|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
ET21 już jest w secie, zaś SM03 to była tylko taka luźna propozycja. 
Odnosząc się do innych propozycji - chcę najpierw skończyć to, co zaplanowałem w PKP Secie. Do końca brakuje mi jeszcze ok. 8 lokomotyw i 5 wagonów. Wąskotorówek nie będzie na pewno, z prostego powodu - najpierw trzeba by zaprojektować odpowiednie tory, a to już zadanie na odrębny set.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
(13-06-2013, 10:28)niemiec napisał(a): Tadeusz, inne wapniarki: http://centrax.cba.pl/details.php?image_id=2554
Ciekawa konstrukcja.  To jakieś wagony pojemnikowe, napełniane/rozładowywane po zdjęciu tych pojemników z wagonu?
Wczoraj kontynuowałem przebudowę setu. Rozdzieliłem jednak SM/SP/SU42 na trzy osobne lokomotywy. Dzięki temu przy obliczaniu mocy grzewczej set może już uwzględniać wszystkie lokomotywy w pociągu, a nie tylko tę pierwszą (z którą skojarzony jest rozkład jazdy).
Ale żeby nie było za prosto, to zlikwidowałem możliwość mieszania systemów i ogrzewania pociągu częściowo parą, a częściowo elektrycznie. Teraz cały skład będzie musiał pracować w jednym z systemów. Czyli nie będzie sensu mieszać wagonów z ogrzewaniem wyłącznie parowym z wagonami ogrzewanymi wyłącznie elektrycznie. Ale już kombinacje parowe + par.-elektr. oraz par.-elektr. + elektryczne będą działały. Do tego trzeba będzie oczywiście dobrać odpowiednią lokomotywę, a jeśli nie da rady, to wagon ogrzewczy lub więcej lokomotyw.
Liczba postów: 76
Liczba wątków: 1
Pograłem chwilkę i jest świetnie! Trzeba się czasem nagłowić, żeby skład był jak najbardziej wydajny. Pociągi do ruchu regionalnego rzeczywiście się na nim najlepiej sprawdzają.
Co mi przeszkadza... fajnie byłoby, aby wagony miały opisane ile mocy grzewczej potrzebują (w menu zakupu).
Żadnych nieprawidłowości nie wykryłem (póki co). Bardzo pomaga opis lokomotyw (towarowa, ekspresowa itp.). Bardzo mi ułatwiło rozgrywkę we wczesnych latach, bo nie za bardzo się orientuję w parowozach, a tak - rzut oka wystarczył by zawęzić grono potencjalnych kopciuchów  .
Kolejna wersja testowa, tym razem RC2: https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files ze wszystkimi opisanymi wcześniej zmianami.
(14-06-2013, 21:57)Polo_Crafter napisał(a): ...fajnie byłoby, aby wagony miały opisane ile mocy grzewczej potrzebują (w menu zakupu).
Przyznam się, że celowo ukryłem te informacje, bo inaczej gdzie by była zabawa...?  W liczeniu na kalkulatorze?
Liczba postów: 76
15-06-2013, 00:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2013, 00:37 przez Polo_Crafter.)
Dziwi mnie tylko, że taki... ZARAZ, chyba znalazłem błąd.
Bocznak bez hamulca nie bierze pary na ogrzewanie!
Dlatego dziwiło mnie, że OKl brał ich 9 bez szemrania (naprzemienne hamulcowy i bez hamulca), a Pt31 nie dawała rady z 5 Bhxz!
15-06-2013, 15:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2013, 15:57 przez TadeuszD.)
(15-06-2013, 00:35)Polo_Crafter napisał(a): ...dziwiło mnie, że OKl brał ich 9 bez szemrania (naprzemienne hamulcowy i bez hamulca), a Pt31 nie dawała rady z 5 Bhxz!
Ok1 powinna obsłużyć bez problemu 6 boczniaków. W nowszej wersji powinno być już dobrze - sprawdziłem przed chwilą.
Na razie jest tak, że ta sama Ok1 pociągnie 6 boczniaków lub 4 ryflaki lub 3 duże wagony, takie jak Bhxz czy Bdnu. Silniejsza lokomotywa - odpowiednio więcej.
Ale jakby co, to w okresie stabilizacji Setu można jeszcze nieznacznie skorygować zapotrzebowanie wagonów na ogrzewanie...
17-06-2013, 11:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2013, 11:50 przez TadeuszD.)
(25-05-2013, 17:29)pAter napisał(a): http://www.youtube.com/watch?v=0ldTXPKvqIs
Pod koniec filmiku również załapał się pociąg, który wjeżdża do tunelu i częściowo "przenika" nad nim.
