, ale na potrzeby OTTD w zupełności wystarczające - każdy wagon bez hamulca musi mieć pokrycie w odpowiedniej ilości wagonów z hamulcem. Liczy sie też lokomotywa. Jeśli przedobrzymy, dostaniemy komunikat:
Poprawiłem też algorytmy ogrzewania pociągów. Zrobiłem coś, co w rzeczywistości raczej nie występuje, ale w OTTD będzie przydatne - jeśli użyjemy identycznych lokomotyw w trakcji wielokrotnej, to moc grzewcza takiego zestawu będzie odpowiednio 2, 3, 4... razy większa. Niestety, na razie nie działa to, gdy lokomotywy są różnych typów. A tak to wygląda na testach:
P.S. Tę literówkę w komunikacie już poprawiłem...
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 0
Daj potestować.
@TadeuszD: Mam pytanie - czy zamierzacie zrobić różne malowania wagonów pasażerskich np. dla Kolei Mazowieckich, Wielkopolskich itp.? Może, żeby nie robić osobnych wagonów dla każdego malowania, to dałoby się to zmieniać tam gdzie się przebudowuje pociągi?
To tylko taka luźna propozycja
Liczba postów: 76
09-06-2013, 16:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2013, 16:39 przez Polo_Crafter.)
Z tego, co się orientuję, to jest to w planach, ale priorytetem jest wprowadzenie wszystkich (zaplanowanych) loków i wagonów, przetestowanie, a upiększanie na koniec
Też bym chciał sobie puścić "kible" w barwach REGIO
Gratuluję, Tadeuszu! Piękna robota! Takiego seta to jeszcze nie było!  Nie mogę się doczekać finalnej wersji
miodnie by bylo ale tez chetnie potestuje
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|