Pewnie jest to wina tego, że są dłuższe od standardowych...
Wracając do tematu powyżej - te "artefakty" i błędy wyświetlania mnie też ciągle gnębiły, aż do wczoraj, kiedy to opracowałem rozwiązanie...
Wszystko super, tylko przy okazji wyszedł pewien mały problem. Jak zacząłem dokładnie analizować geometrię "kafelków" terenu oraz algorytmy wyświetlania pojazdów przez OTTD, to doszedłem do wniosku, że PKP Set jest źle wycentrowany względem kafelków terenu. Różnica nie jest duża, wynosi zaledwie 1px w widokach '\' oraz '/' i łatwo ją poprawić. Niemniej poprawa tego przesunięcia spowoduje zmianę położenia pojazdów PKP Setu względem pojadów z innych setów.
I tu wracamy do tematu, który kiedyś był już wałkowany - czy ktoś łączy PKP Set z innymi setami, a jeśli tak - to jakimi? Bo może lepiej nie ruszać niczego?
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 0
(17-06-2013, 11:48)TadeuszD napisał(a): Niemniej poprawa tego przesunięcia spowoduje zmianę położenia pojazdów PKP Setu względem pojadów z innych setów.
I tu wracamy do tematu, który kiedyś był już wałkowany - czy ktoś łączy PKP Set z innymi setami, a jeśli tak - to jakimi? Bo może lepiej nie ruszać niczego?
Ba, nie wymyślisz wszystkich kombinacji w jakich ten set może być używany, ale to już chyba kiedyś pisałem. [Obrazek: wink.gif]
Liczba postów: 395
Liczba wątków: 22
Jak dla PKP set będzie na tyle dopracowany że nie trzeba będzie go łączyć z innymi
Liczba postów: 602
Liczba wątków: 19
Niestety wątek ma 35 stron i nie wiem czy ta propozycja już się pojawiła, dlatego pytam - czy jest w planach podmiana standardowych stacji na przypominające polskie?
25-06-2013, 09:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2013, 09:19 przez TadeuszD.)
(25-06-2013, 01:34)pAter napisał(a): ...czy jest w planach podmiana standardowych stacji na przypominające polskie?
Nie ma takich planów. A nawet jesli coś takiego sie urodzi, to powinno być utworzone jako osobny set.
A rozglądałeś się już za jakimś British lub Dutch Station Set?
(25-06-2013, 09:19)TadeuszD napisał(a): A rozglądałeś się już za jakimś British lub Dutch Station Set?
Przyznam, że brytyjski jest całkiem dobry. Zerknąłem jeszcze na czeski, ale chyba jest nieco zbugowany, a szkoda, bo wydaje mi się, że jest zbliżony do polskich realiów.
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 32
Czeski Set jest mocno zbugowany ale Petr podobno ma działający set :<
Liczba postów: 55
to niech sie podzieli
Parę słów na temat postępów prac. Tak, jak pisałem wcześniej - udało mi się znaleźć sposób na zlikwidowanie najbardziej uciążliwych artefaktów, widocznych podczas przejeżdżania pociągów przez tunel. Mechanizm ten zastosowałem już do wszystkich długich wagonów osobowych.
Ale to zasugerowało mi także inny pomysł.  Po głębokiej lekturze zagranicznych forów, udało mi się stworzyć super-hiper-wypasiony mechanizm, który symuluje łagodne przechodzenie taboru przez zakręty:
Efekt jest moim zdaniem rewelacyjny.  Dlatego zdecydowałem się przerobić w ten sposób wagon IC. Przy okazji przedłużyłem go do rozmiaru, wynikającego z przyjętej skali (z 44 na 48 pixeli), bo do tej pory był przycięty ze względu na różne "efekty uboczne". Roboty jest sporo, bo teraz trzeba narysować aż 16 widoków takiego wagonu, a nie 8. Dlatego na razie tak ładnie wygląda tylko wagon 2 klasy. Jedynka czeka na swoją kolej...
O stary! Nie mam pytań, wygląda świetnie! Whoah!
Liczba postów: 395
Liczba wątków: 22
Tadeusz nie spotkałem się jeszcze z takim czymś w Openie! Od dawna uważałem PKP za najlepszy razem z Narsem ale widzę że już niedługo miejsce będzie tylko dla jednego z nich!
Liczba postów: 192
(29-06-2013, 01:24)TadeuszD napisał(a): Po głębokiej lekturze zagranicznych forów, udało mi się stworzyć super-hiper-wypasiony mechanizm, który symuluje łagodne przechodzenie taboru przez zakręty: Cudnie, dużo czytaj  , ten set może zostać jakością samą w sobie.
Liczba postów: 41
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|